Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Autor |
Wiadomość |
wybrana
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
 Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Jockey napisał(a): Nie mieszaj i nie manipuluj. Odrzuciłaś część Biblii która ci nie pasowała. Dlatego nie ma płaszczyzny porozumienia pomiędzy tobą a chrześcijanami, którzy akceptują biblię. Nie odrzucam żadnej księgi Biblii i Starego i Nowego Testamentu. Wyrażam inny sposób pojmowania Biblii. Stary Testament opisuje prawdę o sposobie wyrażania wiary i pojmowania Boga w okresie przed przyjściem Chrystusa. Nowy Testament wyraża prawdę objawioną przez samego Boga w Jezusie Chrystusie. Jak uważasz, jakim opis Boga powinien przyjąć chrześcijanin?
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
Wt gru 24, 2024 12:17 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18789 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
wybrana napisał(a): Jockey napisał(a): Nie mieszaj i nie manipuluj. Odrzuciłaś część Biblii która ci nie pasowała. Dlatego nie ma płaszczyzny porozumienia pomiędzy tobą a chrześcijanami, którzy akceptują biblię. Nie odrzucam żadnej księgi Biblii i Starego i Nowego Testamentu. Wyrażam inny sposób pojmowania Biblii. ...polegający na negowaniu tego, co w niej jest. Zaiste, 'inny sposób'.... Czy to nie uderza - nawet Ciebie samą -, że - po pewnej przerwie - wróciłaś do bluźnierstw właśnie w okresie oczekiwania na święta Bożego Narodzenia? Przypadek? Nie wiem. Ale wiem, że szatan nienawidzi tych świąt.
Wt gru 24, 2024 12:46 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana,
Porównaj sobie:
Stary Testament Powtórzonego Prawa 6 Będziesz miłował Pana, Boga twojego, z całego swego serca, z całej duszy swojej, ze wszystkich swych sił.
Stary Testament Kapitańska 19 będziesz miłował bliźniego jak siebie samego. Ja jestem Pan!
Nowy Testament Ewangelia Marka 12 Zbliżył się także jeden z uczonych w Piśmie, który im się przysłuchiwał, gdy rozprawiali ze sobą. Widząc, że Jezus dobrze im odpowiedział, zapytał Go: «Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań?» Jezus odpowiedział: «Pierwsze jest: Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden. Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych». Rzekł Mu uczony w Piśmie: «Bardzo dobrze, Nauczycielu, słusznieś powiedział, bo Jeden jest i nie ma innego prócz Niego. Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary». Jezus widząc, że rozumnie odpowiedział, rzekł do niego: «Niedaleko jesteś od królestwa Bożego». I nikt już nie odważył się więcej Go pytać.
|
Wt gru 24, 2024 1:19 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
TS7 Prawo miłości jest odwiecznym prawem Bożym i jest ono niezmienne.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
Wt gru 24, 2024 3:39 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana,
Bóg nie porzucił żadnych ludzi, nie przez tysiące lat, nie przez minutę. W każdym czasie historycznym byli ludzie duchowo blisko Boga. W każdym czasie historycznym Bóg towarzyszył ludziom tuż obok w każdej chwili. Po inkarnacji i przed. Współcześnie ludzie wypaczają religię uczestnicząc w obrzędach formalnie ale będąc duchowo daleko od Boga i wtedy było to samo. Wszystko można wypaczyć. Ale nigdy nie było czasu by Bóg nie pilnował by rzeczy się działy dla zbawienia ludzi. Pogódź się z tym, że nie zawsze jest kolorowo. Taka natura ludzka, zepsuta, uszkodzona, a Bóg i takim ludziom towarzyszy by pomóc Im tak jak się da. Bo to co się dzieje to "walka o wieczność", by jak najwięcej osób była zbawiona. I metody tej drogi zbawienia nieraz nie są "piękne".
Ale Bóg nie porzucił ludzi nigdy, zawsze Im towarzyszył. W tamtych czasach w postaci StaroTestamentalnej. Bo jaką inną religię wskażesz w tamtych czasach, która była pochodzenia Boskiego? Czy uważasz, że tysiącami lat Bóg Miłość nie dał wszystkim ludziom metody by mogli w ramach swych ograniczeń pracować na swoje zbawienie, zeby gdy przyjdzie Bóg na Ziemię mógł ich wyciągnąć z miejsca w którym czekali po śmierci na przyjście Jezusa? Pozostawił ludzi bez Nadziei? Nie jest to dla mnie praca Boga Miłości by porzucić ludzi na tysiące lat bez źródła nadziei.
Więc która religia w tamtych czasach dawała ludziom źródło nadziei, jeżeli nie Stary Testament? Wskażesz taką?
|
Wt gru 24, 2024 4:58 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
TS7 A czy ja kiedykolwiek zaprzeczyłam, że w okresie życia starotestamentowych ludzi Boga nie było? Bóg był i wybrał potomków Abrahama, by krzewili Słowo Boże. Nauki Boże w Salemie były głoszone przez Melchizedeka. Te nauki obiecał krzewić Abraham. Jednak lud jaki poznajemy w opisie życia Starego Testamentu nie przyjął tych nauk do swojego życia. Owszem Mojżesz utworzył zakon Lewitów ale ten zakon bardziej dbał o swoje ziemskie interesy niż o odwieczne prawo miłości. Bóg powoływał Proroków, by przypominali, co jest najważniejsze w życiu ludzi ale tych Proroków mordowano, bo ich słowa i napomienia ich parzyły. Mamy Księgi prorockie w ST w których ich twórcy pisali o wielkiej nieprawości tego ludu. Jeżeli chodzi o JHWH, to nie jest imię Boga lecz opisana w micie istota mówi - Jestem, który jestem, lub będę, który będę. Jest to mit napisany na potrzebę religii, bo żadne żródła Egipskie, chociaż jest ich wiele nie potwierdzają spektakularnego wyjścia tych plemion z Egiptu, takiego jak plagi itp. Jeżeli pisarze, którzy redagowali ST posługiwali się imieniem Jahwe jako imieniem Boga, to czynili to bezprawnie, bo było zakazane wymawianie imienia Boga. Na pewno Jezus nie był Synem Boga, którego obraz przedstawiono w ST. Ten obraz Boga, który dając prawo - nie zabijaj a kazał Izraelitom zabijać nie jest obrazem Boga Ojca, lecz Boga wyobraźni i niewiedzy tych ludzi. Bóg Ojciec, którego emanacją na ziemi jest Jezus, zawsze był i jest miłością. Stworzył wszystko z miłości dla miłości. W ST napisano fałszywy obraz Boga, dlatego nie porównujemy Jezusa Chrystusa do tego wymyślonego obrazu przez nieprawych ludzi.
Ostatnio edytowano So gru 28, 2024 11:51 pm przez wybrana, łącznie edytowano 1 raz
|
So gru 28, 2024 11:46 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Kolejne bzdury i bluźnierstwa + potwierdzenie, że zaprzeczasz Pismu Świętemu. "Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli."(2Tm 4,3)
Przyjmij do wiadomości, że nasz uszy nie świerzbią. Polecam maść.
So gru 28, 2024 11:50 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana, Przeczytaj: TzA W grzesznikach można brać pod uwagę naturę i winę. 1. NATURA Swą naturą, którą otrzymali od Boga są oni zdolni do szczęśliwości wiecznej na udziale w której, jak wiemy, opiera się miłość. Biorąc więc pod uwagę ich naturę, winni oni być miłowani. 2. WINA Natomiast jeśli chodzi o ich winę, to ta sprzeciwia się Bogu i jest przeszkodą do szczęśliwości wiecznej. Stąd, biorąc pod uwagę ich winę, poprzez którą sprzeciwiają się Bogu, winni być nienawidzeni, ktokolwiek by to był, czy ojciec, czy matka, czy też bliscy krewni, zgodnie ze słowami Łukasza (14,26). Powinniśmy bowiem w grzesznikach nienawidzić to, że są grzesznikami, natomiast miłować to, że są ludźmi uzdolnionymi do szczęśliwości wiecznej. I na tym w rzeczywistości polega ich miłość z powodu Boga i dla Boga. Ad 1. Prorok miał tu na myśli nienawiść do złych dla ich zła, nienawidząc ich nieprawości, stanowiącej ich zło. Taka nienawiść jest doskonała, o której sam psalmista mówi (138,22): „doskonałą nienawiścią nienawidziłem ich”. Z TEGO SAMEGO POWODU nienawidzimy czyjegoś zła i miłujemy jego dobro.
Stąd też ta doskonała nienawiść jest DOWODEM miłości.& "Miłość = Nie-na-wiść Braku Zalet." (wewnątrz kogoś) nienawidzieć, nienawiść, nienawistny, dziś tylko w przeczeniu znane; w 15., a nawet 16. wieku istnieje i samo nawidzieć (*nawiści nie było), w znaczeniu ‘chętnie widzieć’, ‘kochać’, w przeciwieństwie do zawidzieć, zawiść; od ‘patrzenia w oczy’: na- (por. nienajrzeć kogo, to samo co nienawidzieć), i ‘patrzenia zboku’: za- (por. zajrzeć komu); nienawidzić mylne. U wszystkich Słowian tak samo: czes. nenáwidieti i náwidieti, serb. nawidjeti se, ‘być we zgodzie’, ale nawidost’, ‘zazdrość’; Ruś ma nienawist’, ale i nie mogu jego nawidiet’, ‘znosić, cierpieć’. https://pl.m.wikisource.org/wiki/S%C5%8 ... dzie%C4%87 NIENAWIŚĆ to stary, prasłowiański rzeczownik utworzony od zaprzeczonego czasownika *naviděti, czyli od formy *nenaviděti. Czasownik *naviděti był przodkiem nieużywanego już dziś, ale dość popularnego w czasach staropolskich słowa NAWIDZIEĆ o znaczeniu ‘chętnie się z kimś widywać, spotykać; żyć z kimś w zgodzie; miłować kogoś, mieć w kimś upodobanie’. Zaprzeczona forma *nenaviděti, która rozwinęła się w słowo NIENAWIDZIĆ, była przeciwieństwem niezaprzeczonej i oznaczała pierwotnie ‘nie chcieć kogoś widywać; nie chcieć na kogoś patrzeć’, a więc także ‘czuć wrogość do kogoś’, czyli NIENAWIDZIĆ kogoś. https://nck.pl/en/projekty-kulturalne/p ... /NIENAWISC ? Nie-na-widzieć Nie-na-patrzeć Nie-(chcę)-na-(to)-patrzeć ? A jak ktoś nie lubi zła (braku dobra) w kimś, to może powinien chcieć je usunąć (dodać dobra)? A jak to zrobić? "Czy Miłością jest Bóg, który zamiast używać różnych metod by usunąć z kogoś wady (dodać zalet), zostawia tą osobę ("na pastwę losu") by trafiła do Piekła?" Czy obojętność jest Miłością?
|
N gru 29, 2024 12:35 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): "Czy Miłością jest Bóg, który zamiast używać różnych metod by usunąć z kogoś wady (dodać zalet), zostawia tą osobę ("na pastwę losu") by trafiła do Piekła?" Czy obojętność jest Miłością? Czy ty nazywasz Miłością Bożą takie działanie, że Bóg mówi - Idźcie zabijajcie sąsiednie narody, zabijajcie jeńców - w tym kobiety i dzieci a dziewczynki, które jeszcze nie współżyły weście dla siebie? Czy Jezus komukolwiek obiecał, że wierzący otrzymają ziemskie profity? Wręcz przeciwnie mówił, że wierzący na ziemi doznają wiele cierpień. Czy zabijanie ludzi i zwierząt w ofierze były dla Boga? Tyle nieprawości czyniono powołując się na wolę Bożą, chociaż jej nie czyniono. Poznaliśmy Boga przez świadectwo wiary jakie wydał Jezus, bo w nim jest prawda. Do piekła Bóg nie zsyła, to ludzie sami się tam pchają. Bóg bardzo nas wspomaga, byśmy tam nie poszli ale zatwardziałość niektórych w czynieniu zła jest większa. Bóg jest żywy i przez Ducha Świętego prowadzi, poucza, napomina. Jeżeli zło nie było by ukarane, to zniszczyło by wszelkie dobro.
|
N gru 29, 2024 9:57 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Byłoby dobrze, gdybyś @wybrana - zamiast negować Pismo Święte (na przemian to robisz i się tego obłudnie wypierasz), spróbowała je zrozumieć? To są, owszem, niełatwe fragmenty, ale sytuowanie punktu wyjścia swoich rozważań we własnej ocenie (zresztą fałszywie zrozumianego) postępowania Boga to iście szatańska pokusa. Póki trwasz w tym założeniu, dyskusja z Tobą jest szkodliwa - w niczym Ci nie pomoże ani niczego nie jesteśmy Ci w stanie przekazać.
N gru 29, 2024 12:46 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Barney Twoje uczestnictwo w tym temacie ogranicza się do oskarżeń mojej osoby. Ja bym to nazwała trollingem. Jest jeszcze inna nazwa osoby oskarżającej. Myślę, że ją znasz.
|
N gru 29, 2024 1:33 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
wybrana napisał(a): Barney Twoje uczestnictwo w tym temacie ogranicza się do oskarżeń mojej osoby. Ja bym to nazwała trollingem. Jest jeszcze inna nazwa osoby oskarżającej. Myślę, że ją znasz. Tak, zwłaszcza takiej, które oskarża Boga o zło. Współpracujesz z nią tutaj.
N gru 29, 2024 7:46 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana, Nie znam odpowiedzi na bardzo wiele pytań, ale wychodzę z podstawowych założeń: 1) wszystko ma swoją przyczynę (nieraz bardzo skomplikowaną, ktorej nie rozumiem) 2) jeżeli Bóg coś postanowił to znaczy, że inaczej byłoby jeszcze gorzej, tzw. najmniejsze zło ze wszystkich opcji Do tego dochodzi brak mojej wiedzy co do tego czy dany fragment Biblii był opowieścią fikcyjną (np. "Gra o Tron") mającą na celu edukować. (tak jak oglądając film w telewizji możesz wyciągać filtrowane wnioski na życie choć to się nie zdarzyło) I w ramach tych ograniczeń jest większy sens coś skomentować. Dlatego tutaj już powołuj się na konkretne cytaty ze Starego Testamentu (wraz z siglami, żebym nie szukał skąd to wzięłaś) to może ktoś Ci odpowie czy to była fikcja mądrościowa, oraz o co mogło tam chodzić. Cytuj: Czy ty nazywasz Miłością Bożą takie działanie, że Bóg mówi - Idźcie zabijajcie sąsiednie narody, zabijajcie jeńców - w tym kobiety i dzieci a dziewczynki, które jeszcze nie współżyły weście dla siebie?
Konkretny cytat proszę. Cytuj: Czy Jezus komukolwiek obiecał, że wierzący otrzymają ziemskie profity?
Proszę, np.: Mateusz 6 Nie troszczcie się więc zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść? co będziemy pić? czym będziemy się przyodziewać? Bo o to wszystko poganie zabiegają. Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. Starajcie się naprzód o królestwo i o Jego sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane. Będzie Wam dodane: 1) jedzenie 2) picie 3) ubranie TzA Podług św. Augustyna, wolno się modlić o to, czego wolno pragnąć. Otóż wolno pragnąć rzeczy ziemskich, oczywiście nie ponad wszystko, uznając je za cel, lecz jako środki pomagające nam w dążeniu ku szczęśliwości ze względu na to, że tego rodzaju rzeczy podtrzymują nasze życie cielesne i służą nam organicznie przy spełnianiu uczynków cnotliwych, jak to zauważył Filozof. Wolno więc modlić się o rzeczy doczesne, jak to uzasadnia św. Augustyn ucząc, że „nie jest rzeczą zdrożną chcieć tylko tego, co wystarczy do życia, gdyż tego pożąda się nie dla niego samego, ale dla zdrowia ciała i stosownie do potrzeb stanu, by nie uwłaczyć tym, z którymi trzeba żyć”. Należy więc modlić się o zachowanie tego rodzaju rzeczy, jeśli się je ma, lub o ich nabycie, jeśli się ich nie ma. królestwa Bożego mamy szukać jako naszego dobra, a rzeczy doczesnych jako koniecznych do niego środków. Nie każda troska o rzeczy doczesne jest wzbroniona, ale tylko nadmierna i nieuporządkowana, & Jan 14 A o COKOLWIEK prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, JA TO SPEŁNIĘ. Cytuj: Wręcz przeciwnie mówił, że wierzący na ziemi doznają wiele cierpień.
Filipian 4 Umiem cierpieć biedę, umiem i obfitować. Do wszystkich w ogóle warunków jestem zaprawiony: i być sytym, i głód cierpieć, obfitować i doznawać niedostatku. Cytuj: Czy zabijanie ludzi i zwierząt w ofierze były dla Boga?
Ofiara z ludzi to wskaż cytat. Ze zwierząt to już Ci wskazywał Barney. Mamy też Nowy Testament: ChatGPT: "Oczyszczenie trędowatego i ofiara zgodnie z Prawem Mojżesza W Ewangelii Mateusza, Marka i Łukasza, po uzdrowieniu trędowatego, Jezus mówi: „Idź, pokaż się kapłanowi i złóż ofiarę, którą przepisał Mojżesz, na świadectwo dla nich.” (Mt 8,4; Mk 1,44; Łk 5,14) Wyjaśnienie: • Prawo Mojżeszowe: Zgodnie z Księgą Kapłańską (Kpł 14,1-32), osoba uzdrowiona z trądu była zobowiązana złożyć ofiarę w świątyni: dwa ptaki, jagnię lub gołębie, w zależności od sytuacji materialnej. Było to wymaganie Prawa Mojżeszowego, którego Jezus w tamtym momencie jeszcze nie unieważnił." Dodatkowa odpowiedź: "Bóg niczego nie potrzebuje. Więc jak ludzie coś składają to dla Siebie. Bóg to tylko dopuszcza." Cytuj: Tyle nieprawości czyniono powołując się na wolę Bożą, chociaż jej nie czyniono.
Cytaty podawaj konkretne. Cytuj: Poznaliśmy Boga przez świadectwo wiary jakie wydał Jezus, bo w nim jest prawda.
Hebrajczyków 1 WIELOKROTNIE I NA RÓŻNE SPOSOBY przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna. Cytuj: Do piekła Bóg nie zsyła, to ludzie sami się tam pchają.
Czytaj uważnie co napisałem: TS7: "trafiła do Piekła" A jak ktoś się "pcha do Piekła" to należy Go tam po prostu wpuścić i nic z tym nie robić? Niech się smaży skoro chce? To Twój przepis? I miło by Ci było w Niebie wiedząc, że inni na wieczność są w cierpieniach, gdy Ty miałaś to w głębokim poważaniu dokąd zmierzają? Taka to jesteś dobrotliwa? Jeżeli ktoś ma cierpieć przez SKOŃCZONY czas na Ziemi dla swojego czy innych nieskończonego Szczęścia to Wybrana podnosi protesty i Bóg jest zły, ale jak ktoś ma trafić NA ZAWSZE do mąk nieporównywalnych z Ziemskim to już droga wolna? Zastanawiasz się czasem co mówisz? Skończone cierpienie jest gorsze od nieskończonego cierpienia? Cytuj: zatwardziałość niektórych w czynieniu zła jest większa.
A to, że Ty rzekomo nie jesteś jedną z tych zatwardziałych, to jak sobie na to zapracowałaś i zasłużyłaś? Czego Ci zatwardziali nie robią w czym Ty ich przewyższasz działaniem? A może jak sama nazwa wskazuje, urodziłaś się Wybrana i od urodzenia masz "zbawienie w genach" i nic już robić nie musisz? A inni się urodzili skazani na Piekło? Cytuj: Jeżeli zło nie było by ukarane, to zniszczyło by wszelkie dobro.
Tak? To skąd wiesz, że niektórzy z tych ludzi nad którymi ubolewasz w ST, to właśnie nie jest zło ukarane? Jak to różnicujesz kto na co zasługiwał? Hurtem wszyscy niewinni w ST?
|
N gru 29, 2024 8:32 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
TS7 Twój post powyżej jest taką kołomiją, że w sumie nie wiem, co ty chcesz powiedzieć. Myślę, że jest to celowe ogłupianie piszącego. Z mojej wypowiedzi wyciągasz wnioski niezgodne z ich treścią. Pisz krócej i podaj konkretny temat. Jeszcze jedno, jeżeli ktoś nie czytał Biblii a chce dyskutować na forum, to jest bez sensu. Gdybyś czytał, to wiedział byś o czym piszę.
|
N gru 29, 2024 9:27 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Wybrana,
Odpowiadam na Twoje zarzuty. Ty sobie olewasz co Ci nie pasuje.
Chcesz krócej, proszę:
Wypaczasz Biblię. Mądrzysz się. Kasujesz fragmenty, które Ci nie pasują (też z NT). Gorszysz się rzekomo nad skończonym cierpieniem, a jak ktoś "pcha się do" Nieskończonego Cierpienia, to niech zatwardziały człowiek idzie wolno?
Pokazuję Ci, że w NT Jezus karze złożyć zwierzęta w ofierze, Ty "zamykasz oczy, to nie miało miejsca, wyrywamy te kartki"?
Proste pytanie: Czy skończone cierpienia warte są tego, żeby nie cierpieć nieskończenie? Czy warto by zwierzę umarło, aby ktoś nie poszedł na nieskończone męki?
Czy umiesz udowodnić, że te wojny, które Bóg zlecał nie były konieczne? Co byś zrobiła w tamtych okolicznościach w zamian? Co by zrobił Jezus w tamtych czasach gdyby wpadał do historii ludzkości w czasach Starego Testamentu? Ignorował ludzkość przez tak długo bo dopiero w 1 roku n.e. "zechciał się pofatygować i interweniować"? A wcześniej to co robił?
Cytując Eliasza: «Wołajcie głośniej, bo to bóg! Więc może zamyślony albo jest zajęty, albo udaje się w drogę. Może on śpi, więc niech się obudzi!»
Gdzie był Bóg przez te tysiące lat, jeżeli dopiero zechciał w Betlejem zainterweniować? Co robił? Czemu pozwolił na to wszystko o co masz pretensje do "wyznawców złego Boga"? Gdzie był "Twój Jezus"? Czemu do Niego nie masz pretensji?
|
N gru 29, 2024 10:38 pm |
|
|