| Autor |
Wiadomość |
|
Andej
Dyskutant
wyznanie: katolik
|
 Raczkowanie czyli próby pisania postów
Chciałby tu próbować różnych udostępnionych funkcji. Tych wyszczególnionych powyżej, czyli B, i, u (z tymi trzeba sobie radzę), Quote, Code, List, +List, [*], Img, URL. A także wypróbować wielkość czcionki. W razie problemów, będę pytać. I mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto wytłumaczy, jak co działa i jak co jeść.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| So sie 01, 2026 12:19 pm |
|
 |
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Raczkowanie czyli próby pisania postów
Mi brakuje unowocześnienia i dodania pewnych funkcji forum, jak wstawianie filmów YT bezpośrednio, niekoniecznie jako link oraz możliwość plusowania wypowiedzi innych użytkowników.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
| So sie 01, 2026 1:15 pm |
|
 |
|
mareta
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 13, 2011 5:22 pm Posty: 3496 Lokalizacja: podkarpackie
|
Andy72 napisał(a): Mi brakuje unowocześnienia i dodania pewnych funkcji forum, jak wstawianie filmów YT bezpośrednio, niekoniecznie jako link oraz możliwość plusowania wypowiedzi innych użytkowników. Mnie też tego brakuje, ale nie można mieć wszystkiego. Te funkcje mamy na innym forum.
_________________ Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą
|
| So sie 01, 2026 1:49 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Andy72 napisał(a): ..... oraz możliwość plusowania wypowiedzi innych użytkowników. To byłby (dodatkowy dla niektórych) kamień obrazy. Bo napisał coś tak fantastycznie uduchowionego, a tu brak plusów, a może minusy  Było już tu paru, co to biblijnie strząsali proch z sandałów przy braku zrozumienia, albo co gorsza byli skrytykowani.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| So sie 01, 2026 3:20 pm |
|
 |
|
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Plusy i minusy nie skłaniają do pisania prawdy/dawania ich innym, zwłaszcza osobowości zewnętrznych. Może mieć charakter interesowny. Forum ma taką a nie inną formułę. Gdybym wykladała na to pieniądze to mogłabym też wymagać. Skoro właścicielem jest zakon to jestem im wdzięczna za to co jest. Nie mają dochodów z reklam, by sobie na to pozwolić. Dokładają do naszych sporów.
|
| So sie 01, 2026 3:22 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Przetestuję teraz przycisk LIST. Napiszę kilka zdań i obejmę je tą funkcją. Napiszę trzy razy top samo. Raz bez udziwnianie, potem z funkcją LIST, a następnie z funkcją LIST=. Funkcji tej użyję w następujący sposób: Zaznaczę fragment tekstu, a następnie kliknę na LIST lub LIST=. I zobaczę, jakie będą różnice. 1. Bez wprowadzania modyfikacji. Zdanie pierwsze. Zdanie drugie. Zdanie trzecie. Zdanie czwarte. Zdanie piąte. 2. z funkcją LIST. Zdanie pierwsze. Zdanie drugie. Zdanie trzecie. Zdanie czwarte. Zdanie piąte. 3. Z funkcją LIST=. [list=]Zdanie pierwsze. Zdanie drugie. Zdanie trzecie. Zdanie czwarte. Zdanie piąte. [/list] Jeśli niewłaściwie jej użyłem, to proszę o skorygowanie błędu. Po kropce każdego zdania dawałem ENTER.
_________________ Moje posty są subiektywnymi opiniami. Nie piszę w imieniu Kościoła. Posty nie są autoryzowane przez Kościół.
|
| So sie 01, 2026 7:39 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Jak widać LIST zadziałało. Ale nie wylistowało poszczególnych zdań, tylko wszystkie przesunęło o kika spacji. Natomiast LIST= nie zrobiło nic poza wstawieniem znaczników funkcji.
Jaki sens mają te przyciski?
|
| So sie 01, 2026 7:42 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Spróbowałem tak: Kod: [list] [*]Zdanie pierwsze. [*]Zdanie drugie. [*]Zdanie trzecie. [*]Zdanie czwarte. [*] Zdanie piąte.[/list]
co dało: - Zdanie pierwsze.
- Zdanie drugie.
- Zdanie trzecie.
- Zdanie czwarte.
- Zdanie piąte.
i tak: Kod: [list] [*]Zdanie pierwsze.[*]Zdanie drugie.[*]Zdanie trzecie.[*]Zdanie czwarte.[*] Zdanie piąte.[/list]
dało to samo - Zdanie pierwsze.
- Zdanie drugie.
- Zdanie trzecie.
- Zdanie czwarte.
- Zdanie piąte.
Może jako punkt startowy: https://pl.wikipedia.org/wiki/BBCode
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| So sie 01, 2026 8:05 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Dziękuję za link i przykład. Poćwiczę.
|
| So sie 01, 2026 8:20 pm |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
No to próbuję. Jak wyjdzie z gwiazdkami w kwadratowym nawiasie, I jak z samymi gwiazdkami . Same gwiazdki. * Zdanie pierwsze. * Zdanie drugie. * Zdanie trzecie. * Zdanie czwarte. * Zdanie piąte. LIST z [*] - Zdanie pierwsze.
- Zdanie drugie.
- Zdanie trzecie.
- Zdanie czwarte.
- Zdanie piąte.
LIST= z [*] [list=][*] Zdanie pierwsze. [*] Zdanie drugie. [*] Zdanie trzecie. [*] Zdanie czwarte. [*] Zdanie piąte.[/list]
|
| N sie 02, 2026 7:39 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Wypunktowanie działa z [*] i LIST. LIST= nie działa, chyba, że jest jakiś kolejny myk. QUOTE Cytuj: * Zdanie pierwsze. * Zdanie drugie. * Zdanie trzecie. * Zdanie czwarte. * Zdanie piąte. CODE Kod: * Zdanie pierwsze. * Zdanie drugie. * Zdanie trzecie. * Zdanie czwarte. * Zdanie piąte.
|
| N sie 02, 2026 7:43 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
QUOTE - działą zrozumiale.
CODE - nie rozumiem do czego służy. Wyjaśnienie z Wiki, też do mnie nie dociera.
Teraz spróbuję [*]
[*]* Zdanie pierwsze. * Zdanie drugie. * Zdanie trzecie. * Zdanie czwarte. * Zdanie piąte.
|
| N sie 02, 2026 7:46 am |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Code jest do cytowania formatek, bez ich uruchamiania To samo, tyle że pierwsze z formatką code Kod: [b]tekst pogrubiony[/b] a tu nie a to bez: tekst pogrubiony a tu nie
|
| N sie 02, 2026 10:50 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Dziękuję za próbę wytłuczenia. Ale nie rozumiem czym się różni cytowanie formatek (też nie wiem, co to formatka; kawałek zaznaczonego tekstu?) z ich uruchamianie lub bez. Nie widzę różnicy. Natomiast pogrubiani i podkreślanie tekstu używam. Teraz spróbuję IMG. Klikam IMG i pojawia się , ale nie prowadzi mnie to do miejsca, w którym mam obrazki, które chciałbym wkleić. Czy to oznacza, że muszę skopiować jakiś obrazek z sieci i wkleić link między znaczniki? A co z obrazkami, które mam na twardzielu? Kolej na URL. Klikam [url][/url]. Domyślam sie, że tu mogę wkleić jakiś link. Ale po co ten kafelek, skoro mogę wkleić link bezpośrednio do tekstu? No to teraz te same funkcje z wklejeniem linku do obrazka. IMG  URL https://demotywatory.pl/5351022/Podziwiam-ludzi-ktorzy-pelna-wolontariat
|
| N sie 02, 2026 11:30 am |
|
 |
|
Andej
Dyskutant
|
Zatem teraz kwestia, jak wkleić obrazek.
Ale jeszcze spróbuję wkleić coś dysku. Nie wyszło. Pokazała się tylko ścieżka zapisana między znacznikami IMG.
|
| N sie 02, 2026 11:34 am |
|
|