Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Autor |
Wiadomość |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18739 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
 Re: Czy Jahwe jest Ojcem Jezusa?
Ja wiem, czym jest gnoza. A Ty nie wiesz, czym są relikwie, skoro porównujesz je do amuletów.
Pt sty 03, 2025 11:24 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Barney napisał(a): Ja wiem, czym jest gnoza. A Ty nie wiesz, czym są relikwie, skoro porównujesz je do amuletów. To może wytłumaczysz czym są relikwie? Czym jest gnoza obawiam, że nie wiesz.
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
Cz sty 09, 2025 6:16 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
wybrana napisał(a): Barney napisał(a): Ja wiem, czym jest gnoza. A Ty nie wiesz, czym są relikwie, skoro porównujesz je do amuletów. To może wytłumaczysz czym są relikwie? Ależ proszę, wraz z ich biblijnymi źródłami: https://analizy.biz/UK/dekalog.xhtml#sigil_toc_id_243Cytuj: Czym jest gnoza obawiam, że nie wiesz. Wybacz, ale nie będę się w ten sposób licytował. Znajdź kogoś w piaskownicy do takich zabaw 
Pt sty 10, 2025 12:36 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Barney Widzę, że promujesz swoją twórczość już prawie w każdym temacie. To nie jest rozmowa na forum, lecz autoreklama. Nie odpowiedziałeś na żadne moje pytanie. Więc jeżeli nie chcesz rozmawiać, to po co wchodzisz w temat?
_________________ Miłość Jezusa-moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie-Boga uwielbieniem.
|
Pt sty 10, 2025 5:17 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Propagujesz jawnie sprzeczną z Biblią narrację oszczerczo pisząc o Bogu Jahwe, pytasz o rzeczy oczywiste (ale nie na temat) i masz pretensje że nie wchodzę w off-top tylko daję Ci link do odpowiedzi na Twoje pytanie. Doprawdy żałosne.
Pt sty 10, 2025 11:11 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Propagujesz jawnie sprzeczną z Biblią narrację oszczerczo pisząc o Bogu Jahwe, pytasz o rzeczy oczywiste (ale nie na temat) i masz pretensje że nie wchodzę w off-top tylko daję Ci link do odpowiedzi na Twoje pytanie. Doprawdy żałosne. Ja nie piszę o Bogu Jahwe, lecz piszę o Bogu Ojcu, który jest w Niebie, który objawił nam siebie w swoim Synu Jezusie.
|
So sty 11, 2025 9:47 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Nawiązując do powyższego mojego postu dodam, że Jahwe jest jednym pomniejszych bóst politeistycznych z tego okresu. Nie był i nie jest Bogiem Najwyższym - Stwórcą. Według tego, co twierdzą mity ujęte w V Księdze Mojżeszowej, Bóg rozdzielił świat na 70 narodów według Synów Bożych. Boga Stwórcę nazywano Eljon Jaką prawdę zawiera ten mit, nie jestem wstanie powiedzieć i chyba nikt inny również ale faktem jest, że w Bibli pisze, że ci Synowie Boży nie byli stwórcami lecz stworzeniami. Jahwe otrzymał naród Izraelski. Sama Biblia potwierdza, że nie jest Bogiem Najwyższym lecz politeistycznym bóstwem. Jezus jest emanacją Boga Najwyższego - Stwórcy, więc nie jest synem Jahwe a Jahwe nie jest Jego Ojcem.
|
N sty 19, 2025 9:43 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
wybrana napisał(a): Według tego, co twierdzą mity ujęte w V Księdze Mojżeszowej, Bóg rozdzielił świat na 70 narodów według Synów Bożych.
To mity a nie prawda objawiona, i sądzę że te mity nie są zawarte w V Księdze Mojżeszowej.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
N sty 19, 2025 9:51 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): wybrana napisał(a): Według tego, co twierdzą mity ujęte w V Księdze Mojżeszowej, Bóg rozdzielił świat na 70 narodów według Synów Bożych.
To mity a nie prawda objawiona, i sądzę że te mity nie są zawarte w V Księdze Mojżeszowej. V Mojżeszowa 32:8
|
N sty 19, 2025 10:18 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Kiedy Najwyższy rozgraniczał narody, rozdzielał synów człowieczych, wtedy ludom granice wytyczał według liczby synów Izraela
Najwyższy to nie Bóg Jahwe?
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
N sty 19, 2025 10:26 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Kiedy Najwyższy rozgraniczał narody, rozdzielał synów człowieczych, wtedy ludom granice wytyczał według liczby synów Izraela
Najwyższy to nie Bóg Jahwe? Najwyższy, to nie Bóg Jahwe. Anioł Jahwe otrzymał w dziedzictwie Izrael Według Synów Izraela pisze w tłumaczeniu Masoreckim. W Septuagińcie oraz w rękopisach znalezionych w zwojach w Qumran pisze - synów Bożych. Synów Izraela nie było tylko 70 a po drugie w tym okresie nie było Izraela, bo nazwa Izrael pochodzi od Jakuba. Jak zaznaczyłam powyżej, to jest mit napisany w Biblii ale gdy niektórzy swą prawdę opierają na tych starych mitach tylko źe te mity nie mówią, że Jahwe jest Bogiem Najwyższym. Izraelici tak głosili, że ich wyznawany Bóg jest najmocniejszy, bo moc Boga oznaczała ich wyższość. Jednak oni nie głosili prawdy, bo Boga Ojca prawdziwego nie chcieli znać. Prawdę o Bogu Stwórcy wydał Jezus Chrystus i tą prawdę przyjmują chrześcijanie. Bóg jest Stwórcą wszystkiego - naszym kochającym i miłosiernym Ojcem.
|
N sty 19, 2025 11:39 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14248 Lokalizacja: Polska
|
tak wyglada selektywna wiara w to co sobie wybrana wybrała do wierzenia z biblii. Przynajmniej wiemy dlaczego ma nick wybrana. Ale o tym, że Jezus tego Boga JHWH nazywa Ojcem to już nie raczy zauważyć. Taki sekciarski standard
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
Pn sty 20, 2025 1:08 am |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): tak wyglada selektywna wiara w to co sobie wybrana wybrała do wierzenia z biblii. Przynajmniej wiemy dlaczego ma nick wybrana. Ale o tym, że Jezus tego Boga JHWH nazywa Ojcem to już nie raczy zauważyć. Taki sekciarski standard Podaj mi choć jeden werset z Nowego Testamentu, w którym Jezus Boga Ojca nazywa Jahwe czy Jehowa. JHWH to nie imię Boga, lecz określenie osoby, która potwierdza, że jest. Ten Bóg na którego wolę powoływano się w ST, nie jest Bogiem Najwyższym, bo Bóg Najwyższy jest miłością I nie kazał by zabijać lecz miłować. Oni powoływali się na wymyślonego dla swoich potrzeb Boga. My poznaliśmy prawdziwy obraz Boga przez Jezusa Chrystusa i tylko ten obraz jest prawdą o Bogu Ojcu. Stary Testament jest spisaną formą mitów i wierzeń ludzi, którzy posługiwali się nieprawdziwym obrazem Boga.
|
Pn sty 20, 2025 11:32 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
wybrana napisał(a): Jockey napisał(a): tak wyglada selektywna wiara w to co sobie wybrana wybrała do wierzenia z biblii. Przynajmniej wiemy dlaczego ma nick wybrana. Ale o tym, że Jezus tego Boga JHWH nazywa Ojcem to już nie raczy zauważyć. Taki sekciarski standard Podaj mi choć jeden werset z Nowego Testamentu, w którym Jezus Boga Ojca nazywa Jahwe czy Jehowa. Najgłupszy argument jaki można sobie wyobrazić. W NT w ogóle nie używa się tego określenia, bo NT napisany jest w grece Koine, a słowo Jahwe jest słowem hebrajskim. Natomiast cały Stary Testament mówi o Bogu Jahwe, a Jezus nie pozostawia wątpliwości, że jest Jego Synem. Cytuj: JHWH to nie imię Boga, lecz określenie osoby, która potwierdza, że jest. Serio? "Wtedy Mojżesz powiedział do siebie: Podejdę, żeby się przyjrzeć temu niezwykłemu zjawisku. Dlaczego krzew się nie spala? Gdy zaś Pan ujrzał, że podchodzi, by się przyjrzeć, zawołał Bóg do. niego ze środka krzewu: Mojżeszu, Mojżeszu! On zaś odpowiedział: Oto jestem. Rzekł mu [Bóg]: Nie zbliżaj się tu! Zdejmij sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą. Powiedział jeszcze Pan: Jestem Bogiem ojca twego, Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Mojżesz zasłonił twarz, bał się bowiem zwrócić oczy na Boga.(...) Mojżesz zaś rzekł Bogu: Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mnie do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, cóż im mam powiedzieć? Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: JESTEM, KTÓRY JESTEM.[dla niezorientowanych, przypisek Barney - w tym miejscu w oryginale jest JAHWE] I dodał: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM [dla niezorientowanych, przypisek Barney - tu też jest JAHWE] posłał mnie do was."(Wj 3,3-6;13-14) Jest to potwierdzone w Nowym Testamencie: "Zobaczywszy [go], Mojżesz podziwiał ten widok, lecz kiedy podszedł bliżej, aby się przyjrzeć, rozległ się głos Pana: Jam jest Bóg twoich przodków, Bóg Abrahama i Izaaka, i Jakuba. Przeraził się Mojżesz i nie śmiał patrzeć. Zdejmij sandały z nóg - powiedział do niego Pan - bo miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą."(Dz 7,31-33) Zatem przestań wymyślać i serwować tu te swoje bzdurki. Odrzucasz część Słowa Bożego - Twój problem, ale my katolicy (i w ogóle chrześcijanie) tego nie robimy.
Pn sty 20, 2025 3:33 pm |
|
 |
wybrana
Niesamowity Gaduła
|
Barney To raczej ty wypisujesz bzdurki. Podałam we wcześniejszych postach, że V Mojżeszowej 32:8, Biblia poświadcza, że synowie Boży stali się opiekunami narodów. Ten, którego Izraelici nazywali Jahwe był przydzielony do narodu Izraela jako pośrednie bóstwo opiekuńcze. Tak głosi mit ST. Skoro Jahwe według Biblii był przydzielonym bóstwem, to jak może być Bogiem Najwyższym Stwórcą świata? Jezus jest Emanacją Boga Najwyższego na ziemi a nie emanacją Jahwe - pośredniego politeistycznego bóstwa ujętego w mitach Biblii ST.
|
Pn sty 20, 2025 4:22 pm |
|
|