| Autor |
Wiadomość |
|
Janush
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
 Re: List Episkopatu o żydach
Barney napisał(a): Janush napisał(a): Leptonie i Barneju szkoda że kończycie bo bym się dopytał coś jeszcze. Bo ja nadal mam trudność nadal zrozumieć teraz Po co jest Kościół ze spowiedzią i mszą i bierzmowaniem, które miałem jeśli z Leptonem mówicie i ja się z tym zgadzam, że Jezus zbawia także ludzi którzy nie mogli go znać np pigmejów. Niewątpliwie zbawienie dla tych ludzi jest znacznie bardziej niepewne, i trudniejsze. A bez Kościoła byłoby niemożliwe. Cytuj: Albo jak żydowie którzy Jezusa nie chcą to i tak mają obiecane zbawienie na końcu czasu przez Apostoła Pawła i umiłowanie od Boga ze względu na przodków, tak pisze Apostoł Paweł i Episkopat i Lepton. Nie mają obiecanego zbawienia. Mają możliwość zbawienia - tak jak my wszyscy. Cytuj: No bo tak sobie myślę że jakby jeden pracownik musi zostać przyjęty do pracy, iść na zakład i wykonać robotę żeby dostać wypłatę a drugi dostał wypłatę, choć nawet nie był członkiem zakładu bo mieszkał w buszu. A nie sądzisz, że ten drugi będzie musiał wykonać dużo większą pracę, by dostać zapłatę? W dodatku w owym zakładzie pokażą mu jak tę pracę wykonywać. Poza tym... gdyby ktokolwiek z nas miał być zbawiony z własnych zasług (bo do tego sprowadza się ta analogia0 to nikt by nie trafił do Nieba. Barneyu ale wytłumacz mi jak pigmej zbawia się przez Kościół nie będąc w Kościele
|
| So kwi 11, 2026 10:42 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
|
| N kwi 12, 2026 8:26 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Janush, Może odpowiedź masz tu np. Św. Tomasz z Akwinu Chrzest - Artykuł 11 - CZY SŁUSZNIE PODAJE SIĘ TRZY RODZAJE CHRZTU: WODY, KRWI I PRAGNIENIA? /70/ W b r e w temu glosa - do słów Listu do Hebrajczyków: „nauka o chrztach” (4) tak powiada: „Mowa o chrztach w liczbie mnogiej, ponieważ mamy chrzest wody, pokuty i krwi” (5). O d p o w i e d ź : Jak wyżej ustalono (6), chrzest wody ma skuteczność z męki Chrystusa, którą też on w nas upostaca, a ponadto ma ją od Ducha Świętego jako od pierwszej przyczyny. Otóż, chociaż skutek zależy od pierwszej przyczyny, to jednak przyczyna góruje nad skutkiem i nie zależy od niego. I dlatego bez chrztu wody można skutek tego sakramentu otrzymać wprost z męki Chrystusa, gdy człowiek upostacia ją w sobie cierpiąc dla Niego. To właśnie wyrażają słowa Apokalipsy: „To ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku i opłakali swe szaty, i w krwi Baranka je wybielili” (7). Na tej samej podstawie można mocą Ducha Świętego otrzymać również skutek chrztu nie tylko bez chrztu wody ale także bez chrztu krwi, a to wtedy, gdy tenże Duch Święty poruszy serce człowieka do wiary i do miłowania Boga oraz do żalu za grzechy; stąd też nazywa się chrztem pokuty. Mówi o tym Izajasz: „Gdy Pan obmyje brud Córy Syjońskiej i krew rozlaną oczyści wewnątrz Jeruzalem tchnieniem sądu i tchnieniem pożogi” (8). Tak więc jeden i drugi zwie się chrztem, ponieważ zastępuje chrzest wody. Augustyn tak o tym pisze: „ Męczeństwo niekiedy zastępuje chrzest. Św. Cyprian daje na to ważki dowód, wskazując na Łotra, który nie był ochrzczony, a do którego Chrystus powiedział: Dziś ze Mną będziesz w raju. Często zastanawiając się nad tym, dochodzę do przekonania, że nie tylko męczeństwo ponoszone dla Chrystusa może uzupełnić brak chrztu, ale także wiara i nawrócenie serca może dać to, co chrzest daje w wypadku, gdy jakieś niesprzyjające okoliczności uniemożliwiają obrzęd tego sakramentu” (9). === 1 Jan 5 6 Jezus Chrystus jest tym, który przyszedł przez wodę i krew, i Ducha, nie tylko w wodzie, lecz w wodzie i we krwi. Duch daje świadectwo, bo jest prawdą. 7 Trzej bowiem dają świadectwo: 8 Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą. 
|
| N kwi 12, 2026 10:24 am |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Na dużych paciorkach (1 raz) Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo najmilszego Syna Twojego, a Pana naszego Jezusa Chrystusa, na przebłaganie za grzechy nasze i całego świata. Na małych paciorkach (10 razy) Dla Jego bolesnej męki, miej miłosierdzie dla nas i całego świata. Na zakończenie (3 razy) Święty Boże, Święty Mocny, Święty Nieśmiertelny, zmiłuj się nad nami i nad całym światem. https://www.faustyna.pl/zmbm/koronka-do ... ia-bozego/
|
| N kwi 12, 2026 10:31 am |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19062 Lokalizacja: Gdynia
|
Janush napisał(a): Barneyu ale wytłumacz mi jak pigmej zbawia się przez Kościół nie będąc w Kościele Tak jak zbawia się przez Chrystusa nigdy Go nie spotykając.
| N kwi 12, 2026 12:07 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
Barney napisał(a): Janush napisał(a): Barneyu ale wytłumacz mi jak pigmej zbawia się przez Kościół nie będąc w Kościele Tak jak zbawia się przez Chrystusa nigdy Go nie spotykając. Czyli Barneju, probuje zrozumieć twoje nauki, to tak jakby Kościół zbawiał na 2 sposoby jeden sposób to chodzenie na msze i do sakramentów świętych katolickich i do spowiedzi a drugi sposób Kościół zbawia bez chodzenia na msze i w ogóle bez brania Komunii i spowiadania się. Czy dobrze cię pojmuje Barneju? Jeśli dobrze cię pojmuje to jak się dzieje to drugie zbawianie?
|
| N kwi 12, 2026 1:16 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
Obejrzałem to już i tak ksiądz widać że nie lubi tego listu o żydach i mówił że większość katolików nie lubi. Może ma rację bo mi też ten list w głowie namieszał ale przez to chcę się dowiedzieć więcej jak jest z tym zbawieniem.
|
| N kwi 12, 2026 1:23 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Janush napisał(a): Barney napisał(a): Janush napisał(a): Barneyu ale wytłumacz mi jak pigmej zbawia się przez Kościół nie będąc w Kościele Tak jak zbawia się przez Chrystusa nigdy Go nie spotykając. Czyli Barneju, probuje zrozumieć twoje nauki, to tak jakby Kościół zbawiał na 2 sposoby jeden sposób to chodzenie na msze i do sakramentów świętych katolickich i do spowiedzi a drugi sposób Kościół zbawia bez chodzenia na msze i w ogóle bez brania Komunii i spowiadania się. Czy dobrze cię pojmuje Barneju? Jeśli dobrze cię pojmuje to jak się dzieje to drugie zbawianie? Kościół nie zbawia, tylko CHrystus zbawia przez Kościół. Sakramenty są pomocą do zbawienia, ale, jak wspomina Katechizm (1257) "Bóg związał zbawienie z sakramentem chrztu, ale sam nie jest związany swoimi sakramentami." Wyjaśniał to zresztą już św. Tomasz z Akwinu. Sakramenty są dla nas pewną drogą do nieba, ale nie „ograniczeniem” dla Boga, który jest wolny w obdarzaniu łaską. Kościół to nie organizacja partyjna ani związek zawodowy.
| N kwi 12, 2026 1:46 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
Barney napisał(a): Sakramenty są pomocą do zbawienia, ale, jak wspomina Katechizm (1257) "Bóg związał zbawienie z sakramentem chrztu, ale sam nie jest związany swoimi sakramentami." Kościół to nie organizacja partyjna ani związek zawodowy. Czyli w rzeczy samej nie muszę chodzić do kościoła i do spowiedzi by być zbawionym? I tez nie rozumiem tego katechizmu co dałeś, to znaczy że jak Pan Bóg coś ustanowił to nie obowiązuje jego?
|
| N kwi 12, 2026 2:04 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
TS7 napisał(a): Janush,
Może odpowiedź masz tu np.
Św. Tomasz z Akwinu Chrzest - Artykuł 11 - CZY SŁUSZNIE PODAJE SIĘ TRZY RODZAJE CHRZTU: WODY, KRWI I PRAGNIENIA? /70/ TS7 odpowiadam tobie, bo cytujesz świętego Tomasza Akwinu ale co tu czytam to chyba związane jest z ludźmi którzy chcą do Jezusa albo zycie tracą dla Jezusa ale nie miał kto ich jak ochrzcić. Bo tutaj Leptona i Barneja pytam o co innego, że jak Jezus zbawia bez Kościoła to po co jest Kościół
|
| N kwi 12, 2026 2:13 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Janush napisał(a): Barney napisał(a): Sakramenty są pomocą do zbawienia, ale, jak wspomina Katechizm (1257) "Bóg związał zbawienie z sakramentem chrztu, ale sam nie jest związany swoimi sakramentami." Kościół to nie organizacja partyjna ani związek zawodowy. Czyli w rzeczy samej nie muszę chodzić do kościoła i do spowiedzi by być zbawionym? Nie, nie zrozumiałeś - a, prawdę mówiąc, z przebiegu rozmowy zaczynam mieć wrażenie, że nie chcesz zrozumieć tylko sobie potrollować. O czym zresztą świadczą takie wypowiedzi jak ta: Cytuj: I tez nie rozumiem tego katechizmu co dałeś, to znaczy że jak Pan Bóg coś ustanowił to nie obowiązuje jego? Bóg mówi: uwierz i ochrzcij się, to będziesz zbawiony. Oczywiście twierdzenie, jakoby to "zobowiązywało" Boga do potępienia pozostałych jest kompletną bzdurą. Nie wierzę, żebyś tego nie rozumiał, muszę więc założyć trolling z Twojej strony. Janush napisał(a): Bo tutaj Leptona i Barneja pytam o co innego, że jak Jezus zbawia bez Kościoła to po co jest Kościół Kilkukrotnie otrzymałeś już odpowiedź, że Jezus nie zbawia bez Kościoła. Trollingu ciąg dalszy...
| N kwi 12, 2026 6:33 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
Barneju nie troluje ale nie mogę zrozumieć jak Kościół zbawia ludzi którzy do niego nie należą.
Bo skoro mówicie z Leptonem że ktokolwiek się zbawia odbywa się to przez Kościół i przez Chrystusa, to ja to rozumiem prosto że trzeba być w tym Kościele przez chrzest bycie na mszy i spowiedź i w ogóle wierzyć w Jezusa.
Chce byście mi wytłumaczyli tak prosto, jak to się odbywa to zbawianie przez Kościół jeśli się w nim nie jest.
|
| N kwi 12, 2026 7:02 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N kwi 12, 2026 7:15 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
Dziękuję PeterW, Tam w tym tekście jest tak napisane: Druga figura to niechrześcijanie. Nie należą do Kościoła, ale są do niego „przyporządkowani”, czyli do niego powołani, poprzez niego zbawiani, otoczeni jego modlitwą, szukani przez Boga. Więc zaczynam po trochu rozumieć co znaczy ktokolwiek jest zbawiony jest zbawiony przez Kościół. I to jest konieczne. Ale nie jest konieczne by należeć do Kościoła by być zbawionym.
|
| N kwi 12, 2026 7:32 pm |
|
 |
|
Janush
Zagadywacz
|
mam jeszcze na stronie kościelnej https://deon.pl/wiara/zydzi-i-teologia- ... ia,3417768Taki artykuł, który też przeczytałem by mi się rozjaśniło po tym liście Episkopatu i rzeczywiście jestem znowu o jeden szczebelek wyżej do zrozumienia czym jest ta religia żydowska którą Episkopat uważa za ważną. jest tutaj takie zdanie w tej gazecie W tym sensie można mówić o przejściu od etapu "oczyszczania pamięci" i korygowania postaw - charakterystycznego dla dokumentów lat 80. i 90. - do etapu głębszego dialogu teologicznego, w którym judaizm nie jest już jedynie partnerem dialogu czy adresatem gestów pojednania, ale także żywą tradycją interpretacyjną, mającą własną wartość w planie Bożym. No i tutaj to ostatnie zdanie myślę że wiele wyjaśnia, bo biskupi chcą nam powiedzieć że my mamy swoją interpretacje Biblii i żydowie mają tez swoją interpretacje Biblii która jest ważna czyli prawdziwa. Dlatego nie można ich nawracać na katolickość bo ich religia jest wartościowa
|
| N kwi 12, 2026 7:50 pm |
|
|