Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt mar 25, 2025 3:22 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
 Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Gdyby Kościół nie odrzucił nauki o inkarnacji, to przyjął by inną prawdę.
Jezus jest tak jak siebie cały czas nazywał - synem człowieczym, który przyszedł z Nieba z misją odkupienia ludzi.
Tak, Jezus jest posłany przez Boga z Nieba.
Wyraził zgodę na odkupienie ludzkości.
Jest inkarnowanym człowiekiem, który przyszedł na świat z misją.
E.Jana:
8:28
Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył.
8:29
A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba.

Cz lut 13, 2025 6:43 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Zamiast brnąć w te androny, przeczytaj jeszcze raz to, co napisał @Jockey, a co rozjeżdża Twoje banialuki.
Cytuj:
E.Jana:
Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył.
Jezus mówi, że kiedy zostanie ukrzyżowany, wszyscy poznają, że jest Jahwe ("JA JESTEM"). To raczej demoluje Twoje wymysły, więc nie wiadomo, w jakim celu to przytoczyłaś. Przeciw sobie? ;)

Cz lut 13, 2025 6:53 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Zamiast brnąć w te androny, przeczytaj jeszcze raz to, co napisał @Jockey, a co rozjeżdża Twoje banialuki.
Cytuj:
E.Jana:
Jezus mówi, że kiedy zostanie ukrzyżowany, wszyscy poznają, że jest Jahwe ("JA JESTEM"). To raczej demoluje Twoje wymysły, więc nie wiadomo, w jakim celu to przytoczyłaś. Przeciw sobie? ;)

To tylko twoje wydumane wymysły.
Ja jestem każdy mówi, gdy chce podkreślić swoją osobę.
To nie jest imię, lecz potwierdzenie.

Cz lut 13, 2025 7:35 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Serio?
  1. Mówi "Ja jestem" bez określenia kim jest, samo "Ja jestem"?
    Jakiś przykład z Biblii? ;)
    .
  2. Mało tego: Jezus każe wierzyć w swoje oświadczenie "JA JESTEM":
    Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście, gdy się stanie, uwierzyli, że JA JESTEM (J 13,19).
    To w co właściwie mieli wierzyć, jeśli rozumieć ten tekst tak, jak usiłujesz to przedstawić? :mrgreen:
    .
  3. Więcej, Jezus warunkuje zbawienie uwierzeniem w to oświadczenie:
    "Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeżeli bowiem nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach waszych" (J 8,24)
    I co, do zbawienie zależy od uwierzenia w to, że Jezus istnieje? Czy jak tam to wytłumaczysz? :D
    .
  4. Przyszli Go pojmać. Cała kohorta oraz dodatkowo strażnicy z latarniami, pochodniami i bronią.
    Naprzeciw nim wychodzi Jezus. Gdy mówi JA JESTEM, cała ta gromada uzbrojonych ludzi cofa się i pada na ziemię.
    Tak zareagowali na te dwa słowa JA JESTEM.

Świadczy o tym zresztą wyraźnie słowo „skoro” w wierszu 6: Skoro więc rzekł do nich: «Ja jestem», cofnęli się i upadli na ziemię.

Widać z tego, kto z nas dwojga tu zmyśla głupotki...

Cz lut 13, 2025 9:37 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Wybrana,

Mówi Bóg: "Nie jestem... ." (czym?)

Cz lut 13, 2025 9:54 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Serio?
  1. Mówi "Ja jestem" bez określenia kim jest, samo "Ja jestem"?
    Jakiś przykład z Biblii? ;)
    .
  2. Mało tego: Jezus każe wierzyć w swoje oświadczenie "JA JESTEM":
    Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście, gdy się stanie, uwierzyli, że JA JESTEM (J 13,19).
    To w co właściwie mieli wierzyć, jeśli rozumieć ten tekst tak, jak usiłujesz to przedstawić? :mrgreen:
    .
  3. Więcej, Jezus warunkuje zbawienie uwierzeniem w to oświadczenie:
    "Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeżeli bowiem nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach waszych" (J 8,24)
    I co, do zbawienie zależy od uwierzenia w to, że Jezus istnieje? Czy jak tam to wytłumaczysz? :D
    .
  4. Przyszli Go pojmać. Cała kohorta oraz dodatkowo strażnicy z latarniami, pochodniami i bronią.
    Naprzeciw nim wychodzi Jezus. Gdy mówi JA JESTEM, cała ta gromada uzbrojonych ludzi cofa się i pada na ziemię.
    Tak zareagowali na te dwa słowa JA JESTEM.

Świadczy o tym zresztą wyraźnie słowo „skoro” w wierszu 6: Skoro więc rzekł do nich: «Ja jestem», cofnęli się i upadli na ziemię.

Widać z tego, kto z nas dwojga tu zmyśla głupotki...

Jezus podkreśla swoją obecność.
Ma powiedzieć, że był, czy, że dopiero będzie?

Cz lut 13, 2025 9:57 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Przeczytaj jeszcze raz, bo jak widać nie wczytałaś. Ani tekstu Biblijnego, ani tego jakie bzdury wypisujesz.
Mówi to stojąc przed nimi. W co mieli wierzyć?! W to, że jest obecny? :o :cisza: :mrgreen:

Cz lut 13, 2025 10:01 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Na przykład Świadkowie Jehowy skupiają się na literalnej formie Boga w języku hebrajskim, a nie na znaczeniu JESTEM
Wybrana, naśladujesz ich w tym?

13 Mojżesz zaś rzekł Bogu: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?» 14 5 Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». 15 Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.

Poza tym wydaje mi się że język aramejski, w którym mówił Jezus był bardzo zbliżony do starożytnego hebrajskiego a Jezus nie tylko był piśmienny ale znał hebrajski, w którym była Tora, zapewne bardzo podobny język, ale różny od tego, w którym rozmawiano.

Cz lut 13, 2025 10:03 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Obrazek

Cz lut 13, 2025 10:07 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Przeczytaj jeszcze raz, bo jak widać nie wczytałaś. Ani tekstu Biblijnego, ani tego jakie bzdury wypisujesz.
Mówi to stojąc przed nimi. W co mieli wierzyć?! W to, że jest obecny? :o :cisza: :mrgreen:

Dlaczego wyciągasz jeden werset z kontekstu i tworzysz swoje teorię?
E.Jana
8:23
I rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, Ja zaś z wysokości; wy jesteście z tego świata, a Ja nie jestem z tego świata.
8:24
Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
8:25
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?
8:26
Wiele mógłbym o was mówić i sądzić, lecz Ten, który mnie posłał, jest wiarogodny, a Ja to, co usłyszałem od niego, mówię do świata.
8:27
Nie zrozumieli jednak tego, że im o Ojcu mówił.
A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba.
8:30
Gdy tak mówił, wielu uwierzyło w niego.

Czytaj że zrozumieniem.

Cz lut 13, 2025 11:42 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Obawiam się że w tym zacnym gronie to Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Cytujesz tekst, który przeczy Twoim wymysłom. Tyle że zmanipulowałaś go, bo
J 8:24
Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich». Nie ma tam "to Ja jestem"

Pt lut 14, 2025 12:06 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
"Jeśli bowiem nie uwierzycie, że Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś?
Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?"

A czemu zapytał "Po co Ja w ogóle mówię do was?" w odpowiedzi na pytanie "Kimże Ty jesteś?".

Może remix pomoże:
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?"
"Jeszcze nie pojmujecie i nie rozumiecie, tak otępiały macie umysł? Macie oczy, a nie widzicie; macie uszy, a nie słyszycie?"
"Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki."

Pt lut 14, 2025 12:59 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
Dlaczego wyciągasz jeden werset z kontekstu i tworzysz swoje teorię?
Przeciwnie, czemu kł.... tak bezczelnie mijasz się z prawdą?
Podałem szerszy kontekst wcześniej viewtopic.php?p=1216874&sid=d8607c450e2e6fff0404d8ab38d1bf5e#p1216874, ale że nie doczekałem się odpowiedzi. Uznałem więc, że nie jesteś w stanie omówić wszystkiego, co podałem :)

Niemniej, prawdziwa egzegeza to taka, które nie kłóci się z ŻADNYM wersetem. Zatem, zamiast stawiać mi zarzuty, odpowiedz na zadane pytanie:
Barney napisał(a):

------------------------------------------------------------------
Cytuj:
E.Jana
8:23
I rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, Ja zaś z wysokości; wy jesteście z tego świata, a Ja nie jestem z tego świata.
8:24
Nie na temat.
Cytuj:
Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
8:25
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?
8:26
Jesli to miało być "wytłumaczenie", to się CI nie udało. Szukaj dalej :)
werset ten demoluje Twoje twierdzenia.
Cytuj:
Wiele mógłbym o was mówić i sądzić, lecz Ten, który mnie posłał, jest wiarogodny, a Ja to, co usłyszałem od niego, mówię do świata.
8:27
Nie na temat.
Cytuj:
Nie zrozumieli jednak tego, że im o Ojcu mówił.
Nie na temat.
Cytuj:
I znów: werset ten demoluje Twoje twierdzenia.

Cytuj:
8:30
Nie na temat.
Cytuj:
Gdy tak mówił, wielu uwierzyło w niego.
Nie na temat.

Zdaje się, że już Cię prosiłem, żebyś nie zaciemniała dyskusji wersetami nie na temat.
Czytaj że zrozumieniem.

Pt lut 14, 2025 1:50 am
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś?
Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?"

A czemu zapytał "Po co Ja w ogóle mówię do was?" w odpowiedzi na pytanie "Kimże Ty jesteś?".

Może remix pomoże:
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?"
"Jeszcze nie pojmujecie i nie rozumiecie, tak otępiały macie umysł? Macie oczy, a nie widzicie; macie uszy, a nie słyszycie?"
"Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki."

Ale weź pod uwagę, że powyżej w tym samym rozdziale 8 co Jezus mówił:
Jezus - światłością świata
8:12
A Jezus znowu przemówił do nich tymi słowy: Ja jestem światłością świata; kto idzie za mną, nie będzie chodził w ciemności, ale będzie miał światłość żywota.
8:13
Rzekli wtedy do niego faryzeusze: Ty sam o sobie świadczysz; świadectwo twoje nie jest prawdziwe.
8:14
Odpowiedział Jezus i rzekł im: Chociaż Ja sam świadczę o sobie, świadectwo moje jest prawdziwe, bo wiem, skąd przybyłem i dokąd idę; lecz wy nie wiecie, skąd przychodzę i dokąd idę.
8:15
Wy sądzicie według ciała, Ja nikogo nie sądzę.
8:16
A jeśli już sądzę, to sąd mój jest prawdziwy, bo nie jestem sam, lecz jestem Ja i Ten, który mnie posłał.

Powiedział im kim jest i uważasz, że ponownie miał im to powtarzać?

Pt lut 14, 2025 9:59 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Kolejna wymijanka. To już nie dyskusja, to w wykonaniu @wybrana propaganda.

Pt lut 14, 2025 11:31 am
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona