Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
| Autor |
Wiadomość |
|
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14291 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
wybrana napisał(a): Andy72 napisał(a): A jaki związek ma to co mówił Jezus z gnozą? Dałam odpowiedź dla Jockey, któremu nie podobał się mój wpis odnośnie uświęcania i udoskonalania życia. Z herezją gnostycką. Nic tam nie ma odnośnie uświęcania życia. Gnoza odwieczny wróg chrześcijaństwa to tylko tam jest. A pytanie jest zasadne. Jakie związek ma to co głosi wybrana z tym co mówi Jezus. No właśnie nic nie ma wspólnego. To co głosi wybrana ma wiele wspólnego z różnymi herezjami powstającymi przez wieki. Najwięcej jest potępionych w pierwszych soborach. Polecam zapoznanie się i skonfrontowanie co twierdzi wybrana a co potępiły pierwsze sobory (uwaga jeszcze przed schizmą wschodnią) jako herezje. Wyjdzie nam że wybrana wyznaje wszystkie lub prawie wszystkie herezje pierwszych wieków. Wybrana odrzuca sedno chrześcijaństwa.
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
| N lut 16, 2025 10:14 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Andy napisał(a): Kończąc OT: racja, nie chodzi tyle o uczucie empatii, litości, ale rozumowo CO robić. Oraz że najpierw mamy miłować Boga, a innych ze względu na Boga.
"Czy ten OT jest tylko Offtopickiem?" Czy też właśnie to jest przyczyną dla której Wybrana uznaje, że "Jahwe Starego Testament NIE jest Bogiem Ojcem ani Jezusem Nowego Testamentu"? Temat: "Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?" Cytuj: Myślę że bardziej chodzi o niezgodę na opis Boga w Starym Testamencie. Myślenie typu że Bóg ma taki być jak ja chcę
A co zarzuca Wybrana "Jahwe ST"? Że nie kieruje się "Miłosierdziem"? Jak rozumianym? Że nie kieruje Izraelitów właściwą drogą? Czyli jaką? "Miłosierdzia"... jak rozumianego? Czy jednak ma pomieszane, nie że najpierw ma Ich kierować na Miłość ("poznanie Boga"), a dopiero potem na "Miłosierdzie"? Nierozumiana treść i odwrócona kolejność Dwóch przykazań Miłości? Czy okazał Jezus czy Bóg Ojciec Nowego Testamentu "Miłosierdzie" dla Ananiasza i Safiry? Ale ten fragment też może zdaniem Wybranej ""przez pomyłkę znalazł się w NT"? (albo dokleili źli ludzie) "Także może to nie OT, pomimo że OT."
|
| N lut 16, 2025 10:54 am |
|
 |
|
wybrana
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Ostracyzm religijny dobrze się miał w Izraelu, na co Jezus się wypowiedział E.Mateusza: 23: Ale wy nie pozwalajcie się nazywać Rabbi, bo jeden tylko jest - Nauczyciel wasz, Chrystus, a wy wszyscy jesteście braćmi. 23:9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie. 23:10 Ani nie pozwalajcie się nazywać przewodnikami, gdyż jeden jest przewodnik wasz, Chrystus. 23:13 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że zamykacie Królestwo Niebios przed ludźmi, albowiem sami nie wchodzicie ani nie pozwalacie wejść tym, którzy wchodzą. 23:14 (Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że pożeracie domy wdów i to pod pokrywką długich modlitw; dlatego otrzymacie surowszy wyrok.) 23:15 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że obchodzicie morze i ląd, aby pozyskać jednego współwyznawcę, a gdy nim zostanie, czynicie go synem piekła dwakroć gorszym niż wy sami. 23:25 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że oczyszczacie z zewnątrz kielich i misę, wewnątrz zaś są one pełne łupiestwa i pożądliwości. 23:26 Ślepy faryzeuszu! Oczyść wpierw wnętrze kielicha, aby i to, co jest zewnątrz niego, stało się czyste. 23:27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że podobni jesteście do grobów pobielanych, które na zewnątrz wyglądają pięknie, ale wewnątrz są pełne trupich kości i wszelakiej nieczystości. 23:28 Tak i wy na zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, wewnątrz zaś jesteście pełni obłudy i bezprawia. 23:29 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że budujeci.e grobowce prorokom i zdobicie nagrobki sprawiedliwych, 23:30 I mówicie: Gdybyśmy żyli za dni ojców naszych, nie bylibyśmy ich wspólnikami w przelaniu krwi proroków. 23:31 A tak wystawiacie sobie świadectwo, że jesteście synami tych, którzy mordowali proroków.
Ostracyzm religijny jest dalej stosowany w Rzymskiej instytucji Kościelnej, co potwierdza zatrważająca wręcz jej historia.
Ostracyzm religijny jest stosowany wobec mnie na tym forum przez faryzeusze, którzy uważają, że tylko oni poznali Boga.
Nie będę już tu dłużej pisała, gdy jestem cały czas atakowana, chociaż tzw.prawda nadal jest tajemnicą i nikt nie jest wstanie stwierdzić, która jest ta właściwa. W IV, V wieku ktoś coś wymyślił, jemu przyjaźni w interesach przyklepali i tak świat przez wieki się karmi i uważa, że tych pierwotnych form postrzegania była właściwsza. Archaiczny mit o cudownych narodzinach z dziewicy został rozpropagowany w chrześcijaństwie, chociaż on jest w stosunku do chrześcijaństwa niewłaściwy, bo Znawiciel przyszedł jako wpełni człowiek z pokolenia Judy - korzeń Dawidowy. Człowiek zepsuł i człowiek naprawił - zrodzony a nie stworzony.
Dziękuję za rozmowę, bo już nie mam ochoty otrzymywać waszych batów.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
| N lut 16, 2025 1:43 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18985 Lokalizacja: Gdynia
|
Proponuję zostawić @wybrana z Jej gnostyckimi śmieciami. W myśl zalecenia:"Od sekciarza odsuń się po pierwszym lub po drugim upomnieniu"(Tyt 3,10)
| N lut 16, 2025 2:31 pm |
|
 |
|
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
W I Liście do Koryntian Ap.Paweł pisze: 8:7Lecz nie wszyscy mają właściwe poznanie; niektórzy bowiem, przyzwyczajeni dotąd do bałwochwalstwa, spożywają mięso jako składane w ofierze bałwanom i sumienie ich z natury słabe, kala się.
Ofiary ze zwierząt żydowscy kapłani składali bałwanom czyli demonom. Zabijali zwierzęta w piątek. Ich krew wylewano na ołtarz a w sobotę jedli mięso jako ucztę paschalną.
Uczta paschalna, inaczej Pesach, to jedno z najważniejszych świąt żydowskich, obchodzone na pamiątkę wyjścia z niewoli egipskiej pod wodzą Mojżesza. Obchody zaczynają się wieczorem 12 kwietnia i trwają do wieczoru 20 kwietnia 2025 roku - sobota.
Uczta paschalna, której przebieg opierał się na zapisie Księgi Wyjścia: ofiarowywano baranka paschalnego, skrapiano jego krwią odrzwia domów używając hizopu, mięso zaś spożywano.
W Starym Testamencie w Księdze Jeremiasza czytamy: 7:22 Gdyż nic nie powiedziałem waszym ojcom, gdy ich wyprowadzałem z ziemi egipskiej, nic też nie nakazałem im w sprawie całopaleń i ofiar krwawych.
Jezus swoją ostatnią pożegnalną wieczerzę spożywał z uczniami w czwartek. Porównywał swoje ciało do chleba a swoją krew do wina ale było to tylko porównanie symboliczne. Żaden z Apostołów w czasie tej wieczerzy nie spożywał ciała Jezusa ani nie pół krwi Jezusa. Jezus takie symbolicznych porównań dużo używał. Mówił, że jest bramą, wodą żywą itd. Są to porównania symboliczne, by podkreślić wagę ofiary złożonej przez Jezusa dla nas, byśmy my poprzez prawdę i wiarę dostąpili pojednania z naszym Ojcem.
W Ewangelii Jana czytamy: 6/35 Odpowiedział im Jezus: Ja jestem chlebem żywota; kto do mnie przychodzi, nigdy łaknąć nie będzie, a kto wierzy we mnie, nigdy pragnąć nie będzie.
Jezus nie jest żydowską paschą, więc odprawianie rytuałów paschalnych jest bałwochwalstwem dla chrześcijan.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
| So kwi 26, 2025 11:26 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana,
Nie ma tam mięsa i krwi w sensie białek, tłuszczy, czerwonych krwinek. Materialnie w tej zmianie nic się nie zmienia. Materialnie dalej zostaje chleb i wino.
Zmiana dzieje się na poziomie niematerialnym. Uznajesz, że dusza jest niematerialna? Czy też dusza jest dla Ciebie materialna?
Bóg jest Wszechmogący, mógłby uczynić nawet kamień swoim ciałem. Nie musi to być cząstka jedzenia zjedzona, płynąca przez krew do jakiejś komórki i tam wbudowana w komórkę jako cegiełka. Bóg decyduje co można nazwać ciałem.
Zastanów się co czyni chleb który zjadasz Twoim ciałem? To że węglowodan z chleba wbuduje się w komórkę czyni go ciałem? Czyli wiązanie chemiczne łączące z "ciałem" czyni węglowodan ciałem?
Ale gdzie się zaczyna pierwszy raz to "ciało" do którego można przykleić węglowodan, aby też stał się "ciałem"?
Czy zygota jest już "ciałem" nowego człowieka czy potem się staje? Jeżeli potem to kiedy pierwszy raz mamy do czynienia z "ciałem". Kiedy dodatkows cząstka białka czy węglowodany sprawia, że "nieciało" staje się "ciałem"?
Jeżeli wcześniej to co przeważa?
A może traktujesz zygotę jako "organ ciała kobiety" (np. "dziecko jest zalążkiem wątroby"). Jeśli tak to kiedy przestaje być "wątrobą kobiety" a zaczyna być człowiekiem?
Ciało wyznacza dusza czy też w przypadku Boga istota, do której "należy" dane ciało, dany węglowodan.
Bóg jest Wszechmogący. Nie musi czekać aż węglowodan się przyklei do komórki wiązaniem chemicznym. Bóg decyduje co jest ciałem, kiedy staje się ciałem.
I może zmienić nawet kamień w powietrzu w ciało istoty.
Nie ma znaczenia czy jest to "wewnątrz" czy "na zewnątrz" ciała, czy w ogóle w powietrzu czy w kosmosie.
Bóg pokazuje, że jest Panem i władcą, który decyduje czym jest ciało, kiedy się staje, kiedy być przestaje.
Nie wszystko też co jest wewnątrz ciała człowieka musi być ciałem. Są śruby metalowe w kości. Czy one są ciałem? Ale są w środku. Czy atom węgla pływający w krwi jest ciałem? Czy atom węgla wstrzyknięty do środka komórki ciała jest ciałem? Czy wirusy przebywające w człowieku są ciałem tego człowieka?
Także gdy mówimy o Ciele i Krwi nie jest tutaj mowa o mięsie i erytrocytyach. Chodzi o przemianę niematerialną, analogiczną (niematerialnie) do momentu gdy się pojawia "ciało dziecka" w postaci np. zygoty.
Eucharystia nie zamienia się w mięso, tylko "staje się duchowo żywa jak dziecko". Mocą Bożą.
Tak to na tą chwilę widzę.
|
| So kwi 26, 2025 2:53 pm |
|
 |
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Wybrana,
Nie ma tam mięsa i krwi w sensie białek, tłuszczy, czerwonych krwinek. Materialnie w tej zmianie nic się nie zmienia. Materialnie dalej zostaje chleb i wino.
Zmiana dzieje się na poziomie niematerialnym.
Eucharystia nie zamienia się w mięso, tylko "staje się duchowo żywa jak dziecko". Mocą Bożą. Tak to na tą chwilę widzę. Trzeba mieć świadomość, że teologia transsubstancjacji eucharystycznej jest oparta na filozofii pogańskiej/arystotelesowskiej. Wg tej filozofii świat składa się z tego co niewidoczne (substancja - termin filozof.) i tego co ją otacza i jest materialne - widoczne (tzw. przypadłość - cechy zewnętrzne - termin filozof.). Patrzymy na kamień i widzimy/dotykamy przypadłość, ale substancji nigdy nie zobaczymy - nie można do niej dotrzeć nawet gdybyśmy zmielili kamień do poziomu atomu i więcej. Cechy są niejako zakotwiczone w substancji, ale ją zawsze zasłaniają. Stąd właśnie ta rzekoma przemiana chleba i wina nosi nazwę transsubstancjacji. Zewnętrznie nadal to chleb i wino, ale po modlitwie kapłana zmienia się substancja - to co niewidoczne. Oczywiście nie ma to z Jezusem nic wspólnego, gdyż to pogański sposób widzenia świata i materii. Na takim pogańskim/filozoficznym sposobie widzenia świata została zbudowana teologia eucharystyczna - czyli fałszywa teologia. Stąd w rzeczywistości chleb jest tylko chlebem, a wino tylko winem. Nie zachodzi żadna przemiana. Dlatego Ap. Paweł ostrzegał chrześcijan [Kol.2.8]: Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie
|
| N kwi 27, 2025 12:08 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Dla Ciebie Bóg (np. Bóg Ojciec) jest materialny?
|
| N kwi 27, 2025 12:14 am |
|
 |
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Dla Ciebie Bóg (np. Bóg Ojciec) jest materialny? Co mam piernik do wiatraka? Pisałem o pogańskich korzeniach transsubstancjacji eucharystycznej. A jak wiemy z ewangelicznej prawdy, złe drzewo nie może wydawać dobrych owoców.
|
| N kwi 27, 2025 12:17 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
To: Cytuj: substancji nigdy nie zobaczymy
Jan 1 18 Boga nikt nigdy nie widział Więc Bóg nie istnieje, bo nikt go nigdy nie widział?
|
| N kwi 27, 2025 12:24 am |
|
 |
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): To: Cytuj: substancji nigdy nie zobaczymy
Jan 1 18 Boga nikt nigdy nie widział Więc Bóg nie istnieje, bo nikt go nigdy nie widział? W ujęciu filozofii arystotelesowskiej substancja nie jest Bogiem. Tak więc Twoje porównanie jest chybione. Stąd Jezus eucharystyczny (arystotelesowski) ≠ Jezus Chrystus.
|
| N kwi 27, 2025 12:28 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wg. transsubstancjacji, co jest substancją Hostii?
|
| N kwi 27, 2025 12:40 am |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): Oczywiście nie ma to z Jezusem nic wspólnego, gdyż to pogański sposób widzenia świata i materii. Na takim pogańskim/filozoficznym sposobie widzenia świata została zbudowana teologia eucharystyczna - czyli fałszywa teologia. Stąd w rzeczywistości chleb jest tylko chlebem, a wino tylko winem. Nie zachodzi żadna przemiana.
Nie bredź heretyku. I nie tup tak nogami, bo w ten sposób nie zmienisz prawdy, a nabawisz się jedynie wstrząśnienia mózgu. Na tej samej zasadzie powinieneś odrzucić Ewangelię wg. św. Jana. Zwłaszcza prolog - ten o Logosie, bo to wszak koncept który się w tamtych czasach przewijał w filozofii greckiej. Jan go "zaadoptował" do teologii chrześcijańskiej. Doucz się, zanim zaczniesz pouczać innych, a najlepiej zmień pastora, bo zwodzi na manowce. To że czegoś nie rozumiesz - nie oznacza że tego nie ma. Religia chrześcijańska nie jest łatwa do zrozumienia i uwierzenia. Ty w zasadzie jesteś ateistą. Wierzysz w Jezusa - tylko materialnego człowieka. Żaden to wyczyn, wszak większość historyków nie ma problemów z tym że taki Jeshua ben Miriam żył te 2000 lat temu i nauczał. Umarł i... mamy kontrowersje (to znaczy owi historycy mają) czy mógł zmartwychwstać. Przecież to się nie dzieje. Człowiek nie zmartwychwstaje. Nie ma mistyki, a opowieści o cudach to takie bajdy dla ciemnogrodu. Chleb nie może być przemieniony w Ciało Chrystusa, ani wino w Jego krew. To już starożytni Rzymianie wiedzieli i byli skłonni podejrzewać chrześcijan o kanibalizm. Gregor - "apostoł oświeconego chrześcijaństwa" tupie nogami i zaprzecza, bo wie. Szatan mu powiedział, a ponieważ jest to byt miliony bardziej mądrzejszy od najmędrszego człowieka, więc to co on mówi musi być prawdą (wbrew 2000-letniej Tradycji Kościoła). Przedstawił się Gregorowi jako Duch Święty i Gregor mu wierzy. Gregor nawet (jak mu się wydaje) ucztuje z Jezusem (obawiam się że z podróbką, ale kto naiwniakowi zabroni wierzyć). Gregor - Nawróć się - póki masz jeszcze czas. Zrozum, że nie wszystko da się zrozumieć. Polecam skupienie się na cytacie w mojej stopce. To biblijny cytat. Ps. Jak nadal będziesz mantrował kwestię Przeistoczenia będę usilnie rekomendował koleżance i koledze moderatorom permanentny ban dla Ciebie. To JEST forum KATOLICKIE i takie teksty (jak Twoje, o Eucharystii) w sposób istotny obrażają uczucia religijne katolików. Naruszają jeden z podstawowych dogmatów ich wiary (i żebyś się nie zdziwił - dogmatu także i innych chrześcijan - prawosławnych, luteranów i paru innych odłamów chrześcijańskich) Swoje "rewelacje" możesz głosić w dowolnie innym miejscu - choćby muzułmanom, lub Świadkom Jehowy. PS2 - nie wiem czy można dosadniej to ująć, ale podejrzewam że i tak to spłynie po Gregorze jak woda po gęsi...
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N kwi 27, 2025 1:19 am |
|
 |
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Nie bredź heretyku. I nie tup tak nogami, bo w ten sposób nie zmienisz prawdy, a nabawisz się jedynie wstrząśnienia mózgu. Daruj sobie. Trochę wiedzy by Ci się przydało. PeterW napisał(a): Logosie, bo to wszak koncept który się w tamtych czasach przewijał w filozofii greckiej. Jan go "zaadoptował" do teologii chrześcijańskiej. To ma się nijak do ostrzeżenia Ap. Pawła, aby nie ulegać filozofii [Kol.2.8]. Jej nie możesz pożenić z wiarą. To było by też sprzeczne samo w sobie, a przecież to co pisał Ap. Jan i Ap. Paweł było z natchnienia Ducha Św. Poza tym masz to opisane również tu o Jezusie: [Hebr.1.3]: On, który jest odblaskiem chwały i odbiciem jego istoty i podtrzymuje wszystko słowem swojej mocy, dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy majestatu na wysokościach.To nie adaptacja filozofii. PeterW napisał(a): Ty w zasadzie jesteś ateistą. Wierzysz w Jezusa - tylko materialnego człowieka. Żaden to wyczyn, wszak większość historyków nie ma problemów z tym że taki Jeshua ben Miriam żył te 2000 lat temu i nauczał. Bezpodstawne bzdury. PeterW napisał(a): Gregor - "apostoł oświeconego chrześcijaństwa" tupie nogami i zaprzecza, bo wie. Szatan mu powiedział, a ponieważ jest to byt miliony bardziej mądrzejszy od najmędrszego człowieka, więc to co on mówi musi być prawdą (wbrew 2000-letniej Tradycji Kościoła). Przedstawił się Gregorowi jako Duch Święty i Gregor mu wierzy. Gregor nawet (jak mu się wydaje) ucztuje z Jezusem (obawiam się że z podróbką, ale kto naiwniakowi zabroni wierzyć). Gregor - Nawróć się - póki masz jeszcze czas. Z Swoje emocje trzymaj raczej na wodzy i odnoś się merytorycznie. Chyba że nie masz argumentów. PeterW napisał(a): Ps. Jak nadal będziesz mantrował kwestię Przeistoczenia będę usilnie rekomendował koleżance i koledze moderatorom permanentny ban dla Ciebie. To JEST forum KATOLICKIE i takie teksty (jak Twoje, o Eucharystii) w sposób istotny obrażają uczucia religijne katolików. Wypowiadam się w dziale dla niekatolików, więc mam prawo do wypowiadania swoich poglądów tak samo jak ateiści, którzy się tu wypowiadają. Nikt nikogo nie zmusza do czytania moich wpisów - ogarnij się PeterW.Jeśli Ci to nie odpowiada to rekomenduj, aby na tym Forum został dział tylko dla katolików.Poza tym każdy ma niezbywalne prawo wyrobić sobie własne zdanie na temat tego co tu czyta. Tobie nic do tego.
|
| N kwi 27, 2025 1:44 am |
|
 |
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Wg. transsubstancjacji, co jest substancją Hostii? A o który moment pytasz: przed czy po modlitwie kapłana? Z resztą jest to i tak bez znaczenia. Jezus Chrystus ofiarował się tylko raz Bogu - na krzyżu i to raz na zawsze.Słowo Boże mówi jasno o Jezusie Chrystusie: [Hebr.7.27]: Który nie musi codziennie, jak inni arcykapłani, składać ofiar najpierw za własne grzechy, następnie za grzechy ludu; uczynił to bowiem raz na zawsze, gdy ofiarował samego siebie.[Hebr.10.12]: Lecz gdy On złożył raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, usiadł po prawicy Bożej,Jedna ofiara - raz na zawsze 2000 lat temu. Taka jest prawda. Przyjmiesz ją czy odrzucisz? 
|
| N kwi 27, 2025 3:09 am |
|
|