Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lut 18, 2025 11:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona
 Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Post Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Rozpoczynając temat chciałabym podać link do przewspaniałego wykładu.
Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
https://youtu.be/uITaM_L8b-g?si=NHC-fvaW0AChpa6A

Myślę, że to rozważanie ma ogromny wpływ dla chrześcijaństwa.
Zapraszam do dyskusji w tym temacie.

Pt paź 11, 2024 9:38 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Jezus (łac. Iesus, gr. Ἰησοῦς) – imię męskie pochodzenia hebrajskiego. Polska forma imienia wywodzi się z formy łacińskiej i greckiej. Forma grecka jest przekształceniem imienia hebrajskiego, ‏יֵשׁוּעַ ,ישו‎ (Jehoszua), w formie skróconej Jeszua.

Imię to znaczy – „Jahwe jest zbawieniem”[2][3].

Forma aramejska ma postać ‏ܝܫܘܥ‎ Jeszua.

Źródło:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jezus_(imi%C4%99)

Pt paź 11, 2024 10:07 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Jezus (łac. Iesus, gr. Ἰησοῦς) – imię męskie pochodzenia hebrajskiego. Polska forma imienia wywodzi się z formy łacińskiej i greckiej. Forma grecka jest przekształceniem imienia hebrajskiego, ‏יֵשׁוּעַ ,ישו‎ (Jehoszua), w formie skróconej Jeszua.

Imię to znaczy – „Jahwe jest zbawieniem”[2][3].

Forma aramejska ma postać ‏ܝܫܘܥ‎ Jeszua.

Źródło:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jezus_(imi%C4%99)

Kto tak ustalił?
W Bibli było napisane w Zwiastowaniu Marii - i dasz mu imię Emmanuel - Bóg z nami.
Jehoszuła nie oznacza, że Jahwe jest zbawieniem, lecz, to oznacza, że Jezus jest zbawieniem.
Jest tu mowa o Jezusie a nie o innej osobie.
Co ma wspólnego imię Jehoszuła z tetagramem?
Jezus zwracał się do Boga - mój Ojcze.
Ani razu nie nazwał Boga innym imieniem.
Imię Boga wyraża jego istotę.
Jezus jest na ziemi emanacją Boga.
Jednak przedstawiał Boga Ojca jako inną istotę niż zawarty opis w Starym Testamencie. Nauczał o innej istocie Boga.
Co ma światło wspólnego z ciemnością?

So paź 12, 2024 8:44 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Takie przykładowe informacje:

"Imię Yehoszua (יְהוֹשֻׁעַ) w hebrajskim składa się z dwóch kluczowych elementów:

• "Yeho" (יְהוֹ) – jest to skrócona forma imienia Boga Jahwe (יהוה), stosowana w wielu imionach hebrajskich. Ten element odnosi się do Boga, w szczególności do Jahwe, co można przetłumaczyć jako "Bóg" lub "Pan".

• "Szua" (שֻׁעַ) – pochodzi od rdzenia hebrajskiego słowa "jasza" (ישע), które oznacza "zbawiać", "ratować", "wyzwalać". W kontekście imienia, oznacza ono akt zbawienia lub ocalenia.

Informacje dotyczące etymologii imienia Yehoszua (Jozue) oraz imienia Jezus pochodzą z dobrze udokumentowanych źródeł lingwistycznych i biblijnych, takich jak:

• Biblia Hebrajska – imię Yehoszua jest wymienione w kontekście postaci Jozuego, następcy Mojżesza (Księga Jozuego).

• Słowniki biblijne i etymologiczne – takie jak „Theological Dictionary of the New Testament” (Gerhard Kittel) oraz „The Hebrew and Aramaic Lexicon of the Old Testament” (Ludwig Koehler i Walter Baumgartner).

• Etymologiczne opracowania biblijne – np. "A Hebrew and English Lexicon of the Old Testament" (Francis Brown, S. R. Driver, and Charles A. Briggs).
"

Osoby mogą przyjąć różne imiona.
Np. Szymon -> Piotr

Każdy Papież zmienia sobie imię?

Karol Józef Wojtyła -> Jan Paweł 2 ->

Informacje dodatkowe:

• "Jan – pochodzi od hebrajskiego Yochanan (יוֹחָנָן), co oznacza "Jahwe jest łaskawy" lub "Bóg okazał łaskę". Imię to było popularne wśród wielu świętych i biblijnych postaci, w tym Jana Chrzciciela i apostoła Jana.

• Paweł – pochodzi z łacińskiego Paulus, co oznacza "mały" lub "skromny". Imię to nosił św. Paweł z Tarsu, jeden z najważniejszych apostołów i teologów wczesnego chrześcijaństwa, który początkowo był prześladowcą chrześcijan, ale nawrócił się po spotkaniu z Jezusem w drodze do Damaszku.

Karol Wojtyła, wybierając imię Jan Paweł II, oddał hołd swojemu poprzednikowi, papieżowi Janowi Pawłowi I, który zmarł po zaledwie 33 dniach pontyfikatu. Jan Paweł I wybrał z kolei to imię, aby uczcić dwóch wielkich papieży: Jana XXIII (inicjatora Soboru Watykańskiego II) oraz Pawła VI (który kontynuował i zamknął Sobór)."

Papież Franciszek:

"Imię Franciszek, przyjęte przez papieża pochodzącego z Argentyny – Jorge Mario Bergoglio – ma szczególne znaczenie i wyraźnie nawiązuje do postaci św. Franciszka z Asyżu.

Etymologia imienia "Franciszek":

Imię Franciszek pochodzi od łacińskiego słowa Franciscus, które pierwotnie oznaczało "Francuz" lub "człowiek pochodzący z Francji". Imię to nadano św. Franciszkowi z Asyżu, ponieważ jego ojciec, Pietro di Bernardone, był zafascynowany Francją, a także handlem we Francji. Pierwotne imię świętego brzmiało Giovanni, ale wkrótce zaczęto nazywać go Franciszek (Francesco), co w wolnym tłumaczeniu mogło oznaczać "mały Francuz".

Symbolika imienia:

Papież Franciszek wybrał to imię na cześć św. Franciszka z Asyżu, aby wyrazić swoją troskę o ubogich, skromny styl życia oraz bliskość z naturą. Święty Franciszek jest symbolem pokory, miłości do ludzi i stworzenia, oraz działań na rzecz pokoju. Wybór tego imienia był również znaczącym sygnałem o priorytetach papieża Bergoglio w kwestiach społecznych, takich jak troska o biednych, sprawiedliwość i ekologia."

"Nazwa Francja pochodzi od łacińskiej nazwy Francia, która oznaczała "ziemię Franków". Frankowie byli germańskim plemieniem, które osiedliło się na terenie dzisiejszej północnej Francji, Belgii i zachodnich Niemiec po upadku Cesarstwa Rzymskiego.

Etymologia nazwy:

• Frankowie – Nazwa plemienia Franków pochodzi prawdopodobnie od słowa franka lub frankon, co oznaczało "wolny" w ich języku. Istnieje również teoria, że może pochodzić od ich charakterystycznej broni, franki, czyli rodzaju oszczepu lub włóczni. Dlatego Francia pierwotnie oznaczała "kraj wolnych ludzi" lub "kraina Franków".

• Francia – To łacińskie określenie było używane przez kronikarzy w czasach Merowingów i Karolingów do opisania terytoriów kontrolowanych przez Franków, obejmujących obszary dzisiejszej Francji, Niemiec i Beneluksu.
"

So paź 12, 2024 12:09 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Takie przykładowe informacje:

"Imię Yehoszua (יְהוֹשֻׁעַ) w hebrajskim składa się z dwóch kluczowych elementów:

• "Yeho" (יְהוֹ) – jest to skrócona forma imienia Boga Jahwe (יהוה), stosowana w wielu imionach hebrajskich. Ten element odnosi się do Boga, w szczególności do Jahwe, co można przetłumaczyć jako "Bóg" lub "Pan".
"

A od kiedy Yeho = Jahwe
Przecież w języku hebrajskim inaczej zapisane są te słowa.
Od kiedy Yeho jest skróconą formą imienia Jahwe.
Kto wymyślił takie bzdury.
Przecież tetagram YHWH nie wyraża imienia, bo tłumaczone jest - jestem, który jestem lub będę, który będę.
Gdzie tu jest ujęte jakiekolwiek imię Boga?
Po drugie priorytetem jest nie wymyślone imię starotestamentowego bóstwa, lecz prawda jaką wydał o Bogu Ojcu Jezus - prawda o istocie Boga.
Prawda przyszła przez Jezusa na świat, więc dlaczego mamy do niej dodawać jakieś archaiczne mity i wyobrażenia.
Przecież wiemy, że Bóg nie wymordował pierworodnych w Egipcie ani nie zesłał potopu. Potop jest kalką opowieści o Gilgameszu z Sumeru, który opisuje miejscową powódź w Mezopotamii. Bóg nigdy nie kazał mordować i podbijać inne narody, bo dał przykazanie - nie zabijaj.
Powoływano się w kłamliwy sposób na wolę Bożą, którego nie poznali.
Dlaczego nie przyjęto prawdy o Bogu jaką wydał Jezus i dalej się karmii ludzi archaicznymi bzdetami.

So paź 12, 2024 12:47 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
A od kiedy Stanisław to Staś?
Mieczysław to Mietek?
Kazimierz to Kazio?

"
Imię Stanisław ma słowiańskie pochodzenie i składa się z dwóch elementów:

• "Stani" – pochodzi od czasownika "stać" lub "stanąć", co oznacza "stać", "stanąć" lub "ustawić się". Ten element ma związek z ideą stabilności, zatrzymania się lub osiągnięcia czegoś.

• "Sław" – pochodzi od słowa "sława", które oznacza "chwała" lub "sława". Jest to popularny element w wielu słowiańskich imionach, np. Władysław, Bolesław, Mirosław, oznaczający osobę godną chwały lub tej sławy przynoszącej.

Znaczenie imienia:

Imię Stanisław oznacza dosłownie "ten, który stał się sławny" lub "ten, który osiąga chwałę". Inne interpretacje sugerują znaczenie "ten, który ustanawia sławę", co podkreśla aktywność i zasługi danej osoby.

Imię to było popularne wśród słowiańskich książąt i szlachty, a jego najsłynniejszym nosicielem był św. Stanisław, biskup krakowski i męczennik, który stał się jednym z patronów Polski.
"

Yahwe -> Yeho?
YHWH -> YH?

Może tak wolała do Jezusa Maryja?

"
Tetragrammaton (YHWH) i jego znaczenie

• Tetragrammaton: Imię Boga w judaizmie zapisywane jest za pomocą czterech liter hebrajskich: Yod (י), He (ה), Vav (ו), He (ה) – YHWH (יהוה).

Skrócenie imienia Boga w imionach teoforycznych

W języku hebrajskim istnieje tradycja tworzenia imion teoforycznych, czyli takich, które zawierają odniesienie do Boga. "Yeho" jest jednym z takich skrótów używanych w wielu imionach hebrajskich. Oto, jak "Yeho" funkcjonuje jako skrót od YHWH:

• Skrócenie i fonetyka: Hebrajskie imiona często zawierają prefiksy, które są skrótami od imienia Boga. "Yeho" (יְהוֹ) pochodzi od pierwszych dwóch liter Tetragrammatonu (Yod i He) oraz zawiera samogłoskę "o", co ułatwia wymowę i integrację z resztą imienia.

• Przykłady imion:

• Yehoszua (יְהוֹשֻׁעַ) – "Jahwe jest zbawieniem" („Yeho” + „szua”).

• Yehozja (יְהוֹזִיָּהוּ) – "Jahwe podtrzymuje" („Yeho” + „ziah” + „Jahu”).

• Yehoyakim (יְהוֹיָקִים) – "Jahwe ustanawia" („Yeho” + „yakim”).
"

Też w wiki:

"Składa się z pierwszych dwóch liter tetragramu יהוה (JHWH): jod (י) i heʼ (ה). W oryginalnym tekście Biblii, Jah występuje 26 razy samodzielnie (wielokrotnie w Księdze Psalmów a także w Apokalipsie Jana 19: 1, 3, 4, 6) i 24 razy w słowie Hallelujah (Wysławiajmy Jah - hebr. Hallel - wysławiać i skrócona forma imienia Bożego Jah). Określenie Jah lub Jahwe, szczególna, nieprzypadkowo podwojona forma imienia Bożego, pojawia się w Biblii tylko dwa razy i obydwa razy w Księdze Izajasza: 12:2 i 26:4. W tekście masoreckim forma Jah pierwszy raz pojawia się dopiero w opisie wydarzeń, które się rozegrały po wyjściu Izraelitów z niewoli egipskiej po przejściu przez Morze Czerwone w Pieśni Mojżesza (Wj 15:2). Jah najczęściej występuje w emocjonalnych pieśniach pochwalnych, modlitwach i błaganiach."

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jah

Cytuj:
Przecież tetagram YHWH nie wyraża imienia, bo tłumaczone jest - jestem, który jestem lub będę, który będę.
Gdzie tu jest ujęte jakiekolwiek imię Boga?

A jakie są ograniczenia co do imion co mogą oznaczać?
Jaki jest problem, żeby "Istnienie" nazywał się "Jestem"?

"Jestem... czym? Wszystkim. Więc po prostu Jestem."

Wyjścia 3
13 Mojżesz zaś rzekł Bogu: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?» 14 5 Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». 15 Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.

Jan 18
6 Skoro więc rzekł do nich: «Ja jestem», cofnęli się i upadli na ziemię. 7 Powtórnie ich zapytał: «Kogo szukacie?» Oni zaś powiedzieli: «Jezusa z Nazaretu». 8 Jezus odrzekł: «Powiedziałem wam, że Ja jestem. Jeżeli więc Mnie szukacie, pozwólcie tym odejść!»

Jan 10
30 Ja i Ojciec jedno jesteśmy».

So paź 12, 2024 1:47 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Zarówno Ojciec, jak i Jezus są Jahwe. Duch Święty zresztą także.
Zatem tytułowe pytanie jest absurdalne.

So paź 12, 2024 11:01 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
No tak, aby wszystko pasowało, to zmieniono imię Jahwe na Jahu.
Wszystko można dopasować, jeżeli się tylko chce.

So paź 12, 2024 11:35 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
"No to nieźle musieliby sobie nazmieniać". Ogólny cytat:

"Człon „Yah” lub „Yeho” (od Jahwe), z wersjami hebrajskimi, zlatynizowanymi oraz wyjaśnieniem, gdzie występuje odniesienie do Jahwe:

1. **Eliasz** – אֵלִיָּהוּ (*Eliyahu*) – **Elias** – *Yah* na końcu: „Mój Bóg to Jahwe”.
2. **Joachim** – יוֹיָקִים (*Yoyakim*) – **Joachim** – *Yeho* na początku: „Jahwe ustanawia”.
3. **Jozue** – יְהוֹשֻׁעַ (*Yehoshua*) – **Joshua** – *Yeho* na początku: „Jahwe jest zbawieniem”.
4. **Jonatan** – יְהוֹנָתָן (*Yehonatan*) – **Jonathan** – *Yeho* na początku: „Jahwe daje”.
5. **Joanna** – יוֹחָנָה (*Yochanah*) – **Joanna** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe jest łaskawy”.
6. **Jehoram** – יְהוֹרָם (*Yehoram*) – **Jehoram** – *Yeho* na początku: „Jahwe jest wywyższony”.
7. **Jehoszafat** – יְהוֹשָׁפָט (*Yehoshafat*) – **Jehoshaphat** – *Yeho* na początku: „Jahwe sądzi”.
8. **Jozjasz** – יֹאשִׁיָּהוּ (*Yoshiyahu*) – **Josiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe leczy”.
9. **Jeremiasz** – יִרְמְיָהוּ (*Yirmeyahu*) – **Jeremiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe wywyższa”.
10. **Joel** – יוֹאֵל (*Yoel*) – **Joel** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe jest Bogiem”.
11. **Izajasz** – יְשַׁעְיָהוּ (*Yeshayahu*) – **Isaiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe zbawia”.
12. **Zachariasz** – זְכַרְיָהוּ (*Zekharyahu*) – **Zachariah** – *Yah* na końcu: „Jahwe pamięta”.
13. **Azariasz** – עֲזַרְיָהוּ (*Azaryahu*) – **Azariah** – *Yah* na końcu: „Jahwe wspiera”.
14. **Abdiasz** – עֹבַדְיָה (*Ovadyah*) – **Obadiah** – *Yah* na końcu: „Sługa Jahwe”.
15. **Uriasz** – אוּרִיָּה (*Uriyahu*) – **Uriah** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest moim światłem”.
16. **Matiasz** – מַתִּתְיָהוּ (*Mattityahu*) – **Matthias** – *Yah* na końcu: „Dar Jahwe”.
17. **Obadiasz** – עֹבַדְיָה (*Ovadyah*) – **Obadiah** – *Yah* na końcu: „Sługa Jahwe”.
18. **Ezechiasz** – חִזְקִיָּהוּ (*Chizkiyahu*) – **Hezekiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe daje siłę”.
19. **Ananiasz** – חֲנַנְיָה (*Chananyah*) – **Ananias** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest łaskawy”.
20. **Hananiah** – חֲנַנְיָה (*Chananyah*) – **Hananiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest łaskawy”.
21. **Eljaszib** – אֶלְיָשִׁיב (*Elyashiv*) – **Eliashib** – *Yah* w środku: „Jahwe przywraca”.
22. **Jehoahaz** – יְהוֹאָחָז (*Yehoachaz*) – **Jehoahaz** – *Yeho* na początku: „Jahwe chwyta”.
23. **Joaz** – יוֹאָז (*Yoaz*) – **Joaz** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe wspiera”.
24. **Jehojakim** – יְהוֹיָקִים (*Yehoiakim*) – **Jehoiakim** – *Yeho* na początku: „Jahwe podnosi”.
25. **Jeszua** – יֵשׁוּעַ (*Yeshua*) – **Jeshua** – Skrócona forma *Yeho-shua*: „Jahwe jest zbawieniem”.
26. **Hoszaja** – הוֹשַׁעְיָה (*Hoshayah*) – **Hoshea** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest zbawieniem”.
27. **Gedaljasz** – גְּדַלְיָהוּ (*Gedalyahu*) – **Gedaliah** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest wielki”.
28. **Abijam** – אֲבִיָּם (*Aviyam*) – **Abijam** – *Yah* w środku: „Mój ojciec jest Jahwe”.
29. **Jozak** – יוֹזָךְ (*Yozach*) – **Jozach** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe pamięta”.
30. **Jeszajahu** – יְשַׁעְיָהוּ (*Yeshayahu*) – **Jesaja** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest zbawieniem”.
31. **Jehu** – יֵהוּא (*Yehu*) – **Jehu** – *Yeho* na początku: „On (Jahwe) jest Bogiem”.
32. **Jedidjah** – יְדִידְיָה (*Yedidyah*) – **Jedidiah** – *Yah* na końcu: „Umiłowany przez Jahwe”.
33. **Adoniasz** – אֲדֹנִיָּה (*Adoniyahu*) – **Adonijah** – *Yah* na końcu: „Pan (Jahwe) jest moim Panem”.
34. **Azarel** – עֲזַרְאֵל (*Azarel*) – **Azarel** – *El* na końcu: „Jahwe wspiera”.
35. **Eljasib** – אֶלְיָשִׁיב (*Elyashiv*) – **Eliashib** – *Yah* w środku: „Jahwe przywraca”.
36. **Hananiasz** – חֲנַנְיָה (*Chananyah*) – **Hananiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe jest miłosierny”.
37. **Jozebed** – יוֹזָבָד (*Yozavad*) – **Jozabad** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe obdarza”.
38. **Joachaz** – יוֹאָחָז (*Yoachaz*) – **Joahaz** – *Yo* na początku (od Jahwe): „Jahwe trzyma”.
39. **Nataniel** – נְתַנְאֵל (*Netan'el*) – **Nathaniel** – *El* na końcu: „Bóg (Jahwe) daje”.
40. **Elisabet** – אֱלִישֶׁבַע (*Elisheva*) – **Elisabeth** – *El* na końcu: „Bóg (Jahwe) przysięga”.
41. **Jehoaddan** – יְהוֹעַדָּן (*Yehoaddan*) – **Jehoaddan** – *Yeho* na początku: „Jahwe rozkoszuje”.
42. **Jehoas** – יְהוֹאָשׁ (*Yehoash*) – **Jehoash** – *Yeho* na początku: „Jahwe daje”.
43. **Amariasz** – אֲמַרְיָהוּ (*Amaryahu*) – **Amariah** – *Yah* na końcu: „Jahwe mówi”.
44. **Elnatan** – אֶלְנָתָן (*Elnatan*) – **Elnathan** – *El* na początku: „Bóg (Jahwe) daje”.
45. **Semajasz** – שְׁמַעְיָה (*Shemaiah*) – **Shemaiah** – *Yah* na końcu: „Jahwe słyszy”.
46. **Asariasz** – עֲזַרְיָהוּ (*Azaryahu*) – **Azariah** – *Yah* na końcu: „Jahwe wspiera”.
47. **Elioenaj** – אֶלְיוֹעֵינַי (*Elyoenai*) – **Elioenai** – *El* na początku: „Jahwe jest Bogiem moich oczu”.
48. **Jehozabad** – יְהוֹזָבָד (*Yehizabad*) – **Jehozabad** – *Yeho* na początku: „Jahwe obdarza”.
49. **Jehohanan** – יְהוֹחָנָן (*Yehochanan*) – **Jehohanan** – *Yeho* na początku: „Jahwe jest łaskawy”.
50. **Jechoniasz** – יְכָנְיָה (*Yekhonya*) – **Jeconiah** – *Yeho* na początku: „Jahwe podtrzymuje”.
"

N paź 13, 2024 7:21 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7
Ładna manipulacja
Jahwe, Jahu, Jeho
i co jeszcze?

N paź 13, 2024 8:53 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Przecież JHWH oznacza:
- Jestem, który jestem
lub
- Będę, który będę.
Tu nie imienia Boga, lecz określenie osoby.
Jezus to po hebrajsku- Yehoszua.
Yeo - Jestem
szua - oznacza Zbawiciel.
Imię Jezusa brzmi - Jestem Zbawicielem.

N paź 13, 2024 9:14 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Aleś sobie wyinterpretowała...
A co z Jozuem synem Nuna (Jozue = Jezus)? A co z Jezusem, synem Syracha? Pojawia się także Jozue w księdze Nehemiasza, Ezdrasza, Jozue syn Josadaka (Księga Aggeusza, Zachariasza)...
Każdy z nich był Zbawicielem?

N paź 13, 2024 9:52 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Od kiedy Yeo to Yeho?

Cytat:

"W języku hebrajskim nie ma powszechnie uznawanego imienia „Yeo” ani nie ma imion, które zawierałyby ten człon w sensie biblijnym lub tradycyjnym. W praktyce termin ten nie jest używany jako odrębny element imion.

Wyjaśnienie dotyczące „Yeo”

• Brak użycia: „Yeo” nie jest uznawane za standardowy przedrostek w hebrajskich imionach. To pojęcie może być mylące, ponieważ często w hebrajskich imionach występują różne formy, takie jak „Yeho” (יְהוֹ) odnoszące się do Boga, a „Yeo” (יֵאוֹ) nie jest w tym kontekście używane.

• Wnioski: Po dokładniejszej analizie nie można znaleźć imion, które miałyby „Yeo” jako element. Zamiast tego, imiona hebrajskie związane z Bogiem najczęściej używają „El” lub „Yeho”.
"

TzA 2
Nazwa "Jestem" jest najwłaściwszym imieniem własnym Boga; przemawiają za tym trzy racje:

1) Pierwsza
Wypływa z samego jej znaczenia; nie oznacza bowiem jakiejś tam formy aIe samo istnienie. A ponieważ, jak to już wykazaliśmy, istotą Boga jest właśnie samo Jego istnienie - co nikomu innemu nie przysługuje - jasne, że spośród innych nazw, ta właśnie zasługuje na najwłaściwsze imię własne Boga; wszak każda rzecz otrzymuje nazwę od swojej formy.

2) Druga
To jej powszechność. Wszystkie bowiem inne nazwy aIbo nie są tak powszechne, aIbo, choć są
równoważne, kryją w sobie jakiś dodatek myślą tyIko uchwytny, ktory poniekąd nadaje jej inny odcień i determinuje. Wszak myśl nasza za życia doczesnego nie zdoła poznać samejż istoty Boga takiej, jaką jest sama w sobie a w jakikolwiek by sposób wyraziła czy okreśIiła to, co się dowie o Bogu, nigdy nie będzie to dociągało do sposobu, w jakim Bóg jest sam w sobie. Im przeto nazwy Bogu nadane są mniej określone, im bardziej są ogólne i bezwzgIędne, tym lepiej służyć nam będą do właściwego nazywania Boga; tę myśl Damascen tak oddaje: "Spośród wszystkich nazw Bogu nadawanych najpocześniejszą nazwą jest "Jestem"; w nazwie tej bowiem wszystko się mieści; wszak obejmuje sobą samo istnienie, ten jakby ocean nieskończony i bezbrzeżny jestestwa". I słusznie . każda bowiem inna nazwa określa i wskazuje na jakiś sposób istnienia jestestwa; atoli nazwa "Jestem" nie okreśIa, ani nie wyznacza żadnego określonego sposobu istnienia; wobec wszystkich zajmuje stanowisko czegoś niedkreśIonego, nieograniczonego; dlatego też powiedziano o niej, że jest "oceanem nieskończonym jestestwa".

3) Trzecią
Nasuwa to, co współoznacza; chodzi o to, że ta nazwa współoznacza istnienie w teraźniejszości, a to właśnie przysługuje Bogu w najwłaściwszy sposób; jak to mówi Augustyn: Istnienie Boga nie zna co to
przyszłość lub przeszłość.

Na 1. Która z nazw jest najwłaściwszą Bogu? JeśIi chodzi o to, skąd się nazwa wywodzi, to "Jestem" jest właściwszą nazwą niż "Bóg"; pochodzi bowiem od "istnieć", to zaś, jak dopiero co powiedzieliśmy, i ze swojego sposobu oznaczania, i ze związanego z nim znaczenia lepiej rzecz oddaje. Natomiast jeśli idzie o to, na oznaczenie czego daje się nazwę, to właściwszą nazwą jest "Bóg"; nadaje się ją bowiem na oznaczenie natury Bożej. Jednakowoż jeszcze bardziej niż tamte nazwą właściwą Boga jest tetragrammaton, które nadano dla oznaczenia samegoż nieprzekazalnego i - jeśli tak wolno powiedziec - poszczególnego jestestwa Boga.

N paź 13, 2024 10:19 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
Aleś sobie wyinterpretowała...
A co z Jozuem synem Nuna (Jozue = Jezus)? A co z Jezusem, synem Syracha? Pojawia się także Jozue w księdze Nehemiasza, Ezdrasza, Jozue syn Josadaka (Księga Aggeusza, Zachariasza)...
Każdy z nich był Zbawicielem?

Każdy przedstawiał się, że jestem ......dalej podawał imię.
Ty też się przedstawiasz - jestem i dalej podajesz imię lub nazwisko albo i to i to.
Słowo szua po hebrajsku oznacza zbawieniem.
Jezus po hebrajsku ma imię Yeho - Jestem,
Szuja - Zbawiciel.
Yehoszuja oznacza - Jestem Zbawicielem.
Ten, który objawił się Mojżeszowi nie przedstawił się jestem Elohim czyli Bogiem, lecz jestem, który jestem.
Nie określił się, że jest Bogiem ani nie podał swojego imienia. Jego odpowiedź była wymijającą.

N paź 13, 2024 10:44 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
wybrana napisał(a):
No tak, aby wszystko pasowało, to zmieniono imię Jahwe na Jahu.
Kto zmienił i co? Wypowiedź niezrozumiała.

Nie przeskoczysz tego, że Biblia utożsamia Jezusa z Jahwe. Dowód z tekstów na życzenie, chociaż chyba już go znasz...

N paź 13, 2024 11:04 am
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona