Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 08, 2026 8:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361  Następna strona
 Aktualności II 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Aktualności II
No a w ogóle to ten nocny alarm syrenami. I co obywatele mieli zrobić? RCB potrafi przesyłać informacje o deszczu, o upale w lecie, o mrozie w zimie, a tu? Psińco.
Ważne że premier z Kosiniakiem i Kamyszem bardzo zadowoleni z siebie...

Cz lip 30, 2026 5:15 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
No a w ogóle to ten nocny alarm syrenami. I co obywatele mieli zrobić? (...)

Moja mama zażyła środki uspokajające.

Cz lip 30, 2026 5:39 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
mareta napisał(a):
Przepisy mówią jasno: przed ewentualną neutralizacją konieczna jest identyfikacja, czy to na pewno jest wrogi obiekt
A, że identyfikacja jest najłatwiejsza, jak rakieta jest już na ziemi, więc poczekali.

PeterW napisał(a):
No a w ogóle to ten nocny alarm syrenami. I co obywatele mieli zrobić? RCB potrafi przesyłać informacje o deszczu, o upale w lecie, o mrozie w zimie, a tu?
Jak mają info z dużym wyprzedzeniem, to informują. A w nocy śpią, wiec jak informować. Zresztą wszyscy powinni spać zamiast panikować.

PeterW napisał(a):
Kilka lat temu Kosiniak z Kamyszem twierdzili, że w takiej sytuacji Minister Obrony powinien, podać się do dymisji.

Ale muszę Was pocieszyć. Otóż Donald Tusk podczas odprawy ze służbami i wystąpienia na Lubelszczyźnie poinformował o gotowości do zestrzelenia w przypadku, gdyby obiekt kontynuował lot w stronę miasta.
No bo w końcu jak spadnie na wioskę, to co? Tylko jedna chałupa. Kilka osób tylko zabije. Nie ma się czym martwić. Co innego, jakby mogła spaść na biuro poselskie własnej partii.

W ogóle informacje się niezbyt kleją. Bo o 3:40 wykryto rakietę. Myśliwce wystartowały już o 3:46. Rakieta upadła o 3:46. Ale by ją zestrzelili, gdyby leciała do Lublina. I gdyby nie spadła przed rozpoczęciem jej zestrzeliwania.

Cz lip 30, 2026 6:33 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
mareta napisał(a):
Przepisy mówią jasno: przed ewentualną neutralizacją konieczna jest identyfikacja, czy to na pewno jest wrogi obiekt
A, że identyfikacja jest najłatwiejsza, jak rakieta jest już na ziemi, więc poczekali.

PeterW napisał(a):
No a w ogóle to ten nocny alarm syrenami. I co obywatele mieli zrobić? RCB potrafi przesyłać informacje o deszczu, o upale w lecie, o mrozie w zimie, a tu?
Jak mają info z dużym wyprzedzeniem, to informują. A w nocy śpią, wiec jak informować. Zresztą wszyscy powinni spać zamiast panikować.

PeterW napisał(a):
Kilka lat temu Kosiniak z Kamyszem twierdzili, że w takiej sytuacji Minister Obrony powinien, podać się do dymisji.

Ale muszę Was pocieszyć. Otóż Donald Tusk podczas odprawy ze służbami i wystąpienia na Lubelszczyźnie poinformował o gotowości do zestrzelenia w przypadku, gdyby obiekt kontynuował lot w stronę miasta.
No bo w końcu jak spadnie na wioskę, to co? Tylko jedna chałupa. Kilka osób tylko zabije. Nie ma się czym martwić. Co innego, jakby mogła spaść na biuro poselskie własnej partii.

Andej, jesteś wspaniały!
O to zupełnie, zupełnie co innego.
Co do ICH partii, mam ochotę napisać coś, co mogłoby być odczytane jako groźby karalne : :bije: dlatego nie napiszę, co myślę...

Cz lip 30, 2026 9:13 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Państwo z dykty jak to kiedyś powiedział polityk PO o rządach 2007-2015

Pt lip 31, 2026 8:26 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Komedii ciąg dalszy.. Alert RCB: bądź przygotowany. Pobierz poradnikbezpieczenstwa.gov.pl
Dzisiaj dostałem.

Pt lip 31, 2026 8:37 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Koncert afer i nieudolności. Jedno i drugie karygodne. Wszyscy po kolei się kompromitują, Tusk, Kosiniak, Kamysz, Kierwiński, dowództwo.
Z tym, że dowództwo najmniej, bo aby coś zestrzelić potrzebna zgoda NATO. A NATO nie pozwala drażnić Putina.

Pt lip 31, 2026 9:42 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
No i nie powinnismy draznic Putina,nie chce przystapienia Polski do wojny

Pt lip 31, 2026 9:46 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
No i nie powinnismy draznic Putina,nie chce przystapienia Polski do wojny

W takim razie pokornie skulić ogon i obserwować rakiety. Ale i tak jest ryzyko, bo Putin może się wkurzyć, że nie spadają na obiekty strategiczne.

Pt lip 31, 2026 10:03 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Wieksze prawdopodobienstwo jest wojny z Ukraina, czy mielibysmy w takiej wojnie jakas szanse? Nie ma powodu by Rosja chciala atakowac Europe.

Pt lip 31, 2026 10:09 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Wieksze prawdopodobienstwo jest wojny z Ukraina, czy mielibysmy w takiej wojnie jakas szanse? Nie ma powodu by Rosja chciala atakowac Europe.

Tu masz, częściowo, rację. Jak się skończy wojna, to Ukraina będzie dla nas największym zagrożeniem. No i mają najsilniejszą armię w Europie (nie licząc Rosji).
A co do Rosji, to co jakiś czas zgłaszają pretensje do naszych ziem. Imperializm rosyjski ma się dobrze od kilkuset lat. Oni muszą co jakiś czas zagarnąć jakieś terytoria. A zachód ich bardzo interesuje. Nie raz już mieli granicę z Niemcami i cały czas się to im marzy.

Pt lip 31, 2026 10:36 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Napisałbym: Ale jaja, gdyby nie to, że to zbuki.
Otóż w Lublinie nie pozwolono przejechać przez skrzyżowanie karetce na sygnale, gdyż jechała kolumna partyjno-rządowa. Są priorytety. Najpierw oficjele, potem ratowanie życia.
Samo życie! Ale jakoś nie dziwi. Pasuje do arogancji władzy.

Pt lip 31, 2026 3:33 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Tu masz, częściowo, rację. Jak się skończy wojna, to Ukraina będzie dla nas największym zagrożeniem. No i mają najsilniejszą armię w Europie (nie licząc Rosji).

Niestety, mamy (nie zawsze świadomych) fanów Karola Maya (autor książki "Winetou"). "Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". No niestety, ale to tak nie działa. Wróg mojego wroga czasem może być tylko czasowym sojusznikiem. Ale nasi przemądrzali wodzowie tego nie widzą i szamotają się. Mamy misiaczki z Putinem, potem mamy misiaczki z Żełeńskim i to są ci sami ludzie. Najpierw fani Nord Stream, a potem oddają za frajer uzbrojenie Ukraińcom ("za wdzięczność"), którzy mają głęboko w d... naszą wrażliwość na Wołyń i UPA - wydawało by się że to w zasadzie prosty i nieskomplikowany ukłon w stronę darczyńców, by się powstrzymać przed oddawaniem honorów UPA.
Każda rakieta która wpadnie w nasze granice to "ani chybi rosyjska", tak jakby Ukraińcy sami nie nie potrafili przechwytywać i kopiować rosyjskich, nie mówiąc o takim drobiazgu, że sami posługują się cyrylicą... Rządzą nami durnie...

Pt lip 31, 2026 7:22 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Rządzą nami durnie...
Nie, nie durnie. To cwaniacy. Robią to dla swych partykularnych interesów. Aby ktoś w Berlinie czy Brukseli poklepał po plecach. A może dał jakąś synekurę?

Wrażliwość na Wołyń to jedno. Ale jest znacznie gorzej. Ukraińcy świadomie rugują na z forów międzynarodowych. Wyślizgują z czego się da. Oni jeszcze nie weszli do UE, a już wypracowują dominację polityczną Europie postkomunistycznej. Przy całkowitej bierności tego, który deklarował, że nikt o nie ogra w Europie. Tymczasem jest rozgrywany jak małe dziecko.

Pt lip 31, 2026 7:53 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Przy całkowitej bierności tego, który deklarował, że nikt o nie ogra w Europie. Tymczasem jest rozgrywany jak małe dziecko.

Bo on jest tym durniem. Kłania się w pas ludziom, którzy go akceptują jedynie przez protokół dyplomatyczny. Podróż w osobnym wagonie z Kijowa to też bon'ton, ale co tam.. Deszcz pada.. Papież (w czasie wizyty premiera w Rzymie) go skrytykował, on ogłasza sukcesy dialogu.. Oddał rakiety Patriot które kosztują sporo, wynegocjowane od Amerykanów, teraz rozważa oddanie następnych.

Najgorsze jest to że są ludzie którzy mu klaskają i wiwatują...

Pt lip 31, 2026 8:32 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361  Następna strona