|
TS7
|
 Re: Bo wielu jest powołanych a mało wybranych.
Dodatkowe zauważenie jest takie, że Bóg jest Wszystko-wiedzący. Tzn. że nigdy nie zadaje pytania nie znając na nie odpowiedzi. Zadaje pytania po to tylko by coś ujawnić przed ludźmi. (ewentualnie też aniołami)
===
Rodzaju 3 Wtedy Bóg zapytał Kaina: «Gdzie jest brat twój, Abel?» On odpowiedział: «Nie wiem. Czyż jestem stróżem brata mego?» Rzekł Bóg: «Cóżeś uczynił? Krew brata twego głośno woła ku mnie z ziemi! Bądź więc teraz przeklęty (...)
1. Pytanie retoryczne (potem "krew głośno woła", czyli ujawnienie wiedzy) <-- miał szansę na poprawną odpowiedź 2. Błędna odpowiedź, lecenie w głupa 3. Kara
===
Tutaj prorok Natan opowiada historię Dawidowi, która ma ujawnić Jego niesprawiedliwość, hipokryzję.
2 Samuela 12 1 Pan posłał do Dawida [proroka] Natana. Ten przybył do niego i powiedział: «W pewnym mieście było dwóch ludzi, jeden był bogaczem, a drugi biedakiem. 2 Bogacz miał owce i wielką liczbę bydła, 3 biedak nie miał nic, prócz jednej małej owieczki, którą nabył. On ją karmił i wyrosła przy nim wraz z jego dziećmi, jadła jego chleb i piła z jego kubka, spała u jego boku i była dla niego jak córka. 4 Raz przyszedł gość do bogacza, lecz jemu żal było brać coś z owiec i własnego bydła, czym mógłby posłużyć podróżnemu, który do niego zawitał. Więc zabrał owieczkę owemu biednemu mężowi i tę przygotował człowiekowi, co przybył do niego». 5 Dawid oburzył się bardzo na tego człowieka i powiedział do Natana: «Na życie Pana, człowiek, który tego dokonał, jest winien śmierci. 6 Nagrodzi on za owieczkę w czwórnasób, gdyż dopuścił się czynu bez miłosierdzia». 7 Natan oświadczył Dawidowi: «Ty jesteś tym człowiekiem. (...)
Niejako wydał wyrok sam na siebie, nie wiedząc o tym.
===
Dzieje Apostolskie 5 3 «Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu (...) 7 Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. 8 «Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię?» «Tak, za tyle» - odpowiedziała. 9 A Piotr do niej: «Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie». 10 A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała.
===
Jan 15 22 Gdybym nie przyszedł i nie mówił do nich, nie mieliby grzechu. Teraz jednak nie mają usprawiedliwienia dla swego grzechu.
===
Bóg wystawia człowieka na próbę. Jednak nie dlatego, że nie wie jaka będzie odpowiedź.
|