Tradycjonalizm Katolicki FSSPX Msza Trydencka
| Autor |
Wiadomość |
|
Kantatus
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Re: Tradycjonalizm Katolicki FSSPX Msza Trydencka
Barney napisał(a): Cytuj: Za co został ukarany egzorcysta Waszyngtonu? Archidiecezja Waszyngtonu odwołała prał. Stephena Rossettiego z funkcji archidiecezjalnego egzorcysty za publiczne i kontrowersyjne powiązania zjawiska UFO z działaniem demonów. Duchowny został usunięty ze stanowiska przez metropolitę waszyngtońskiego, kardynała Roberta McElroya. Na czym polegało jego przestępstwo? Modne są tam tematy UFO. Egzorcysta powiedział, by zachować ostrożność wobec tych zjawisk, bo mogą mieć charakter demoniczny. Jak to za co? Za głoszenie zabobonów. I to nie jako pan McElroy, ale jako urzędnik kościelny. Całym sercem popieram tę decyzję. Co konkretnie i dlaczego miałoby być tym rzekomym zabobonem?
|
| N lip 12, 2026 6:05 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Zabobonem, byłoby tylko wtedy, gdyby wszystkie przypadki UFO ( a także nietechniczne dziwne rzeczy) były tylko ludowymi opowieściami. Osobiście wolałbym żeby UFO było sprawką demoniczną (co i tak za życia się nie dowiemy) niż spowodowane przez jakieś kosmiczne nad-istoty , która to myśl "ryje umysł".
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| N lip 12, 2026 6:16 pm |
|
 |
|
Kantatus
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): Zabobonem, byłoby tylko wtedy, gdyby wszystkie przypadki UFO ( a także nietechniczne dziwne rzeczy) były tylko ludowymi opowieściami. Osobiście wolałbym żeby UFO było sprawką demoniczną (co i tak za życia się nie dowiemy) niż spowodowane przez jakieś kosmiczne nad-istoty , która to myśl "ryje umysł". Na razie to po prostu istnienie pozaziemskich cywilizacji jest tylko hipotezą. Pytam natomiast Barneya co konkretnie miałoby być tym rzekomym zabobonem i dlaczego i jaką definicje zabobonu przyjmujemy? Bo ja nie widzę żadnego powodu aby wykluczać możliwość że jakieś rzekome kontakty z kosmitami są w rzeczywistości efektem kontaktów z demonami, szczególnie w przypadkach gdy te kontakty maja formę okultystyczną i wręcz spirytystyczną zawoalowaną tylko powierzchownie naukowo brzmiąca terminologią. Dla katolika demony są realnymi bytami a nie jakimś zabobonem. Dla mnie kontakty z rzekomymi przedstawicielami pozaziemskich cywilizacji na tyle mało prawdopodobne że mamienia demoniczne są dla katolika są o wiele bardziej prawdopodobne.Choć najbardziej prawdopodobne jest to że nie mamy do czynienia ani z jednym ani z drugim ale po prostu z ludzkimi manipulacjami czy złudzeniami czy ze zjawiskami naturalnymi. Tak czy siak nie rozumiem na czym miałby polegać ten rzekomy zabobon?
|
| N lip 12, 2026 6:36 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Polecam na YT: DZIEŃ OBJAWIENIA. RELIGIA UFO VS KOŚCIÓŁ https://www.youtube.com/watch?v=IvCSUU2tFKACzyli w czasie gdy w popkulturze wypuszcza się pożywkę dla religii UFO film "Dzień objawienia", ksiądz egzorcysta który mówi niepopularne rzeczy, przestrzegając przed demonicznym zwiedzeniem, zostaje usunięty ze sprawowania swych funkcji. w filmie "Jezus jako wzorzec, który dokonuje się w różnych czasach, różnych galaktykach" Zastanawiające: komuniści chcieli stworzyć nowego człowieka - ateistę, co się nie udało bo wiarę w transcendencję (tylko w co?) człowiek ma wbudowaną. Obecnie zagrożeniem nie jest wulgarny ateizm - materializm, ale z jednej strony deizm a z drugiej coś w rodzaju buddyzmu. Buddyzm przedstawiany jest jako "szerszy" niż chrześcijaństwo, które jest "ciasne", "zaściankowe". Zamiast przeczenia mamy przedstawianie chrześcijaństwa jako podzbioru buddyzmu. "Nie przeczymy że Jezus zmartwychwstał, ale wielu naszych mistrzów też tego dokonało, Jezus to wielki bodhisattwa." Kopernik "wstrzymał Słońce ruszył ziemię", co ma pozytywne znaczenie filozoficzne - Słońce jako symbol Boga, a ziemia jako my. Natomiast nowa "szersza" duchowość przez fałszywą analogię powie: no tak, ale słońc mamy niezliczoną ilość.
|
| N lip 12, 2026 6:45 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
To były rekolekcje a jednym z tematów jest grzech. Skoro UFO to dla wiernych gorący temat to rekolekcjonista pewnie uwrażliwiał, by się tym nie zajmować. To dla nich bardziej pożyteczne niż szukanie odpowiedzi u jasnowidzów. Nauka wszak milczy. Ważne jest do kogo mówimy. Wiara Amerykanów jest nie tylko powierzchowna, ale z uwagi na bogactwo innych religii jest mocno skażona. Odwrócić uwagę od UFO jest najprościej wskazując na to co jest atrybutem złego ducha: zaciekawić człowieka. Manipulacje naukowe to też sprawa wtórna, bo przyczyna leży w złych intencjach. Przekonanie, że to zjawiska naturalne wymaga udowodnienia. W USA księża się skarżą, że mówienie o grzechu jest trudne, bo ludzie nie chcą być niepokojeni.
|
| N lip 12, 2026 6:54 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19266 Lokalizacja: Gdynia
|
merss napisał(a): Barney napisał(a): Nie ulegaj propagandzie i retoryce schizmatyków. To opinia. Jak na Ciebie, wyjątkowo niemądra "riposta". Raczej to, co napisałaś, to "opinia". Cytuj: Cytuj: Osobiście jestem za tym, by mszał (nie "Msza"!) trydencki był dostępny tam, gdzie są chętni - nie ma po co zwiększać napięć. Niech po prostu naturalnie zaniknie.
To znów opinia. To czy zniknie czy nie to sprawa jesnowidzenia Tak, to opinia. Ale uzasadniona Cytuj: , podobnie jak z UFO. Przypisanie UFO możliwości działalności szatańskich jest dla ludzi bardziej pożyteczne niż podanie, że to zabobon. Jaaasne. A prawda nie ma znaczenia, prawda? Kto by się tam przejmował, że gość w imieniu Kościoła głosi bzdury, skoro Magnolia twierdzi że tak dla nich lepiej, nie? Nie dostrzegasz, ile w takim paternalistycznym podejściu ujawniasz pogardy dla tych "ludzi"? Cytuj: Wiara Amerykanów jest bardzo powierzchowna i też wymieszana. Antychrystowi uwierzą nawet wybrani, więc czujność jest oczekiwaną cechą. Katolika powinna cechować czujność wobec czegoś czego wyjaśnić się nie da. Zabobon niczego nie wyjaśnia. Jeśli czlowiek nie otrzymuje odpowiedzi to ją znajdzie, bo tak skonstruowany jest ludzki mózg. Mózg szuka odpowiedzi. Ty też wierzysz, że ulegam wpływom jakiś ideologii, bo ci się coś skojarzyło. Może sobie gosć mieć opinie, jakie mu się podoba, ale nie ma prawa ich głosić jako funkcyjny Kościoła (zwłaszcza, ze są wyjątkowo głupie i zabobonne, ale nawet jakby miały jakieś podstawy). Dlatego słusznie zrobiono t, co zrobiono. Cytuj: Cytuj: Poza tym schizmatycy z Bractwa NIE głoszą "nauki Kościoła w całości" tylko jej groteskową wersję, z groteskową interpretacją części prawd i pominięciem innych Odsłuchałam wiele kazań Bractwa, bo kiedyś chciałam wyrobić sobie zdanie o nich. Dopóki nie stosują taktyki obronnej: jesteśmy solą ziemi to ich nauki są prawowierne. Owe poczucie wybrania nazywamy pychą. To ich ostatecznie zgubiło. Wiele nauk podobało mi się, dostałam w pigułce to czego nie ma w kościele współczesnym. Tu widziałam wartość. Zapędy sekciarskie igorowałam, bo moim celem nie była ich ocena a moje pogłębianie wiedzy. Wszystko zależy od tego czego kto szuka. Okazuje się, że byli o krok od pełnej zgody z Watykanem, więc dostrzeżono w ich działalności wartość. Nie przypisuję naiwności. Do prowadznie negocjacji muszą zaistnieć przyjazne warunki, inaczej jedna ze stron utwardzi się w swym stanowisku. Myślę, że po przywróceniu im pełni praw ( zgubiła ich pycha) ich droga byłaby wówczas inna, mniej konfrontacyjna. To reguła przy rozejściu: zaczęło ich z Kościołem łączyć to co katolicyzm z judaizmem: coraz większe rozbieżności. Nie. Im więcej dawano im swobody, tym było gorzej. Poza tym Kościół ma pilnować doktryny, a nie podlizywać się różnym sekciarskim bractwom, bo może się poprawią. Cytuj: Cytuj: "wnikliwa" diagnoza - jest gorzej, więc to wina NIM i Soboru Po raz kolejny wróżysz z mchu i paproci. Nie, dokładnie to znaczyło to, co napisałaś.Zresztą powtarzając retorykę Bractwa - widać, za dużo albo zbyt bezkrytycznie słuchałaś. Cytuj: Cytuj: W dodatku wątpię, czy wcześniej było lepiej - to prawda, nie wypisywano "aktu apostazji", ale wyznawano wiele głupot, zabobonów, a Msza Święta oznaczała bycie gościem, a nie uczestnikiem. I najlepiej takim, co w tym czasie odmawia różaniec, a nie wtrąca się w liturgię. Napisałam wyraźnie: ludzie mieli poczucie grzechu i to było pierwsze zdanie. Zabobony były, są i będą. To natura ludzka. Nie wierzę, ale na wszelki wypadek...niepokój tkwiący w nieświadomości. To się ludziom wdrukowało i wszelkie terapie są dlatego tak mało skuteczne. Idzie impuls po szerokim szlaku i pozakorowo. Samo poczucie grzechu to nie chrześcijaństwo. Ani formalizm. ANi psychologizacja wiary. Cytuj: Cytuj: Teza, że skoro jest źle, to należy wrócić do form, które kompletnie nie przystają do współczesnej wrażliwości i to ma "uzdrowić" jest kuriozalna. Gadasz ze sobą. Trzeci raz ci to wytykam w jednym poście. Wypierasz się własnych tez. Trzeci raz ci to wytykam w jednym poście. Cytuj: Cytuj: Zresztą - najlepiej to widać po zachowaniu schizmatyków - nie ma bardziej agresywnej grupy wśród katolików (no, w sumie już nie są katolikami... Nie mam tendencji do wrzucania wszystkich do jednego wora. Twój stosunek do nich jest skażony tym o czym sam pisałeś: masz z nimi problemy w internetach. Dla mnie jeden czlowiek/jakaś grupa nie jest kalką wszystkich. Jest ich ponad 700 000. Po ogłoszonej schizmie zmartwił mnie los wielu oddanych Bogu ludzi, tych ,którzy nawrócili się dzięki Bractwu. Tam odnaleźli Boga. Nie muszą mieć natury sekciarskiej, ale biorą to co dla nich najlepsze. Ty tego nie rozumiesz. To samo przyświecało Roburowi, tak to czytam. Stanęli wobec wyboru: kim jestem i dokąd iść? Jest to ci obojętne, bo masz jakiś wrogów w internetach. Nie dogadasz się z pozycji pyszałka. Ty zaczynasz manipulować wypowiedziami czego kiedyś nie robiłeś. Zadaję sobie pytanie: o co chodzi? To dość arogancki zarzut, powiedziałbym, że bezczelny. Nie jestem przeciw Bractwu bo "mam z nimi kłopoty w internecie" tylko mam z nimi kłopoty w internecie bo jestem przeciw Bractwu.Dotarło? Cytuj: Cytuj: Czy to nie stało się za "starych dobry czasów" do których tak tęsknisz? To czwarta manipulacja. Już czwarty fałszywy zarzut o manipulację. I to zamiast argumentacji merytortcznej/ Cytuj: Cytuj: I znów - zaczęło się po SOborze? Serio? Piąta manipulacja. z Twojej strony, Niestety. Cytuj: Cytuj: To nie są żadni ortodoksi. To po prostu miłośnicy dawnych form. Jak Bractwa rycerskie. Nie mam nic przeciw nim, ale nie są remedium na nic.
Nie są to miłośnicy dawnych form, jeśli wprowadzają w życie zdrową naukę katolicką. Właśnie powtórzyłaś to, czego powyżej się wyparłaś. Załamka. Cytuj: Cytuj: Bractwo powinno być dawno ekskomunikowane jako całość. 3 ostatnich papieży okazało się być naiwnymi w tej kwestii - trochę jak my w stosunku do Ukraińców O Ukraińcach najgłośniej krzyczałeś i uciszałeś myślących realistycznie. Może teraz znów dochodzi do głosu złe rozeznanie? Coś ci podpowiem. Masz taki uraz do Bractwa, że twój mózg odczytał, że ja to Bractwo. Piszesz więc jak nawiedzony. Próbujesz mnie ukarać, bo głowa ci podpowiada: to twój wróg: walcz! I znów imaginujesz. Po prostu bronisz rozłamowego, destrukcyjnego i schizmatyckiego Bractwa, w dodatku powtarzając bzdury, że są strażnikami prawdziwej ortodoksyjnej wiary. Cytuj: Warto uporządkować siebie i przestać zajmować się Bractwem. Negatywne emocje są kiepskim doradcą. Po jakimś czasie może to przepracujesz, jeśli będziesz chciał i dopuścisz do siebie, że to twój problem, który projektujesz na mnie. To zadanie własne, ja tylko podpowiadam to co widzę. Psycholog powinien co jakiś czas poddawać się superwizji. Podpowiadam Ci - czas na takową, bo mądrzysz się pseudopsychologicznie, komplikując poste sprawy. Cytuj: ZNiesiono nawet ekskomuniki, co schizmatycy uznali za dowód ich racji - i ugryźli wyciągniętą rękę. Teraz widać to bardzo wyraźnie. Odsłonięto też dawne argumentacje, więc łatwo ustalić rację stron. Takie czasy, wiele ukrytych spraw zaczyna wychodzić z archiwów na światło dzienne. Cytuj: U red Rymanowskiego ks. Sz. Bańka łatwo poradził sobie z ks. D.Wachowiakiem. Księdzu O. Malesie nie dał rady. Argumenty były precyzyjnie zbijane, wykształcenie z filologii klasycznej dało znać w postaci umiejętności logicznych. Ten właśnie ksiądz daje nadzieję, moim zdaniem, wiernym z Bractwa szukającym odpowiedzi po nałożonej ekskomunice. Komentarze zwolenników Bractwa pod debatą są czytelne, ale to tylko szum informacyjny. Ja byłam zadowolona, że mamy takich księży i to w diecezji łódzkiej. Jest inaczej niż wieść gminna niesie. Zdaje się, że postrzegasz to jako mecz, "kto lepiej gada ten wygrywa". Pozory a nie rzeczywistość
| N lip 12, 2026 8:36 pm |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Robur,
Kościół jest jeden. Ortodoksja Katolika nie zależy od wspólnoty do której należy, tylko od danej pojedynczej osoby jak jest osobiście ortodoksyjna. A jak już ktoś chce należeć do wspólnoty to wybrać taką, która nie wchodzi w spór z Papieżem do tego stopnia, że zaciąga ekskomunikę.
Np. nie wyświęcać biskupów wbrew woli Papieża. A jak ma umrzeć ostatni biskup ze wspólnoty to po prostu to uznać i się modlić, żeby Bóg znalazł sposób. Np. jeżeli przekonasz jakiegoś biskupa do swoich racji. (a co dopiero Papieża) Do tego dlaczego nie może zmiana w Kościele iść od strony świeckich? Tutaj nie potrzeba żadnej zgody na wyświęcenie. Czemu to jest taki dramatyzm, że jak nie będzie w Bractwie biskupa to już "wszystko stracone"?
|
| N lip 12, 2026 8:43 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 3:55 pm Posty: 19266 Lokalizacja: Gdynia
|
Kantatus napisał(a): Barney napisał(a): Cytuj: Za co został ukarany egzorcysta Waszyngtonu? Archidiecezja Waszyngtonu odwołała prał. Stephena Rossettiego z funkcji archidiecezjalnego egzorcysty za publiczne i kontrowersyjne powiązania zjawiska UFO z działaniem demonów. Duchowny został usunięty ze stanowiska przez metropolitę waszyngtońskiego, kardynała Roberta McElroya. Na czym polegało jego przestępstwo? Modne są tam tematy UFO. Egzorcysta powiedział, by zachować ostrożność wobec tych zjawisk, bo mogą mieć charakter demoniczny. Jak to za co? Za głoszenie zabobonów. I to nie jako pan McElroy, ale jako urzędnik kościelny. Całym sercem popieram tę decyzję. Co konkretnie i dlaczego miałoby być tym rzekomym zabobonem? Podciąganie zjawisk co do których nie ma żadnych przesłanek pod fobie demoniczne. To jest tzw. zdemonizowany obraz świata, który prezentują niektórzy katolicy: tropią zawzięcie symbole, ozdoby i inne rzeczy doszukując się możliwości rzekomego opętania. To dokładnie to samo, jak przypisywanie szatanowi w Średniowieczu niemal każdego zjawiska, które było wówczas niewyjaśnione.
| N lip 12, 2026 8:48 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Podciąganie zjawisk co do których nie ma żadnych przesłanek pod fobie demoniczne.
A mnie to normalnie niepokoi, jak wahadełko, wróżenie, wirujące stoliki spirytystów czy reinkarnacja, nawet więcej niż reinkarnacja, Wolałbym , aby takiego zjawiska jak UFO nie było, a widzę że to nie tylko bajanie i zjawisko popkulturowe, polecam na YT ten film, który podąłem o filmie Spielberga.
|
| N lip 12, 2026 8:54 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): To dokładnie to samo, jak przypisywanie szatanowi w Średniowieczu niemal każdego zjawiska, które było wówczas niewyjaśnione. Przeciwnie też nie jest dobrze: czyli nie wiem jak działa homeopatia ale będę stosował, pójdę do bioenergoterapeuty bo nie trzeba sie wszędzie doszukiwać zła, a i do wróżki, proces prekognicji będżie pewnie wyjaśniony naukowo za 1000 lat, dziś w ciemnym średniowieczu technika jest uboga.
|
| N lip 12, 2026 8:59 pm |
|
 |
|
Kantatus
Dyskutant
|
Barney napisał(a): Co konkretnie i dlaczego miałoby być tym rzekomym zabobonem?
Podciąganie zjawisk co do których nie ma żadnych przesłanek pod fobie demoniczne. To jest tzw. zdemonizowany obraz świata, który prezentują niektórzy katolicy: tropią zawzięcie symbole, ozdoby i inne rzeczy doszukując się możliwości rzekomego opętania. To dokładnie to samo, jak przypisywanie szatanowi w Średniowieczu niemal każdego zjawiska, które było wówczas niewyjaśnione.[/quote] Niestety ale manipulujesz. Ani ja ani, ani zdaje się ten ksiądz egzorcysta, nie przypisuje szatanowi "niemal każdego zjawiska" które jest niewyjaśnione. Takie stwierdzenia nie wynikają z wyrażenia przekonania że nie można wykluczyć że niektóre rzekome kontakty z rzekomymi kosmitami mogą być w rzeczywistości kontaktami z podszywającymi się pod rzekomych kosmitów demonami i ostrzeganie przed takimi kontaktami ze strony księdza egzorcysty. Dla katolika upadłe anioły są realnymi bytami. I Kościół jak najbardziej dopuszcza możliwość fałszywych demonicznych objawień podczas których demony mogą się podszywać pod osoby którymi nie są. To że twoja opinia jest taka że, z niewiadomo jakich przyczyn, demony pod rzekomych kosmitów podszywać się nie mogą nie uprawnia cię do nazywania zabobonem tego co dla katolika jest realną możliwością zgodną z nauczaniem Kościoła.
|
| N lip 12, 2026 9:09 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
TS7 napisał(a): Do tego dlaczego nie może zmiana w Kościele iść od strony świeckich? TS7, bo Kościół Święty Katolicki to nie demokracja tylko monarchia. TS7 napisał(a): Czemu to jest taki dramatyzm, że jak nie będzie w Bractwie biskupa to już "wszystko stracone"? No bo bez biskupa nie będzie następnych księży. Nie wiem ilu jest biskupów na świecie, ale chyba tylko jeden aktywny nie emeryt jeszcze podziela choć częściowo ich optykę Kościoła. I on też by musiał mieć pozwolenie od Watykanu na świecenie tych księży. Dostanie? Wątpię. Ponieważ Watykan nie chce Kościoła takiego jakiego chce Bractwo. Na pewno nie dzisiejszy. Bo np taki Franciszek to był fenomen, z jednej strony podciął skrzydła indultom a z drugiej dawał Bractwu różne przywileje, bo jak sam kiedyś powiedział "oni chociaż pracują". Natomiast Leon XIV nawet nie chciał się z nimi spotkać. A mógł się spotkać i powiedzieć: słuchajcie dam wam nawet zezwolenie na 12 biskupów, tylko macie na takich i takich warunkach współpracować z ordynariuszami, krytykować dokumenty Kościoła z szacunkiem i co tam by papież jeszcze chciał. Ale nie, widać oczekiwał bezwarunkowej kapitulacji, nie spotkał się a karę dał najsurowszą jaką można sobie wyobrazić, ekskomunika wszystkich księży i wiernych?
|
| N lip 12, 2026 9:32 pm |
|
 |
|
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Janush,
Święcenie biskupów wbrew woli Papieża, szkoda gadać. Zresztą to jest zdaje się latae sententiae, więc taka dyskusja nie ma dla mnie szczególnego sensu.
Jeżeli chodzi o pierwszą kwestię, zrób eksperyment myślowy nie kwestionując założeń (ciekawe czy jest to dla Ciebie możliwe). Wyobraź sobie, że Bractwo przekonało absolutnie wszystkich świeckich katolików na całym świecie. (już pominę, że mogłoby i prezbiterów i biskupów też wielu przekonać) Czy myślisz, że Biskupi, w tym Papież mogliby realistycznie to po prostu zignorować?
|
| N lip 12, 2026 9:45 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Cytuj: I Kościół jak najbardziej dopuszcza możliwość fałszywych demonicznych objawień podczas których demony mogą się podszywać pod osoby którymi nie są. Dlatego mówi się o objawieniach mieszanych w objawieniach uznanych przez Kościół. W Gietrzwałdzie też mieliśmy z tym do czynienia: fałszywą NMP. Szybko to wychwycił proboszcz a Maryja zapytana o to -potwierdziła. Kościół oczyszcza objawiania i czasem to mozolna praca jak w Lourdes, bo tam mieliśmy czystą mieszankę. Jest pewna kategoria ludzi, która rzeczywiście wszędzie widzi złe duchy. Są też ludzie, którzy reagują alergicznie na każde wspomnienie o złych duchach. Kurczowo trzymają się zapisów PŚ tam czując się dopiero bezpiecznie. Jakby ich parzyły objawienia prywatne. Przyczyny tych postaw się rozpoznaje. Jeszcze inni żyją w zamęcie i potrzebują Kościoła, by poczuć się lepiej psychicznie. Odrzucają wszelkie próby niepokojenia ich. Taki właśnie Kościół przepowiadali święci nazywając go budowanym ludzkimi rękoma. Cnota posłuszeństwa to weryfikuje. Nie ma innego testu, bo to jedyne przebranie, którego zły duch nie założy. Każdy święty był testowany na tę okoliczność. Bractwo dwukrotnie nie przeszło próby. O. Pio ostrzegał, że zobaczymy dwa Kościoły i blisko są te czasy. Uczulał byśmy potrafili je różnicować.
|
| N lip 12, 2026 9:53 pm |
|
 |
|
Janush
Dyskutant
|
TS7 napisał(a): Janush,
Święcenie biskupów wbrew woli Papieża, szkoda gadać. Zresztą to jest zdaje się latae sententiae, więc taka dyskusja nie ma dla mnie szczególnego sensu. latae sententiae jest również za herezję. Ale cudownie nie ma ogłoszonych ekskomunik za herezje. Pewnie takowych nie ma w Kościele dzisiaj... TS7 napisał(a): Jeżeli chodzi o pierwszą kwestię, zrób eksperyment myślowy nie kwestionując założeń (ciekawe czy jest to dla Ciebie możliwe). Wyobraź sobie, że Bractwo przekonało absolutnie wszystkich świeckich katolików na całym świecie. (już pominę, że mogłoby i prezbiterów i biskupów też wielu przekonać) Czy myślisz, że Biskupi, w tym Papież mogliby realistycznie to po prostu zignorować? Przyznaję Ci racje w tym eksperymencie myślowym. Natomiast to nie zmienia istoty rzeczy w Kościele Katolickim, że normalnie doktryna jest tworzona od góry do dołu a nie od dołu do góry. Chyba, że Synod o Synodalności papieża Franciszka wypali, wtedy Episkopaty będą sobie tworzyły swoje własne doktryny, ale jak będą musieli prosić Watykan o akceptację tych nowych nauczań czy doktryn, to będzie to znowu "stare po nowemu".
|
| N lip 12, 2026 10:04 pm |
|
|