Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt mar 25, 2025 4:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Spowiedź Święta 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Spowiedź Święta
asertywny napisał(a):
Barney napisał(a):
A to może czytałeś:
J 20:23 bt "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
:?:

Są im odpuszczone.
Są im zatrzymane.
Kto to robi ? Zapewne odpowiesz że Bóg. I słusznie. Czyż Bóg nie ma dość siły aby odpuścić lub zatrzymać. Tylko musi do tego używać grzesznego śmiertelnika ?
Nie, nie musi. Ale jak widać, z jakiegoś powodu chce...
Podobnie jak nie potrzebował chust z ciała Pawła by uzdrawiać (dz 19,11-12), jak nie potrzebuje naszych modlitw by kochać ludzi - a jednak każe się za nich o siebie modlić...
Po co te rozważania "czy potrzebuje"?
Cytuj:
Z całym szacunkiem do księży, ale oni tak samo jak Ty i ja, potrzebują Krwi Chrystusa...
To oczywiste.
Cytuj:
Oczywiście że znam ten zapis, oraz CAŁĄ BIBLIĘ...w której też jest i ten tekst :

" A modlitwa płynąca z wiary uzdrowi chorego i Pan go podźwignie; jeżeli zaś dopuścił się grzechów, będą mu odpuszczone. Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie się jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego."
[Jak 5;15-16]
Ten zapis jest tak jakby sprzeczny z tym w Twoim poście. Nie myślisz tAK ? No i w podobnym stylu "będą mu odpuszczone"

Nie będzie sprzeczny, kiedy nie wyrwiesz cytatu - zacytujesz także jeden, poprzedzający go wers, którzy mówi któż to ma się modlić nad łózkiem chorego:
"(14) Choruje ktoś wśród was? Niech wzywa prezbiterów (starszych) Kościoła i niech się modlą nad nim, namaszczając go olejem w imię Pana! (15) A modlitwa [płynąca z] wiary zbawi dotkniętego słabością i Pan mu ulży, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone. (16) Wyznawajcie więc jedni drugim grzechy i módlcie się wzajemnie za siebie, abyście zostali uzdrowieni!"

;)

Cz lis 27, 2014 10:24 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: wierzę w Jezusa ale nie uznaję Trójcy i/lub Biblii
Odpowiedz z cytatem
_as_ napisał(a):

"Odpuszczone/zatrzymane" to było powiedziane TYLKO do apostołów, tylko oni moga odpuszczać i zatrzymywać. A sami (duchowni) też się spowiadają.
-----------------------------------------------------------------------
Wyznać a odpuszczać/ zatrzymac to różnica, nie uważasz?

Czy tylko w kwestii odpuszczania, lub nieodpuszczania grzechów, powiedziane było jedynie do apostołów. A w innych zagadnieniach takich jak, nakaz miłowania i modlitwy, już do wszystkich wierzących ?
Przecież taka teza sprzeczna jest z zaleceniem wyznawaniem grzechów i modlitwą. Jedni drugim i jedni za drugich, wskazuje raczej na wszystkich wierzących. Nie uważasz tak ?

Nie rozumiem Twojego pytania. Zestawiłem stwierdzenia "są odpuszczone\zatrzymane oraz będą odpuszczone". Ty zaś włączasz kwestię wyznawania. Coś tu nie tak...

Pt lis 28, 2014 1:37 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
asertywny napisał(a):
Czy tylko w kwestii odpuszczania, lub nieodpuszczania grzechów, powiedziane było jedynie do apostołów. A w innych zagadnieniach takich jak, nakaz miłowania i modlitwy, już do wszystkich wierzących ?

Czytałeś kazanie na górze?

Cytuj:
Nie rozumiem Twojego pytania. Zestawiłem stwierdzenia "są odpuszczone\zatrzymane oraz będą odpuszczone". Ty zaś włączasz kwestię wyznawania. Coś tu nie tak...

Wyznawać można sobie nawzajem i przebaczać sobie nawzajem, ale to, co powiedział Jezus tylko do apostołów bylo inne. Tu chodziło o odpuszczenie albo zatrzymanie czyli przekazał im jakaś władzę.

Pt lis 28, 2014 1:50 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Podobnie jak nie potrzebował chust z ciała Pawła by uzdrawiać (dz 19,11-12), jak nie potrzebuje naszych modlitw by kochać ludzi - a jednak każe się za nich o siebie modlić...

W przypadku grzechów, jest to coś niewidocznego. Natomiast podczas uzdrowień, jest to widzialne ludzkim zmysłem.
Dlatego w przypadku uwalniania z grzechu (choroba duszy). Zaangażowany jest tylko Bóg i grzesznik. Koniec kropka.
Ale już przy uzdrawianiu choroby ciała, wygląda to różnie. Bardzo często Bóg posługuje się innym człowiekiem. Albo, wodą, śliną, błotem, chustą. Lecz nie zawsze...

Barney napisał(a):
Nie będzie sprzeczny, kiedy nie wyrwiesz cytatu - zacytujesz także jeden, poprzedzający go wers, którzy mówi któż to ma się modlić nad łózkiem chorego:
"(14) Choruje ktoś wśród was? Niech wzywa prezbiterów (starszych) Kościoła i niech się modlą nad nim, namaszczając go olejem w imię Pana! (15) A modlitwa [płynąca z] wiary zbawi dotkniętego słabością i Pan mu ulży, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone. (16) Wyznawajcie więc jedni drugim grzechy i módlcie się wzajemnie za siebie, abyście zostali uzdrowieni!"

Chciej zauważyć że.
Zalecenie wezwania starszych do modlitwy za chorym, połączone jest z stwierdzeniem " módlcie się wzajemnie za siebie"...Rozumiem to tak że ten dzisiaj chory, w przyszłości może modlić się nad tym który dzisiaj sprawuje funkcje starszego.

Pt lis 28, 2014 2:13 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
_as_ napisał(a):
Wyznawać można sobie nawzajem i przebaczać sobie nawzajem, ale to, co powiedział Jezus tylko do apostołów bylo inne. Tu chodziło o odpuszczenie albo zatrzymanie czyli przekazał im jakaś władzę.

Przebaczanie sobie nawzajem nie jest tym samym co odpuszczenie przez Boga. Nie widzisz w tym zasadniczej różnicy ?

Pt lis 28, 2014 2:19 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
asertywny napisał(a):
Barney napisał(a):

W przypadku grzechów, jest to coś niewidocznego. Natomiast podczas uzdrowień, jest to widzialne ludzkim zmysłem.
Dlatego w przypadku uwalniania z grzechu (choroba duszy). Zaangażowany jest tylko Bóg i grzesznik. Koniec kropka.
Koniec? Dlaczego?
Nie podałeś ŻADNEGO argumentu biblijnego na poparcie swojej tezy.
No i nie odpowiedziałeś na cytat J 20:23 bt "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
Więc to na razie jak mogę powiedzieć "Koniec kropka" ;)

Cytuj:
Barney napisał(a):

Chciej zauważyć że.
Zalecenie wezwania starszych do modlitwy za chorym, połączone jest z stwierdzeniem " módlcie się wzajemnie za siebie"...Rozumiem to tak że ten dzisiaj chory, w przyszłości może modlić się nad tym który dzisiaj sprawuje funkcje starszego.
To się nazywa bible twisting.

Pt lis 28, 2014 5:19 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Koniec? Dlaczego?
Nie podałeś ŻADNEGO argumentu biblijnego na poparcie swojej tezy.
No i nie odpowiedziałeś na cytat J 20:23 bt "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
Więc to na razie jak mogę powiedzieć "Koniec kropka" ;)

Dlatego że dyskusja i rozstrząsanie faktu że grzechy może przebaczać jedynie Bóg, jest bezprzedmiotowa. W kwestii którą podkreśliłeś, to chodzi o przebaczenie swojemu winowajcy. Gdyż w przeciwnym wypadku to Bóg tego też nie zrobi "A jeźli nie odpuścicie ludziom upadków ich, i Ojciec wasz nie odpuści wam upadków waszych."
[Mt 6;15 BG]

So lis 29, 2014 2:29 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Kolejny bible twisting. Kontekst J 20:23 (w przeciwieństwie do przytoczonej przez Ciebie modlitwy Pańskiej z Mt 6;15) wyraźnie wskazuje na wybaczenie grzechów, a nie win swoim winowajcom, co więcej, następuje w kontekście posłania:
"A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
  1. Następuje w kontekście posłania do wszystkich (w nie tylko osobistych winowajców)
  2. Następuje w kontekscie natchnienia Duchem Świętym do konkretnej misji
  3. Warunkuje odpuszczenie cudzych (a nie jak w Modlitwie Pańskiej, własnych!) grzechów od decyzji apostołów

Powiedz mi Purytaninie, jak to jest (zawsze mnie to zadziwia). Odszedłeś z Kościoła szukając zgodności twierdzeń z Biblią (oceniłeś że w Kościele takiej zgodności nie ma). Wykazałeś się więc pewną śmiałością poszukiwań (domyślasz się zapewne że uważam że nie polegającą na dobrym rozeznaniu, ale to dla mojego pytania nieważne), pewną bezkompromisowością w poszukiwaniu prawdy biblijnej.

A jednak gdy znalazłeś się poza Kościołem, jakby tej prawdy biblijnej przestałeś szukać. Trudno o bardziej wyraźny przykład dopasowywania z Twojej strony Biblii do przyjętych poglądów niż powyższa dyskusja.

Co się stało? Dlaczego nie jesteś równie bezkompromisowy i gotowy zakwestionować własne poglądy jak wówczas, gdy byłeś w Kościele i uważałeś że Biblia mówi co innego?

So lis 29, 2014 2:57 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
Samo opieranie się na Biblii to swoisty reality-twisting :)
mamy własna świadomość, inteligencję, doświadczenia.. własne oczy.. ale nadal niektórzy polegają w kwestii poszukiwania życia i Boga na jakiś zapożyczonych tekstach pseudomędrców, smutne..

So lis 29, 2014 3:26 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
asertywny napisał(a):
[Dlatego że dyskusja i rozstrząsanie faktu że grzechy może przebaczać jedynie Bóg, jest bezprzedmiotowa.

Bog dziala tez przez ludzi.
Tak Mu sie spodobalo, by przekazac ludziom Wladze odpuszczania grzechow.

Cytuj:
W kwestii którą podkreśliłeś, to chodzi o przebaczenie swojemu winowajcy. Gdyż w przeciwnym wypadku to Bóg tego też nie zrobi

Diaboliczna pokretnosc (w mysleniu).

Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.

Po pierwsze: sa IM odpuszczone. Gdyby Bog uzaleznial odpuszczenie grzechu od tego czy pokrzywdzony odpusci, to znaczyloby to, ze jest niesprawiedliwy. Bo krzywdziciel moze szczerze zalowac, ale pokrzywdzony moze byc zawziety w nienawisci i moze nie chciec odpuscic.
Zgodnie wiec z Twoim bledem krzywdziciel mialby wowczas nieodpuszczone (przez Boga !) z powodu ... uwaga!...zawzietosci krzywdziciela !

Podpisujesz sie pod swoim wnioskiem?

Po drugie: jezeli Twoje jest prawdziwe (ze Bog nie odpusci, jesli pokrzywdzony nie odpusci), to znaczy, ze i czlowiek ma wladze nad odpuszczaniem grzechow, bo moze sprawic, ze grzech nie bedzie (komus) odpuszczony. Zaprzeczasz wtedy sam sobie, gdyz napisales, ze "jedynie Bog moze przebaczac grzechy"
Niechcacy udowodniles wiec Prawde, ze i czlowiek ma wladze odpuszczania grzechow.

I to jest prawdziwe.
Bo taka Wladze maja niektorzy.
Tyle tylko, ze nie wedle Twego wyobrazenia, Twoich bledow.

Kaplan Boga ma bowiem Wladze odpuszczania lub zatrzymywania CUDZEGO grzechu.
Z Woli Bozej taka ma.

I to JEST Prawda.

Cytuj:
"A jeźli nie odpuścicie ludziom upadków ich, i Ojciec wasz nie odpuści wam upadków waszych."
[Mt 6;15 BG]

Wam!
Ale NIE "im".

So lis 29, 2014 3:41 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Kolejny bible twisting. Kontekst J 20:23 (w przeciwieństwie do przytoczonej przez Ciebie modlitwy Pańskiej z Mt 6;15) wyraźnie wskazuje na wybaczenie grzechów, a nie win swoim winowajcom, co więcej, następuje w kontekście posłania:
"A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
  1. Następuje w kontekście posłania do wszystkich (w nie tylko osobistych winowajców)
  2. Następuje w kontekscie natchnienia Duchem Świętym do konkretnej misji
  3. Warunkuje odpuszczenie cudzych (a nie jak w Modlitwie Pańskiej, własnych!) grzechów od decyzji apostołów

Powiedz mi Purytaninie, jak to jest (zawsze mnie to zadziwia). Odszedłeś z Kościoła szukając zgodności twierdzeń z Biblią (oceniłeś że w Kościele takiej zgodności nie ma). Wykazałeś się więc pewną śmiałością poszukiwań (domyślasz się zapewne że uważam że nie polegającą na dobrym rozeznaniu, ale to dla mojego pytania nieważne), pewną bezkompromisowością w poszukiwaniu prawdy biblijnej.

A jednak gdy znalazłeś się poza Kościołem, jakby tej prawdy biblijnej przestałeś szukać. Trudno o bardziej wyraźny przykład dopasowywania z Twojej strony Biblii do przyjętych poglądów niż powyższa dyskusja.

Co się stało? Dlaczego nie jesteś równie bezkompromisowy i gotowy zakwestionować własne poglądy jak wówczas, gdy byłeś w Kościele i uważałeś że Biblia mówi co innego?

A co powiesz na ten zapis. Jest skierowany tylko do apostołów, czy raczej do wszystkich którzy uwierzą i tym samym przyjmą Ducha Świętego ? Czy tutaj POSŁANI są wszyscy, czy jedynie wybrani (kler ) ?

" Jan chrzcił wodą, ale wy wkrótce zostaniecie ochrzczeni Duchem Świętym. Zapytywali Go zebrani: Panie, czy w tym czasie przywrócisz królestwo Izraela? Odpowiedział im: Nie wasza to rzecz znać czasy i chwile, które Ojciec ustalił swoją władzą, ale gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi. Po tych słowach uniósł się w ich obecności w górę i obłok zabrał Go im sprzed oczu"
[Dz 1;5--9]

Kościołem są wszystkie dzieci Boże prowadzone Duchem Świętym, i przejawiające Owoc Ducha Świętego. A niestety w nominalnym Rzymsko Katoliku takiego Owocu nie widać. Tak więc odchodząc z Waszej denominacji, nie wyszedłem z Kościoła...a raczej odwrotnie.

So lis 29, 2014 3:59 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Advaita napisał(a):
Samo opieranie się na Biblii to swoisty reality-twisting :)
mamy własna świadomość, inteligencję, doświadczenia.. własne oczy.. ale nadal niektórzy polegają w kwestii poszukiwania życia i Boga na jakiś zapożyczonych tekstach pseudomędrców, smutne..
Bądź łaskaw nie zakłócać (wstawkami na temat swoich fobii), kiedy dorośli rozmawiają na temat wątku (i to dla nich ważny).
Jesli już nie z szacunku lub z postawy posłuszeństwa regulaminowi forum, to chociaż z kindersztuby.

So lis 29, 2014 4:08 pm
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
asertywny napisał(a):
A co powiesz na ten zapis.
Powiem, że uciekasz od skomentowania tego, który podałem.
Cytuj:
Jest skierowany tylko do apostołów, czy raczej do wszystkich którzy uwierzą i tym samym przyjmą Ducha Świętego ? Czy tutaj POSŁANI są wszyscy, czy jedynie wybrani (kler ) ?
Różni ludzie posłani są do różnych rzeczy - mam nadzieję że czytałeś o "klerze" (jak to nazywasz) w Dziejach i Listach?

Cytuj:
Kościołem są wszystkie dzieci Boże prowadzone Duchem Świętym, i przejawiające Owoc Ducha Świętego.
Owszem, co nie znaczy że każdy ma tę samą funkcję (polecam 1 Kor 12)
Cytuj:
A niestety w nominalnym Rzymsko Katoliku takiego Owocu nie widać. Tak więc odchodząc z Waszej denominacji, nie wyszedłem z Kościoła...a raczej odwrotnie.
Wiesz, nie będę się spierał co u kogo widać (uważam to za niesmaczne, niczym spór w piaskownicy który tatuś jest mądrzejszy), stójmy raczej na Biblii.

A moje pytanie nie dotyczyło wyjścia z Kościoła, tylko zmiany Twojej postawy: będąc w Kościele, gdy zobaczyłeś tekst biblijny (Twoim zdaniem) sprzeczny z Jego nauczaniem - poszedłeś za tekstem biblijnym. Teraz masz tekst biblijny sprzeczny z tym co wierzysz - jednak już nie masz tej woli pójścia "za Biblią" tylko idziesz w erystykę - biblie twisting, zmianę tematu na inne fragmenty mówiące o czym innym... Tak jakbyś się zestarzał w swoim zapale...

So lis 29, 2014 4:34 pm
Zobacz profil WWW
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
MJ napisał(a):
Bog dziala tez przez ludzi.
Tak Mu sie spodobalo, by przekazac ludziom Wladze odpuszczania grzechow.

Zgadza się że Bóg często działa przez ludzi, lecz nie zawsze...Tak się dzieje np. w niesieniu pomocy materialnej lub duchowej. Podobnie jest przy uzdrawianiu ciała. Lecz już przy odpuszczaniu grzechów, czyni to samodzielnie. Jedyną sprawą warunkującą owe odpuszczenie TYLKO przez Boga, jest uprzednie WZAJEMNE odpuszczenie przez ludzi.

MJ napisał(a):
Po pierwsze: sa IM odpuszczone. Gdyby Bog uzaleznial odpuszczenie grzechu od tego czy pokrzywdzony odpusci, to znaczyloby to, ze jest niesprawiedliwy. Bo krzywdziciel moze szczerze zalowac, ale pokrzywdzony moze byc zawziety w nienawisci i moze nie chciec odpuscic.
Zgodnie wiec z Twoim bledem krzywdziciel mialby wowczas nieodpuszczone (przez Boga !) z powodu ... uwaga!...zawzietosci krzywdziciela !

Odnośnie tej podkreślonej myśli. Zobacz uważnie na tekst :
" Jeśli tedy wy darujecie ludziom ich przewinienia, daruje wam również wasz Ojciec Niebieski. A jeśli wy nie przebaczycie ludziom, to i wam nie przebaczy Ojciec wasz przewinień waszych."
[Mt 6;14-15 BWP]

No ja tu widzę uzależnienie Bożego odpuszczenia od darowania tego przewinienia jedni drugim.
Jeśli tedy wy darujecie ludziom, daruje wam również wasz Ojciec Niebieski.

Nie słyszałem o przypadku gdy pokrzywdzony jest zawzięty i nie chce przyjąć przeprosin\przebaczenia od krzywdziciela. Chyba nastąpiła pomyłka. Odpuścić\przebaczyć ma osoba niezawiniona, a nie sprawca. Słowo Boże nakazuje "Jeślibyś więc składał dar swój na ołtarzu i tam wspomniałbyś, iż brat twój ma coś przeciwko tobie, zostaw tam dar swój na ołtarzu, odejdź i najpierw pojednaj się z bratem swoim, a potem przyszedłszy, złóż dar swój. "
[Mt 5;23-24 BW]

Rozważ ten zapis "wspomniałbyś, iż brat twój ma coś przeciwko tobie" TO IDŹ " pojednaj się z bratem swoim, ". Pojednanie jest porozumieniem dwóch stron : krzywidziciela i pokrzywdzonego. Lecz w praktyce często nie ma tej możliwości. To ten kto doznaje krzywdy ma przebaczyć. Odwrotnie do zwyczajowego myślenia.

MJ napisał(a):
jesli pokrzywdzony nie odpusci), to znaczy, ze i czlowiek ma wladze nad odpuszczaniem grzechow, bo moze sprawic, ze grzech nie bedzie (komus) odpuszczony.

Jeśli osoba doznająca krzywdy\poszkodowana, ale nie obrażona z tego powodu. To jest gotowa przebaczyć swemu winowajcy. I robi to, to też i Bóg przebacza to czym ona mogła świadomie lub nieświadomie komus zawinić. Ale jeśli nosi w sobie obrazę, słusznie czy nie, nie ma to znaczenia. To wówczas nie otrzyma Bożego odpuszczenia.
Myślę że opacznie to pojmujesz.
Jeśli pokrzywdzony nie odpuści to, znaczy to tylko tyle że sam też nie dostanie przebaczenia Bożego. Nic ponadto.

MJ napisał(a):
Kaplan Boga ma bowiem Wladze odpuszczania lub zatrzymywania CUDZEGO grzechu.
Z Woli Bozej taka ma.

I to JEST Prawda.

Przed Bogiem są tylko Jego adoptowane dzieci. Nie ma wyższych i niższych, podziału na kler i laikat...Rozważ znaczenie greckiego słowa :
-Nikolaita, nike- podbić, podporządkować oraz laos-Lud Boży.
Oraz hebrajskie imię :
-Baalam, Baal-pan oraz am-Lud Boży.

So lis 29, 2014 6:36 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: nie chcę podawać
Odpowiedz z cytatem
ciach- starczy offtopu (merss)

So lis 29, 2014 6:52 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona