Raczkowanie czyli próby pisania postów
| Autor |
Wiadomość |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
wyznanie: katolik
|
 Re: Raczkowanie czyli próby pisania postów
Andej napisał(a): Dziękuję za próbę wytłuczenia. Ale nie rozumiem czym się różni cytowanie formatek (też nie wiem, co to formatka; kawałek zaznaczonego tekstu?) z ich uruchamianie lub bez. Nie widzę różnicy. Natomiast pogrubiani i podkreślanie tekstu używam.
No formatki to te znaczniki które zmieniają wygląd tekstu [`b] to pogrubienie, [`quote] to cytat z tekstu itd. Tekst z tymi formatkami to taki quasi program. Wyświetlany jest tekst z odpowiednimi efektami jakie powstawiałeś. Robi się automatycznie po wysłaniu na serwer. Jeśli chcesz tylko pokazać gdzie te znaczniki powstawiałeś (tak jak ja to zrobiłem) to wstawiasz code, które wyłącza uruchamianie tego pseudoprogramu, pokazując czysty żywy tekst. W sumie najmniej użyteczna funkcja na tym forum. Jeśli chodzi o wstawianie obrazków, nie pomogę Ci, bo sam tego do końca nie rozumiem i zwyczajnie unikam, co najwyżej wstawiając URL do strony którą cytuję. Co do URL Kod: [url=http://gdzies.com.pl]tekst z opisem celu tego linku[/url] Dostajesz : tekst z opisem celu tego linku
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N sie 02, 2026 12:15 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Dziękuję za pomoc.
teraz już tylko się pobawię wielkością czcionki. Ale sądzę, że nie bezie niespodzianek.
Wielka czcionka. Duża czcionka. Normalna czcionka. Mała czcionka. Malutka czcionka.
I kolorki. Niebieski. Dużo jest tych niebieskich. Kilkanaście odcieni.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| N sie 02, 2026 12:28 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Andej napisał(a): I kolorki. Niebieski. Dużo jest tych niebieskich. Kilkanaście odcieni.
Ja używam #0000FF. Taka mała wskazówka. Niebieski rezerwujemy do cytowania fragmentów Biblii. Zielony i czerwony są zarezerwowane dla moderacji (do celów porządkowych).
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N sie 02, 2026 12:52 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Niestety, tu jest problem, który trudno będzie rozwiązać, albowiem jestem daltonistą. Dla mnie wszystkie odcienie niebiskiego oraz ileś odcieni fioletu, to po prostu kolor niebieski. Do biblijnych cytatów wybieram z dostępnej palety barw kolor czwarty w pierwszym rządku. Ale jeśli podasz konkretny rząd i konkretną komunę przeznaczoną do Biblii, to się dostosuję.
Dlaczego moderacja używa dwóch kolorów? Czy to ma jakieś znaczenie? Czy służą do różnych celów?
Jeśli masz tyle cierpliwości do mnie, to proszę, wskaz również na palecie barw widocznej z prawej strony pola tekstowego, które są te kolory zastrzeżone dla moderacji. Który rząd, która kolumna?
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| N sie 02, 2026 1:03 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Andej napisał(a): Niestety, tu jest problem, który trudno będzie rozwiązać, albowiem jestem daltonistą. Dla mnie wszystkie odcienie niebiskiego oraz ileś odcieni fioletu, to po prostu kolor niebieski.
Witaj w klubie  Ja też jestem daltonistą. Ten Niebieski który używam jest ostatni w pierwszej linii palety (od góry) Ale jaki niebieski dasz, taki też będzie dobry. Cytuj: Dlaczego moderacja używa dwóch kolorów? Czy to ma jakieś znaczenie? Czy służą do różnych celów?
Czerwony to ostrzeżenie, informacja o jakiejś sankcji w stosunku do użytkownika, zielony do bardziej neutralnych komunikatów, albo używany w poprawkach edycyjnych w tekście użytkownika (by odróżnić jego oryginalny tekst, od ingerencji moderatora) Cytuj: Jeśli masz tyle cierpliwości do mnie, to proszę, wskaz również na palecie barw widocznej z prawej strony pola tekstowego, które są te kolory zastrzeżone dla moderacji. Który rząd, która kolumna? Od dołu 2 bloki Takie małe zastrzeżenie. Używaj proszę kolorów rozsądnie, by tekst nie był zbyt pstrokaty.
|
| N sie 02, 2026 1:31 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Czerwony, czyli FF000 to 5 rząd od dołu w pierwszej kolumnie. Zastrzeżony. Zielony, czyli 008000 to trzeci rząd od góry, pierwsza kolumna. Zastrzeżony. Czy z pozostałych mogę sobie wybrać jakiś kolor, którego będę używał do specjalnych celów. Na razie nie widzę takiej potrzeby. Ale niekiedy trza zaznaczyć inaczej niż kursywą lub podkreśleniem wzgl. wytłuszczeniem.
|
| N sie 02, 2026 3:55 pm |
|
|