Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 08, 2026 8:15 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
 UFO-demologia 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UFO-demologia
@merss. Nie mogą z szarlotką bo ufoludki nie mają jabłek.
@andej. Interesowałem się UFO czy NOL dość dawno i stwierdziłem że brakuje dowodów na potwierdzenie że za tymi „spotkaniami” stoi jakaś cywilizacja na poziomie naszej inteligencji lub wyższej. Później spotkałem się z różnymi protestanckimi i odnowowymi tworami że to na pewno złe duchy i manifestacje demoniczne. Jak zaczynało się rozmawiać o konkretach to rozmowa przeobrażała się w farsę tak jak to mamy tutaj.

Co do zjawisk to jako tak zwany ścisłowiec wiem że jest mnóstwo rzeczy których dzisiaj nie potrafimy wytłumaczyć a później odkryjemy i zrozumiemy to. Zapewne z NOL czy UFO będzie tak samo. Nie wnikam w to. Porzuciłem ten temat wiele lat temu. Od czasu do czasu wpadają mi jakieś materiały i mam wtedy zabawę. Zastanawiam się jak można wierzyć w takie ściemy.

N sie 09, 2026 7:49 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Dotyczy wszystkich ludzi, ponieważ jest to naturalna i prawidłowa cecha ludzkiego mózgu, a nie zaburzenie psychiczne.

A gdzie ja napisałam, że to zaburzenie?
Cytuj:
Ale po chwili rozum podpowiada, czy jest to zjawisko nadprzyrodzone, czy skojarzenie. Wystarczy być świadomym zjawiska pareoidii.

Nie. Nie należy rozumu używać na autopilocie, bo wówczas kontrolę przejmie myślenie ewolucyjne i magiczne. Mamy tu fakt, ale interpretowany inaczej, ponieważ cechą rozumu nie jest obiektywizacja. Napisałeś to samo, ale zaprzeczając temu co wcześniej żartem podałam, bo to był żart. To myślenie magiczne wyłącza rozum i nazwa, którą podałeś nie pomoże, ponieważ prawdę rozpoznajemy inaczej jak jest daleka a inaczej jak nam bliska. Inaczej też kiedy mamy skłonności do myślenia magicznego a nie zdajemy sobie z tego sprawy. ;)
Podobnie może być z UFO. Osoby dla których to sprawa odległa inaczej to postrzegają niż takie, które bliżej miały z tym styczność. Prawdy zobiektywizowanej może dostarczyć tylko nauka, ponieważ przekazy demonów podczas egzorcyzmów nie mają znamion prawdy. Musi to weryfikować Kościół. A ja się na tym nie znam, bo mnie to jakoś nie interesowało.

N sie 09, 2026 8:01 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Musi to weryfikować Kościół.
Nie sądzę, aby Kościół musiał wszystko weryfikować. UFO nie należy do kompetencji Kościoła. Tak samo jak odkrycia naukowe nie należą do kompetencji Kościoła. Co nie znaczy, że Kościół nie prowadzi badań naukowych albo obserwacji różnych zjawisk spoza wiary.

PS. Nie negowałem Twojego postu. Po prostu przywołałem Twój post jako ogólne odniesienie do pareoidii i napisałem to co myślę. Bez chęci polemizowania.

N sie 09, 2026 8:28 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Brandeisbluesky napisał(a):
W odniesieniu do szarlotki, zauważ, że są ludzie, którzy po rzekomym kontakcie mieli fizyczne uszkodzenia ciała, a nawet jedna osoba zmarła po podobno zarażeniu się nieznanym patogenem. Garry Nolan twierdził, że badał jedną osobę po kontakcie i ta miała uszkodzone tkanki w ciele. Jedną osobę, która opowiadała mi, że widziała ogromny spodek na niebie zapytałam, czy pomachała im ręką, żeby ich pozdrowić. Powiedziała, że bała się potencjalnego napromieniowania i schowała się, żeby jej nie zrobili nic złego.

Demony podobnie mogą uszkodzić człowieka.
Aha. A mnóstwo osób w Średniowieczu przysięgało, że widziało gołe wiedźmy lecące na miotłach :)

N sie 09, 2026 11:04 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney,
Wydaje mi się, że uważasz, że UFO powinno być badane w sposób naukowy, ale jak Ci podaje wypowiedzi bardzo dobrze wykwalifikowanego i kompetentnego naukowca, który bada wpływ UFO na ludzi i dzieli się rezultatami, to piszesz o jakichś gołych czarownicach na miotłach. To jak to w końcu jest - chcesz, żeby UFO do Ciebie przyleciało, czy czarownica na miotle?

Kończę w tym temacie :) Jeszcze raz podkreślam, że lepiej nie szukać kontaktu z UFO.

Pn sie 10, 2026 12:32 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi się, że uważasz, że UFO powinno być badane w sposób naukowy,

Brandeisbluesky, wydaje Ci się, że Barneyowi się wydaje.
Nie da się badać, tego czego nie da się badać. Nie wierz w teorie spiskowe.

Pn sie 10, 2026 6:55 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney,
Wydaje mi się, że uważasz, że UFO powinno być badane w sposób naukowy
A są inne sposoby badania?
Cytuj:
ale jak Ci podaje wypowiedzi bardzo dobrze wykwalifikowanego i kompetentnego naukowca, który bada wpływ UFO na ludzi i dzieli się rezultatami
Po pierwsze, badał obrażenia osób. Nie jest w stanie określić, czym było to, co je spowodowało.
Po drugie, na świecie jest tylu "kompetentnych naukowców" że jesteś w stanie ich opinią wesprzeć każdą tezę, jaką wymyślisz.
Cytuj:
To jak to w końcu jest - chcesz, żeby UFO do Ciebie przyleciało, czy czarownica na miotle?
Ani jedno ani drugie ani mnie nie interesuje, ani nie uważam za możliwe.
Za to pokazuję, że ludzkie mozliwości w interpretowaniu zjawisk jako to, w co akurat wierzą, są nieograniczone.

Pn sie 10, 2026 8:04 am
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14