|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
ostrzeżenie przed wejściem na stronę katolik.pl
| Autor |
Wiadomość |
|
Lepton
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 ostrzeżenie przed wejściem na stronę katolik.pl
Chcąc wejść na stronę katolik.pl mam ostrzeżenie aby tego nie robić, bo przeglądarka wykryła błąd w certyfikacie SSL, który ma za zadanie potwierdzać tożsamość strony i szyfrować dane.
Oznacza to tzw. mismatch. Serwer przedstawia certyfikat wystawiony dla innej domeny (np. dla inny-serwis.pl zamiast dyskusje.katolik.pl) lub dla domeny głównej bez uwzględnienia subdomeny. W takiej sytuacji istnieje ryzyko, że ktoś podszywa się pod witrynę, choć częściej jest to po prostu błąd w konfiguracji serwera.
Rozwiązaniem może być certyfikat typu Wildcard (np. *.katolik.pl).
Jeśli na jednym adresie IP znajduje się wiele stron, serwer (np. Apache lub Nginx) mógł „podać” przeglądarce certyfikat innej strony hostowanej na tym samym serwerze. Należy poprawnie skonfigurować SNI (Server Name Indication).
Jeśli certyfikat wygasł lub jest nieprawidłowo wystawiony, należy wygenerować nowy (np. darmowy przez Let's Encrypt).
Czasami błąd pojawia się, gdy strona próbuje wymusić HTTPS, ale certyfikat jest zainstalowany tylko na domenie głównej bez www (lub odwrotnie).
Piszę tę wiadomość bo administrator może nawet nie wiedzieć, że certyfikat przestał działać poprawnie. A taki błąd odstrasza innych aby w ogóle zajrzeć na tą stronę. Tracicie przez to wielu czytelników...
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale problem jest nawet z kontaktem do katolik.pl
_________________ Wpisy redaguję z AI, gdyż pisanie na telefonie jest uciążliwe. Każda myśl i wyznawane wartości są jednak moje.
|
| So lut 07, 2026 9:32 am |
|
 |
|
Jaśminowa
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm Posty: 2669 Lokalizacja: Północ
|
 Re: ostrzeżenie przed wejściem na stronę katolik.pl
Ja dzisiaj weszłam na forum po baaardzo długiej nieobecności i nie miałam problemu. Pozdrawiam 
|
| N lut 08, 2026 1:00 am |
|
 |
|
Lepton
Dyskutant
|
Dziś też już mam ok, może administrator coś poprawił? Wcześniej Google Chrome wyrzucało mi taki komunikat: https://zapodaj.net/plik-VrRcHcBndI
_________________ Wpisy redaguję z AI, gdyż pisanie na telefonie jest uciążliwe. Każda myśl i wyznawane wartości są jednak moje.
|
| N lut 08, 2026 4:38 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Mnie cały czas działa dobrze...
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N lut 08, 2026 5:36 pm |
|
 |
|
Lepton
Dyskutant
|
Hmmm... więc coś u mnie mogło być nie tak, wróciłem po długiej przerwie. Przeglądarka mogła zapamiętać starą konfigurację strony np. sprzed wymiany certyfikatu. Ok, grunt że jest już dobrze, dzięki za info.
|
| N lut 08, 2026 6:18 pm |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|