Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 11, 2026 12:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176  Następna strona
 UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V 
Autor Wiadomość
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
Dzień dobry, zapytam się tutaj wstawia skany z gazet?

So kwi 11, 2026 4:23 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Obawiam się, że trzeba wybrać jedną z dwu możliwości:
  • albo umieścić skan gdzie indziej w postaci np. pdf i dać linka (przycisk URL z menu nad polem wpisyeania)
  • albo (chyba lepiej) umieścić gdzieś na sieci w postaci pliku graficznego i umieścić przy pomocy przycisku IMG)

So kwi 11, 2026 9:51 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Obawiam się, że trzeba wybrać jedną z dwu możliwości:
  • albo umieścić skan gdzie indziej w postaci np. pdf i dać linka (przycisk URL z menu nad polem wpisyeania)
  • albo (chyba lepiej) umieścić gdzieś na sieci w postaci pliku graficznego i umieścić przy pomocy przycisku IMG)

A dziękuje. Spróbuje coś z Biblii dać skan strony i z gazet też.

A jak Leptonie czytasz to jeszcze to forum to mam pytanie jakiej sztucznej inteligencji używasz do pisania swoich tekstów to może ja bym też tak coś poprawił i lepiej pisał jakbyś mi powiedział.

N kwi 12, 2026 1:26 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Ja gorąco polecam nie używać AI. To przecież widać w tekście. Lepiej starannie zredagować jak się umie, niż zwalać na AI.

N kwi 12, 2026 1:32 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Ja gorąco polecam nie używać AI. To przecież widać w tekście. Lepiej starannie zredagować jak się umie, niż zwalać na AI.

A jak ktoś nie potrafi sie dobrze wysławiać, np ktoś ma brzydkie pismo jak ja to lepiej że mogę na komputerze pisać

N kwi 12, 2026 2:08 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Hmm.. No co jak co, ale tu na forum bazgrolenie nikomu nie grozi :lol:

N kwi 12, 2026 2:35 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Hmm.. No co jak co, ale tu na forum bazgrolenie nikomu nie grozi :lol:

Dobrze, spróbuje lepiej pisać samodzielnie te teksty gdyby coś pisał, ale ogólnie jest tutaj zabronione na tym forum katolickim posługiwanie sie tym AI?

N kwi 12, 2026 2:58 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Nie jest zabronione. Ale jak nie musisz używać sztucznej inteligencji, to po co? Średnio mi się chce rozmawiać z automatami

N kwi 12, 2026 5:03 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
W którym temacie można porozmawiać o trudnościach w zrozumieniu katechizmu, Biblii, nauk księży?

Pn kwi 27, 2026 6:15 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Post UWAGI DO OBSŁUGI FORUM
Może to nie problem, jeszcze nie wiem. Jestem tu nowy. Jeszcze nie udało mi się w pełni rozeznać. Dodatkowo z racji wieku, dość trudno mi to przychodzi. Będę wdzięczny za wyjaśnienie, nauczenie ...
1. Zastanawia mnie to, dlaczego widzę pojawiające się nowe posty, moje napisane kilkanaście godzin temu jeszcze nie zostały opublikowane. Chciałbym procedurę publikowanie postów oraz jaki jest szacowany czas od napisanie do publikacji.
2. Wydawało mię, że gdzieś w info na temat Forum było napisane, że jest możliwość wysyłanie prywatnych wiadomości do dyskutantów. Usiłowałem znaleźć możliwość wysłanie niniejszych pytań, któremuś z moderatorów.

Ostatnio edytowano Pt lip 24, 2026 9:25 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz

zmiana tytułu wątku

Pt lip 24, 2026 9:09 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Zdaje się, że to takie zabezpieczenie na wypadek gdy ktoś się zarejstruje i zacznie spamować, więc na początku potwierdzają każdą Twoją wiadomość aż zostaniesz uznany za osobę poczytalną. Potem wiadomość się pojawia od razu. Jak tam piesek?

Ostatnio edytowano Pt lip 24, 2026 9:26 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz

zmiana tytułu wątku

Pt lip 24, 2026 9:19 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
1. Zastanawia mnie to, dlaczego widzę pojawiające się nowe posty, moje napisane kilkanaście godzin temu jeszcze nie zostały opublikowane. Chciałbym procedurę publikowanie postów oraz jaki jest szacowany czas od napisanie do publikacji.

Zatwierdziłam posty w swoich działach dość szybko, ponieważ byłam na forum. Koledzy są mniej dostępni, więc trwa to zwykle dłużej. Proszę o cierpliwość i dotrwanie do 10. postów, potem będą wchodziły automatycznie.
Cytuj:
2. Wydawało mię, że gdzieś w info na temat Forum było napisane, że jest możliwość wysyłanie prywatnych wiadomości do dyskutantów. Usiłowałem znaleźć możliwość wysłanie niniejszych pytań, któremuś z moderatorów.

Tak, ale znów obowiązuje warunkowość. Po napisaniu tych 10. postów nie będzie żadnych problemów.
Masz trudny start z jednego jeszcze powodu, więc rozumiem zniecierpliwienie. Proszę o cierpliwość. .
Pzdr

Ostatnio edytowano Pt lip 24, 2026 9:27 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz

zmiana tytułu wątku

Pt lip 24, 2026 9:22 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Bardzo dziękuję za wszystko. Za akceptację, za wyrozumiałość, za wyjaśnienia.
Przepraszam za moją niecierpliwość, ale się strasznie miotam, nie wiedząc co się dzieje.
A będą zgorzkniałym starcem i na dodatek malkontentem, wciąż na wszystko narzekam.
Jednak teraz, po życzliwym wyjaśnieniu postaram się opanowywać moją niecierpliwość. Jak też dygresje z niej wynikające.
Zrobiłaś na mnie duże i pozytywne wrażenie tak życzliwie odpowiadając.

So lip 25, 2026 7:51 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey,

W odniesieniu do rozmowy na temat „wątpliwości” w wierze i Andeja.

Ja wiem, że masz podobną opinię w tym temacie do Andeja, co dopiero wyraziłeś, a temat może budzić bardzo silne emocje. Życzę Wam obu najsilniejszej wiary nadprzyrodzonej jaka jest możliwa, ale uznaję, że należy mówić o tym czym ona jest (przynajmniej też) językiem Watykańskim, a nie potocznym, jakie ma wymagania minimalne, a co jest rozwinięciem jej. Jest problem z używanym językiem, co może niektórych ludzi czytających wprowadzać w bardzo poważny błąd i zamieszanie.

Na tym forum powszechnie praktykowane jest wyrażanie swojej opinii o drugiej osobie, tak w trakcie, jak i przed zakończeniem dyskusji. Tym bardziej o metodach jakimi druga osoba prowadzi dyskusję. Więc zgodnie z cywilizowaną sprawiedliwością, ja również powinienem mieć ku temu prawo, dla ostrzeżenia osób nieświadomych, wyrazić bratnie pouczenie gdzie uznaję. Bratnie pouczenie jest przykazaniem prosto z Biblii. Ostrzeganie osób nieświadomych o tym kim jest nowy uczestnik grupy również uznaję za czyn moralnie dobry.

Jeżeli zaś „w cywilizowanym świecie należy dać polemiście szansę na odniesienie się do twoich wpisów” jak piszesz, to daj taką szansę takim osobom jak Przeemek. Dajesz Przeemkowi szansę? Ponieważ ja oceniam, że pod wieloma względami (niekoniecznie objętości) rozmowa z Andejem jest podobna. Zdaję sobie sprawę, że Twoja opinia w tym względzie może być przeciwna. Ja jednak moim zdaniem mam prawo wyrazić opinię moją. Ta Twoja opinia o dawaniu każdemu szansy na odnoszenie nie jest zgodna z Biblią.

Jak bowiem sam cytowałeś fragment Biblii, Śr sty 24, 2018 11:18 pm:
„Tytus 3
10 Sekciarza po jednym lub po drugim upomnieniu wystrzegaj się, wiedząc, że człowiek taki jest przewrotny i grzeszny, przy czym sam na siebie wydaje wyrok.„

Albo wypowiedź Twoja z N lip 18, 2021 10:37 pm:
„Nie przekonasz ich tak samo jak nie przekonasz sekciarza do tego, że sekta go oszukuje. Szkoda czasu.”

Taka dyskusja jest nieskończona. Wiadomo ile to trwa, jakie padają wypaczenia treści, których ilość tylko rośnie wraz z długością dyskusji, padają oszczerstwa wprost lub nie wprost pod przykrywką mówienia o nieokreślonej osobie np. (którą to technikę stosuje Andej i która jest ogólnie akceptowana na drugim forum). Dla mnie takie dyskusje nie mają już sensu. Nie widzę sensu brać udziału w takich gierkach. Na drugim forum można było dość jasno domyślić się którą stronę trzymał moderator. Możesz to wprowadzić i tutaj. Jak pojawi się taka atmosfera, że nie będę mógł wyrażać swojej opinii na równi z innymi użytkownikami to mogę zrezygnować z uczestnictwa także tego forum, ponieważ nie widzę sensu by wyrażanie swojej opinii wiązało się z ciągłym stawianiem się w kontrze przeciwko moderatorowi, gdy będę chciał zwrócić uwagę, że ktoś głosi moim zdaniem (a niezgodnie ze zdaniem moderatora) nauki niezgodne z nauczaniem Kościoła. Albo, że ta osoba stosuje metody dyskusji niecywilizowane, erystykę, manipulacje moim tekstem, oszczerstwa, itp. Nie ma dla mnie sensu walka z moderacją.

So sie 01, 2026 11:33 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7
Istnieje wiele różnych duchowości i w Kościele jest miejsce dla każdej pod warunkiem że nie jest przeciwko nauce Chrystusa. Tak jak franciszkanie mogą ostro debatować z dominikanami. Do jednego może np. przemawiać najbardziej filozofia tomistyczna, do drugiego praktyczna chęć naśladowania Jezusa a trzeci może preferować śledzenie dzieł Bożych w swoim życiu. W dyskusjach mogą pojawiać się napięcia, co nie znaczy by być ze szkła czy porcelany.

So sie 01, 2026 11:55 am
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176  Następna strona