Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lut 18, 2025 12:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona
 Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
TS7
Bóg przez Jezusa Chrystusa pragnie nas pojednać ze sobą. Do dnia sądu ostatecznego mamy dany czas łaski. Jednak mamy również daną wolną wolę i to człowiek musi pragnąć przyjąć miłość Bożą. Wszystko zło jakie się dzieje na ziemi jest z mocy księcia tego świata, który zwiódł większość dusz ludzkich. To ludzie głównie czynią sobie wzajemne cierpienie będąc w mocy złych duchów.
Mamy prawo wyboru - błogosławieństwo lub przekleństwo.
Podam ci poniżej wersety z Ewangelii Jana w których Jezus poucza o cierpieniu wierzących w Boga na ziemi.

Jezus zapowiada prześladowania
16:1
To wam powiedziałem, abyście się nie zgorszyli.
16:2
Wyłączać was będą z synagog, więcej, nadchodzi godzina, gdy każdy, kto was zabije, będzie mniemał, że spełnia służbę Bożą.
16:3
A to będą czynić dlatego, że nie poznali Ojca ani mnie.
16:4
Lecz to wam powiedziałem, abyście, gdy przyjdzie ich godzina, wspomnieli na to, że Ja wam powiedziałem, a tego wam na początku nie mówiłem, bo byłem z wami.
16:5
A teraz odchodzę do tego, który mnie posłał, i nikt z was nie pyta mnie: Dokąd idziesz?
16:6
Ale że wam to powiedziałem, smutek napełnił serce wasze.
16:7
Lecz ja wam mówię prawdę: Lepiej dla was, żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, poślę go do was.
16:8
A On, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu i o sprawiedliwości, i o sądzie;
16:9
O grzechu, gdyż nie uwierzyli we mnie;
16:10
O sprawiedliwości, gdyż odchodzę do Ojca i już mnie nie ujrzycie;
16:11
O sądzie zaś, gdyż książę tego świata został osądzony.

N gru 29, 2024 11:03 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Gdzie był Bóg przez te tysiące lat, jeżeli dopiero zechciał w Betlejem zainterweniować? Co robił? Czemu pozwolił na to wszystko o co masz pretensje do "wyznawców złego Boga"? Gdzie był "Twój Jezus"? Czemu do Niego nie masz pretensji?

Bóg dał ludziom wolną wolę i to ludzie zerwali jedność duchową z Bogiem.
Weszli pod jurysdykcję szatana poprzez zwiedzenie.
Bóg okazał ludziom miłosierdzie i dał możliwość ponownego pojednania w Jego miłości.
Czy ty potrafisz docenić ten dar miłości dany ludziom?
Dlaczego piszesz tak sarkastycznie - gdzie był "Twój Jezus"? Przecież podpisałeś się, że jesteś chrześcijaninem - Czyżby to było kłamstwo?
Jezus dał ludziom dar pojednania z Bogiem.

N gru 29, 2024 11:23 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Iście szatańskie pomieszanie - 75% prawdy po to, byś mogła wepchnąć 25% bluźnierstwa.

Pn gru 30, 2024 12:26 am
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Iście szatańskie pomieszanie - 75% prawdy po to, byś mogła wepchnąć 25% bluźnierstwa.
Może wyjaśnij, gdzie ty w tych wpisach powyżej widzisz bluźnierstwo?

Pn gru 30, 2024 9:00 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Wyjaśniałem kilkukrotnie.

Pn gru 30, 2024 9:14 am
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Wybrana,

Cytuj:
człowiek musi pragnąć przyjąć miłość Bożą

Co takiego zrobiłaś i robisz, żeby pragnąć, czego zatwardziali ludzie nie robią?

I co zrobiłaś czego zatwardziali nie zrobili, że rzekomo nie zostałaś zwiedziona?

Cytuj:
Czy ty potrafisz docenić ten dar miłości dany ludziom?

Czemu służy to pytanie? Jak mam to ocenić czy potrafię docenić?

Cytuj:
Dlaczego piszesz tak sarkastycznie - gdzie był "Twój Jezus"? Przecież podpisałeś się, że jesteś chrześcijaninem - Czyżby to było kłamstwo?

Jestem Katolikiem. Chrześcijanin to dla mnie słowo "ukradzione" przez Anarchistów. Jak słyszę, że ktoś tak siebie opisuje to dla mnie już jakby z automatu oznacza, że prawdopodobnie jest Anarchistą. Do tego stopnia, że w pewnym stopniu odrzuca mnie nazywanie siebie tą nazwą i niechętnie jej używam. Więc z tego punktu widzenia potocznie:
"Nie jestem 'Chrześcijaninem'. Jestem Katolikiem."

Piszę "Twój Jezus" bo wątpię w to, że istota, którą nazywasz "Jezusem" i opisujesz, to ta sama o której opowiada Katolicyzm. Jest to "Jezus wyrwanych kartek." Nie ten, który jest opisywany w Biblii, nawet nie w Nowym Testamencie.
Może jakiś Jezus Urantii albo innej sekty. Ukradzione imię.

Jezus jakiego ja uznaję to ten, którego imię mówiąc ogólnie można wstawić w każdym miejscu w Starym Testamencie gdzie napisane jest Pan lub Bóg i podobne.

np.
"Rodzaju 1
1 Na początku Jezus stworzył niebo i ziemię.
2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Jezus unosił się nad wodami.
3 Wtedy Jezus rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość.
4 Jezus widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności.
5 I nazwał Jezus światłość dniem, a ciemność nazwał nocą."

"Wyjścia 3
Gdy zaś Jezus ujrzał, że [Mojżesz] podchodził, żeby się przyjrzeć, zawołał <Jezus do> niego ze środka krzewu: «Mojżeszu, Mojżeszu!»
On zaś odpowiedział:
«Oto jestem».
Rzekł mu [Jezus]:
«Nie zbliżaj się tu! Zdejm sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą».
Powiedział jeszcze Jezus:
«Jestem Bogiem ojca twego, Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba».
Mojżesz zasłonił twarz, bał się bowiem zwrócić oczy na Jezusa.
(...)
Mojżesz zaś rzekł Jezusowi: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?»
Odpowiedział Jezus Mojżeszowi:
«JESTEM, KTÓRY JESTEM».
I dodał:
«Tak powiesz synom Izraela:
JESTEM posłał mnie do was».
Mówił dalej Jezus do Mojżesza:
«Tak powiesz Izraelitom:
"JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia."

Tak więc piszę "Twój Jezus", bo to nie ten sam.

Pn gru 30, 2024 12:47 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
"Nie jestem 'Chrześcijaninem'. Jestem Katolikiem."

Dziękuję za szczerość.
Widzę, że żaden katolik nie reaguje na twoje słowa, to może katolik nie jest chrześcijaninem.
To ja wolę być chrześcijanką niż Katoliczką.
TS7 napisał(a):
Piszę "Twój Jezus" bo wątpię w to, że istota, którą nazywasz "Jezusem" i opisujesz, to ta sama o której opowiada Katolicyzm. Jest to "Jezus wyrwanych kartek." Nie ten, który jest opisywany w Biblii, nawet nie w Nowym Testamencie.
Może jakiś Jezus Urantii albo innej sekty. Ukradzione imię.

Jezus jakiego ja uznaję to ten, którego imię mówiąc ogólnie można wstawić w każdym miejscu w Starym Testamencie gdzie napisane jest Pan lub Bóg i podobne.

np.
"Rodzaju 1
1 Na początku Jezus stworzył niebo i ziemię.
2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Jezus unosił się nad wodami.
3 Wtedy Jezus rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość.
4 Jezus widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności.
5 I nazwał Jezus światłość dniem, a ciemność nazwał nocą."

"Wyjścia 3
Gdy zaś Jezus ujrzał, że [Mojżesz] podchodził, żeby się przyjrzeć, zawołał <Jezus do> niego ze środka krzewu: «Mojżeszu, Mojżeszu!»
On zaś odpowiedział:
«Oto jestem».
Rzekł mu [Jezus]:
«Nie zbliżaj się tu! Zdejm sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą».
Powiedział jeszcze Jezus:
«Jestem Bogiem ojca twego, Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba».
Mojżesz zasłonił twarz, bał się bowiem zwrócić oczy na Jezusa.
(...)
Mojżesz zaś rzekł Jezusowi: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?»
Odpowiedział Jezus Mojżeszowi:
«JESTEM, KTÓRY JESTEM».
I dodał:
«Tak powiesz synom Izraela:
JESTEM posłał mnie do was».
Mówił dalej Jezus do Mojżesza:
«Tak powiesz Izraelitom:
"JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia."
Tak więc piszę "Twój Jezus", bo to nie ten sam.

Jezus jest emanacją Boga na ziemi.
Podałeś dobre wersety, które jak najbardziej przedstawiają Boga i można tam wstawić słowo Jezus, bo Bóg jest wieczny. Jest Bogiem wszystkich patriarchów, królów oraz wszystkich ludzi żyjących na ziemi.
Rażące w ST są słowa, które mówią, że Bóg kazał zdobywać ziemskie profity poprzez mordowanie innych ludzi.
Rażące są wersety, które mówią, że Bóg kazał sobie składać krwawe i całopalne ofiary.
Rażące są wersety, gdy piszą, że Bóg zesłał na Egipt plagi - mordując pierworodne dzieci.
Rażące są wersety, gdy robi się kalkę z eposu Sumeryjskiego o Gilgameszu i piszę się, źe Bóg zesłał potop na ziemię, by zniszczyć wszystkich ludzi.
Fałszywe zapożyczenia mitów z Sumeru i Egiptu przedstawia się jako prawdę o Bogu.
Swoje złe czyny usprawiedliwiano wolą Bożą, chociaż nie znali Boga.
Wiele by tu można jeszcze napisać.

Pn gru 30, 2024 2:00 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Oskarżanie Boga o zło jest grzechem przeciwko Duchowi Świętemu, ale to w katolicyzmie. Zły Bóg to złe oczy człowieka przypisujące mu atrybuty szatańskie. Tego nie ma nawet w judaizmie, który korzysta ze ST i widzi miłosiernego Boga. Ty natomiast wierzysz w zupełnie innego Boga. Po prostu nazywasz swego pana Bogiem (można mieć za boga szatana i też korzystać w sposób wybiórczy z Biblii) i nadałaś Jezusowi mu imię popularne w starożytności. Sporo było wówczas wędrownych nauczycieli o takim imieniu. Dla nas to Jezus Chrystus. To właśnie z Chrystusem mają problem odszczepieńcy. To inny Jezus jest twoim panem, bo też inny tekst biblijny uznajesz za obowiązujący. TS7 to świetnie wypunktował.
Rozmowa staje się bezprzedmiotowa. Można jedynie prezentować postawę katolicką. Fundamenty się bowiem rozjeżdżają.

TS7, jesteś 100% chrześcijaninem; tak bowiem nazwano tych, od których prowadzi Tradycja i ciągłość apostolska. Tylko ortodoksyjni katolicy są 100% chrześcijaninami. Inni przypisują sobie jedynie stanie po dobrej stronie mocy. Problem niezrozwiązywalny na razie, ale nie należy się wycofywać. Po procesie oczyszczenia Kościoła sekciarze i heretycy wrócą do Kościoła. Reszta będzie toczyć boje między sobą (Jan Bosko. A. K. Emmerich). Proces się nasila.

Naszym zadaniem jest prezentowanie prawdy i ustosunkowywanie się do wątpliwości oraz przyjmowanie rad, gdy nasze myślenie jest wadliwe (Akwinata uznaje to za element roztropności) ... i nazywanie spraw po imieniu. Jest bluźnierstwo to należy to nazwać, by innych (nie wybraną/ego) utwierdzać w wierze w czasach zamętu. Szatańskie myślenie to mieszanie prawdy i nieprawdy oraz stawianie wyżej swych przekonań od tekstów biblijnych. Skoro to widać to chyba dobrze?

Pn gru 30, 2024 2:36 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
To ja wolę być chrześcijanką niż Katoliczką.
Dokładnie tyle jest w każdym wyznaniu chrześcijaństwa, ile jest w nim katolicyzmu. Reszta to, niestety, zanieczyszczenia (choć w większości protestantyzmu są to raczej braki, niż dodatkowe wymysły).
W Twoim wypadku, @wybrana, niestety, także bluźnierstwa.

Pn gru 30, 2024 4:10 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Oskarżanie Boga o zło jest grzechem przeciwko Duchowi Świętemu, ale to w katolicyzmie. Zły Bóg to złe oczy człowieka przypisujące mu atrybuty szatańskie. Tego nie ma nawet w judaizmie, który korzysta ze ST i widzi miłosiernego Boga. Ty natomiast wierzysz w zupełnie innego Boga. Po prostu nazywasz swego pana Bogiem (można mieć za boga szatana i też korzystać w sposób wybiórczy z Biblii) i nadałaś Jezusowi mu imię popularne w starożytności. Sporo było wówczas wędrownych nauczycieli o takim imieniu. Dla nas to Jezus Chrystus. To właśnie z Chrystusem mają problem odszczepieńcy. To inny Jezus jest twoim panem, bo też inny tekst biblijny uznajesz za obowiązujący. TS7 to świetnie wypunktował.
Rozmowa staje się bezprzedmiotowa. Można jedynie prezentować postawę katolicką. Fundamenty się bowiem rozjeżdżają.

TS7, jesteś 100% chrześcijaninem; tak bowiem nazwano tych, od których prowadzi Tradycja i ciągłość apostolska. Tylko ortodoksyjni katolicy są 100% chrześcijaninami. Inni przypisują sobie jedynie stanie po dobrej stronie mocy. Problem niezrozwiązywalny na razie, ale nie należy się wycofywać. Po procesie oczyszczenia Kościoła sekciarze i heretycy wrócą do Kościoła. Reszta będzie toczyć boje między sobą (Jan Bosko. A. K. Emmerich). Proces się nasila.

Naszym zadaniem jest prezentowanie prawdy i ustosunkowywanie się do wątpliwości oraz przyjmowanie rad, gdy nasze myślenie jest wadliwe (Akwinata uznaje to za element roztropności) ... i nazywanie spraw po imieniu. Jest bluźnierstwo to należy to nazwać, by innych (nie wybraną/ego) utwierdzać w wierze w czasach zamętu. Szatańskie myślenie to mieszanie prawdy i nieprawdy oraz stawianie wyżej swych przekonań od tekstów biblijnych. Skoro to widać to chyba dobrze?

No cóż na twoje oskarżenia i swoją obronę racji mogę zacytować słowa Jezusa z Ewangelii Jana.
Jezus - światłością świata
8:12
A Jezus znowu przemówił do nich tymi słowy: Ja jestem światłością świata; kto idzie za mną, nie będzie chodził w ciemności, ale będzie miał światłość żywota.
8:13
Rzekli wtedy do niego faryzeusze: Ty sam o sobie świadczysz; świadectwo twoje nie jest prawdziwe.
8:14
Odpowiedział Jezus i rzekł im: Chociaż Ja sam świadczę o sobie, świadectwo moje jest prawdziwe, bo wiem, skąd przybyłem i dokąd idę; lecz wy nie wiecie, skąd przychodzę i dokąd idę.
8:15
Wy sądzicie według ciała, Ja nikogo nie sądzę.
8:16
A jeśli już sądzę, to sąd mój jest prawdziwy, bo nie jestem sam, lecz jestem Ja i Ten, który mnie posłał.
8:17
A przecież w zakonie waszym jest napisane, że świadectwo dwóch ludzi jest wiarygodne.
8:18
Ja świadczę o sobie, a także Ojciec, który mnie posłał, świadczy o mnie.
8:19
Wtedy mu rzekli: Gdzie jest Ojciec twój? Jezus odpowiedział: Nie znacie ani mnie, ani Ojca mojego. Gdybyście mnie znali, znalibyście też Ojca mego.
8:20
Te słowa wypowiedział, gdy nauczał przy skarbcu w świątyni. A nikt go nie pojmał, bo jeszcze nie nadeszła jego godzina.
Zapowiedź przejścia do chwały
8:21
I rzekł znowu do nich: Ja odchodzę, a wy mnie szukać będziecie i w grzechu swoim pomrzecie; dokąd Ja odchodzę, wy pójść nie możecie.
8:22
Rzekli więc Żydzi: Czyżby chciał sobie życie odebrać, że mówi: Dokąd Ja odchodzę, wy pójść nie możecie?
8:23
I rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, Ja zaś z wysokości; wy jesteście z tego świata, a Ja nie jestem z tego świata.
8:24
Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
8:25
Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?
8:26
Wiele mógłbym o was mówić i sądzić, lecz Ten, który mnie posłał, jest wiarogodny, a Ja to, co usłyszałem od niego, mówię do świata.
8:27
Nie zrozumieli jednak tego, że im o Ojcu mówił.
8:28
Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył.
8:29
A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba.
8:30
Gdy tak mówił, wielu uwierzyło w niego.
Spór Jezusa z Żydami
8:31
Mówił więc Jezus do Żydów, którzy uwierzyli w Niego: Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie
8:32
I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi.
8:33
Odpowiedzieli mu: Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy u nikogo w niewoli. Jakże możesz mówić: Wyswobodzeni będziecie?
8:34
Jezus im odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, każdy, kto grzeszy, jest niewolnikiem grzechu.
8:35
A niewolnik nie pozostaje w domu na zawsze, lecz syn pozostaje na zawsze.
8:36
Jeśli więc Syn was wyswobodzi, prawdziwie wolnymi będziecie.
8:37
Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, lecz chcecie mnie zabić, bo słowo moje nie ma do was przystępu.
8:38
Mówię to, co widziałem u Ojca, a wy także czynicie, co słyszeliście u ojca waszego.
8:39
Odpowiadając, rzekli mu: Ojcem naszym jest Abraham. Jezus im rzecze: Jeżeli jesteście dziećmi Abrahama, spełniajcie uczynki Abrahama.
8:40
Lecz teraz chcecie zabić mnie, człowieka, który wam mówił prawdę, którą usłyszałem od Boga: Abraham tego nie czynił.
8:41
Wy spełniacie uczynki swojego ojca. Na to mu rzekli: My nie jesteśmy zrodzeni z nierządu; mamy jednego Ojca, Boga.
8:42
Rzekł im Jezus: Gdyby Bóg był waszym Ojcem, miłowalibyście mnie, Ja bowiem wyszedłem od Boga i oto jestem. Albowiem nie sam od siebie przyszedłem, lecz On mnie posłał.
8:43
Dlaczego mowy mojej nie pojmujecie? Dlatego, że nie potraficie słuchać słowa mojego.
8:44
Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
8:45
Ponieważ ja mówię prawdę, nie wierzycie mi.
8:46
Któż z was może mi dowieść grzechu? Jeśli mówię prawdę, dlaczego nie wierzycie mi?
8:47
Kto z Boga jest, słów Bożych słucha; wy dlatego nie słuchacie, bo z Boga nie jesteście.
8:48
Odpowiadając, Żydzi rzekli do niego: Czyż nie mówimy słusznie, że jesteś Samarytaninem i masz demona?
8:49
Jezus odpowiedział: Ja nie mam demona, ale czczę Ojca mego, a wy mnie znieważacie.
8:50
Ja zaś nie szukam własnej chwały. Jest taki, kto jej szuka i sądzi.
8:51
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, jeśli kto zachowa słowo moje, śmierci nie ujrzy na wieki.
8:52
Rzekli mu Żydzi: Teraz wiemy, że masz demona. Abraham umarł i prorocy, a Ty mówisz: Jeśli kto zachowa słowo moje, śmierci nie zazna na wieki.
8:53
Czyś Ty większy od ojca naszego, Abrahama, który umarł? Także prorocy umarli. Za kogo się uważasz?
8:54
Odrzekł Jezus: Jeżeli Ja siebie chwalę, chwała moja niczym jest. Mnie uwielbia Ojciec mój, o którym mówicie, że jest Bogiem waszym.
8:55
I nie poznaliście go, ale Ja go znam; i gdybym powiedział, że go nie znam, byłbym podobnym do was kłamcą. Ale Ja go znam i słowo jego zachowuję.
8:56
Abraham, ojciec wasz, cieszył się, że miał oglądać dzień mój, i oglądał, i radował się.
8:57
Wtedy Żydzi rzekli do niego: Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?
8:58
Odpowiedział im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, pierwej niż Abraham był, Jam jest.
8:59
Wtedy porwali kamienie, aby rzucić na niego, lecz Jezus ukrył się i wyszedł ze świątyni.

Pn gru 30, 2024 4:41 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Piękne słowa. Tyle, że nie na temat, bo w żaden sposób nie wspierają Twoich bluźnierstw.

Pn gru 30, 2024 5:07 pm
Zobacz profil WWW
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Wybrana/y
Ze wszystkich stworzeń najdoskonalszym znawcą Pisma jest szatan. Jezus go nie przekonał argumentując, ale pokazał mu jego miejsce. Szatan powiedział Bogu: Non servian! Powiedział mu więc, że ma inne zdanie i zdanie Boga jest w jego interpretacji złe. Mamy to u ciebie, szatańska logika. Kiedy Piotr zaczął po swojemu rozumieć Pismo i to w dobrej wierze to usłyszał: zejdź mi z oczu szatanie. To oznaczało, że jego miejsce jest za Jezusem a nie przed Nim. To szatan wykręca interpretację Pisma cytując. Inna interpretacja słowa Bożego zaprowadziła też Jezusa na krzyż. Izraelici uznali, że tylko oni mają patent na interpretację Pism. Prawdziwy Bóg nie wpisywał się w ich wyobrażenia, tobie się też nie wpisuje. Masz swój i to niepodważalny klucz interpretacyjny. Czy Bóg przekonał do siebie Żydów? Do dziś nie przekonał.
Bóg to wszystko uporządkuje. Dopiero wówczas będziesz Go przeklinał/a! Będzie bowiem bolesne. Nic nie zrozumiesz, więc pozostaną ci tylko przekleństwa. Bóg zawsze dzieli: dzień od nocy, prawdę od fałszu. Operacja bywa bolesna.

Pn gru 30, 2024 5:15 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Cytuj:
TS7, jesteś 100% chrześcijaninem; tak bowiem nazwano tych, od których prowadzi Tradycja i ciągłość apostolska. Tylko ortodoksyjni katolicy są 100% chrześcijaninami. Inni przypisują sobie jedynie

Dziękuję.

Wiem, że to "kradziona nazwa". Jak używam cudzysłowia to nieraz znaczy np. "luźna mowa, jeżeli będzie błędnie zinterpretowane to jest nieprawdą". (co wytłumaczyłem przed użyciem tego sformułowania) Podwójny cudzysłów używam w jeszcze dalej idący sposób.

Zwyczajnie zauważyłem, że to nazwa, którą sobie przywłaszczyli i używają "jawni nieKatolicy". Do tego nieraz aTeiści i ludzie niezorientowani (czyli dużo osób) gubią się w tej mimikrze. Więc bardziej jednoznacznym identyfikowaniem się jest nazywanie się Katolikiem, poza kręgami gdzie dla wszystkich jest jasne co "chrześcijanin" oznacza.

To zdanie dałem "dla uwypuklenia".

Cytuj:
stanie po dobrej stronie mocy.

Dowcip złożony:

Obrazek

Cytuj:
Skoro to widać to chyba dobrze?

Na razie widać aż "za bardzo".
Ale chyba "byłoby za łatwo"... czasem poziom trudności może rosnąć... więcej prawdy w nieprawdzie, mniej oczywiste wypaczanie, itd.
Dalsze przesiewanie, ale stopniowo rosnący poziom trudności... żeby wpadli w pokorę i Ci bardziej rozgarnięci po ludzku?

Pn gru 30, 2024 6:50 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Czy Bóg przekonał do siebie Żydów? Do dziś nie przekonał.

Więc dlaczego mnie opluwacie, skoro piszę, że Bóg jest miłością i dał światu prawdę przez Jezusa Chrystusa?
Dlaczego mnie opluwacie, skoro napisałam, że starotestamentowi pisarze nie ujęli prawdziwego obrazu Boga Ojca, bo nie znali Boga, lecz kreowali Boga według swojej wyobraźni i żądzy życia?
Bóg nie przekonał do siebie Żydów, bo Judaizm, czyli wiara w starotestamentowego Boga jest nie związana z prawdą jakiej świadectwo wydał Jezus.
Tylko mała część Żydów uwierzyła i jestem im bardzo wdzięczna, że prawdę o Bogu Ojcu i o pojednaniu w miłości z Bogiem Ojcem - rozkrzewili na świat.
Czy Jezus jest Synem Boga Jahwe? Nie nie jest, bo Bóg Ojciec nie ma Jahwe na imię.
Objawił się światu w imieniu Jezus.
Bóg prędzej nie podawał swojego imienia.
Jahwe, to imię bóstwa w imieniu którego czyniono nieprawość.
Bóg Ojciec jest miłością i pragnie byśmy żyli w miłości do Boga oraz wzajemnej wobec siebie.
To miłość prowadzi nas co Boga.
Bóg żyje w nas, bo obdarzył ludzi swoim Duchem - Duchem Świętym.
"Największe Światło jakie otula człowieka jest wewnątrz- wewnątrz nas "

Pn gru 30, 2024 6:55 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
Jahwe, to imię bóstwa w imieniu którego czyniono nieprawość.

Zauważ że Jezus sam nazwał się imieniem Jahwe, i jak na to zareagowali Żydzi
58 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM»12. 59 Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni.

czy
A Jezus wiedząc o wszystkim, co miało na Niego przyjść, wyszedł naprzeciw i rzekł do nich: «Kogo szukacie?» 5 Odpowiedzieli Mu: «Jezusa z Nazaretu». Rzekł do nich Jezus: «Ja jestem». Również i Judasz, który Go wydał, stał między nimi. 6 Skoro więc rzekł do nich: «Ja jestem», cofnęli się i upadli na ziemię

Ten "straszny" starotestamentowy Bóg, który przez 40 lat prowadził Żydów przez pustynię to ten sam Jezus, oczywiście jeszcze nie jako Człowiek.
Można powiedzieć że Jahwe oznacza imię Boga, który jest bliski - szatan nigdy nie nazwie Boga jako Jahwe, mówi o Nim Elohim , bardziej neutralnie.

Pn gru 30, 2024 7:18 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona