Dlaczego Bóg stworzył nieidealny świat?
Autor |
Wiadomość |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18739 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
 Re: Dlaczego Bóg stworzył nieidealny świat?
Gregor napisał(a): Barney napisał(a): Niestety, wykręty polegające na cytowaniu dzisiejszego znaczenia pojęcia "sklepienie niebieskie" to tylko wyklęty. Tekst biblijny jest jasny: "A potem Bóg rzekł: Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj oddzieli ono jedne wody od drugich! Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi."(Rdz 1,6-8) Jak widzisz, literalnie czytając, sklepienie wód oddziela wody na Ziemi od wód w kosmosie. I nie była zbudowana z wody, jak twierdzisz. Sprostowałem też kwestię sklepienia w poprzednim poście. Nie jest z wody tylko oddziela wody. Nic nie pisałem, jakoby było z wody. Oddziela wody na ZIemi od Kosmosu wypełnionego wodą. Cytuj: W zalinkowanym artykule uczeni stwierdzają, że woda jest istotnym czynnikiem w procesie formowania się planet. Cytuj: Bez związku. Cytuj: Czyli potwierdzają relację biblijną. NIby jak? Cytuj: To też żadne wykręty tylko stwierdzenie faktu odnośnie rozumienia terminu "sklepienie". Biblijny termin jest w pełni zgodny z naukową definicją, którą podałem. Na tym niezbyt ostrym rysunku właśnie widać to , że gwiazda znajduje się na sklepieniu - tak jak w biblijnym opisie.
Ani jedno, ani drugie. Nie chce mi się dalej prostować tych Twoich bredni. Ewidentnie obraz biblijny nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością - za to ma 100% z wyobrażeniami budowy Wszechświata wówczas, gdy był pisany. I nie jest to żaden "błąd" Biblii, bowiem Biblia zawiera PRZEKAZ BOŻY, a nie informacje biologiczne, fizyczne czy inne. Prawa Coulomba w niej nie znajdziesz. I jakoś dziwnie osoby odczytujące "literalnie" skupiają się na "literalnym" odczycie różnych rzeczy nieweryfikowalnych - nad tymi, które są weryfikowalne i łatwo pokazać, że są literalnie nieprawdziwe (jak obraz Wszechświata) przechodzą jakoś dziwnie do porządku dziennego 
So sty 18, 2025 2:01 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Barney napisał(a): Nic nie pisałem, jakoby było z wody. Oddziela wody na ZIemi od Kosmosu wypełnionego wodą. Sprostowałem własną wypowiedź, a nie Twoją. Barney napisał(a): I jakoś dziwnie osoby odczytujące "literalnie" skupiają się na "literalnym" odczycie różnych rzeczy nieweryfikowalnych - nad tymi, które są weryfikowalne i łatwo pokazać, że są literalnie nieprawdziwe (jak obraz Wszechświata) przechodzą jakoś dziwnie do porządku dziennego Oczywiście prościej jest przyjąć zasadę Augustyna alegorycznego odczytywania tekstu biblijnego, gdy tzw. "prawda rozumowa" jest sprzeczna z tekstem. Barney każdy sam wybiera w co wierzy i czy wierzy całościowo czy wybiórczo. Pokazałem Ci, że opis biblijny jest tu dokonany z punktu widzenia obserwatora będącego na Ziemi. Ty również tak widzisz dzisiejsze sklepienie z umieszczonymi na nim ciałami niebieskimi - nie widzisz tego stereoskopowo. Nie widzisz różnicy w odległości poszczególnych gwiazd od Ziemi. I też tak byś opisał to co widzisz. Wszyscy posługujemy się zwrotami, które w swej istocie są błędne: - wschód Słońca - zachód Słońca Przecież to nie Słońce wschodzi/zachodzi tylko Ziemia obraca się w określonym kierunku. Stąd taki, a nie inny opis biblijny, który niczemu nie przeczy, gdyż przedstawia rzeczy z konkretnej perspektywy - ziemskiej perspektywy. Tak czy owak jak nie mam problemu z wiarą w opis stworzenia, potop itp. Mało tego. Gdyby w Biblii było napisane, że to Jonasz połknął wielką rybę, to też bym wierzył, bo dla Boga Biblii żadna rzecz nie jest niemożliwa. 
|
N sty 19, 2025 12:51 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Nie. Wbrew pozorom "prościej" jest pozostać w ignorancji, nie brać pod uwagę retoryki żydowskiej, sposobu wyrażania się i tworzenia narracji przez starożytnych Żydów, do tego zamknąć oczy zarówno na fakty przyrodnicze, jak i na ewidentną z nimi sprzeczność tekstu biblijnego odczytanego w sposób nieprawidłowy (czyli literalny), zamknąć oczy, udawać, że to postawa "wiary w Biblię" i pozostać przy tępym trwaniu przy przekazie literalnym (choćby to nawet wymagało powiedzenia "moje oczy i nauka się mylą, wszystkie rozbieżności są fałszywe, nawet błędy ortograficzne w Biblii nie są błędami").
To daje pewne poczucie bezpieczeństwa - ale jest kompletnie fałszywe i powoduje, że nie jesteś w stanie odczytać z Biblii tego Przekazu, który NAPRAWDĘ w niej jest, nad którym czuwał Duch Święty. I żeby było jasne - nie jest tym przekazem to, w jaki sposób Bóg stworzył świat i jak ten świat jest zbudowany.
N sty 19, 2025 1:01 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Bzdury Waść opowiadasz. Kontekst jest taki, że człowiek psuje Boże dzieło i Bóg musi czasem ingerować. A co to ma wspólnego ze stworzeniem Ziemi? - nic. PeterW napisał(a): Argument w stylu "ze wszystkich ciastek lubię śledzie w occie" To argument, którego nie przyjmujesz do wiadomości. PeterW napisał(a): Transubstantacja. Ale co tam - dla Ciebie uznany w świecie Tomasz z Akwinu, czy Augustyn z Hippony nie są autorytetami, tylko jakiś średnio znany współczesny profesor filozofii. On dokładnie wyjaśnia filozoficzne podłoże owej "transubstancjacji", o której w Biblii nie poczytasz. Poza tym wg Twojego Kościoła, owa transsubstancjacja istnieje tylko przez pewien czas - do póki hostia nie zostanie strawiona. Potem obecność Jezusa eucharystycznego znika. W Biblii czegoś takiego nie znajdziesz. Znajdziesz natomiast prawdę, że Jezus jest stale obecny w ludziach nowonarodzonych przez Ducha Św., który jest nazwany Duchem Chrystusowym i nie trzeba go przyjmować nieskończoną ilość razy.
|
N sty 19, 2025 1:07 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Nie. Wbrew pozorom "prościej" jest pozostać w ignorancji, nie brać pod uwagę retoryki żydowskiej, sposobu wyrażania się i tworzenia narracji przez starożytnych Żydów, do tego zamknąć oczy zarówno na fakty przyrodnicze, jak i na ewidentną z nimi sprzeczność tekstu biblijnego odczytanego w sposób nieprawidłowy (czyli literalny), zamknąć oczy, udawać, że to postawa "wiary w Biblię" i pozostać przy tępym trwaniu przy przekazie literalnym (choćby to nawet wymagało powiedzenia "moje oczy i nauka się mylą, wszystkie rozbieżności są fałszywe, nawet błędy ortograficzne w Biblii nie są błędami").
To daje pewne poczucie bezpieczeństwa - ale jest kompletnie fałszywe i powoduje, że nie jesteś w stanie odczytać z Biblii tego Przekazu, który NAPRAWDĘ w niej jest, nad którym czuwał Duch Święty. I żeby było jasne - nie jest tym przekazem to, w jaki sposób Bóg stworzył świat i jak ten świat jest zbudowany. Raczej to Ty pokładasz swoje bezpieczeństwo w człowieku i jego interpretacji tekstu biblijnego. Ani Jezus, ani apostołowie nie zmieniali tego przekazu mimo że, Ewangelia skierowana była do pogan, którzy nie mieli żydowskiego sposobu myślenia. To właśnie pogański sposób postrzegania świata (filozofia) wpłynął na odrzucenie prostego tekstu biblijnego. Owszem Biblia nie pisze o galaktykach, czarnych dziurach czy magnetarach, ale jej opis kosmosu jest niesprzeczny z naukowym podejściem, wręcz nauka wspiera ten opis, co też ci pokazałem na konkretnym przykładzie. Kiedyś merss wyznała, że wierzy w Boga wg koncepcji katolickiej. Ty w jakiego Boga wierzysz? Ja wierzę w Boga, który tak dostosował opis stworzenia, aby każdy mógł go zrozumieć, bo jest zgodny z naszym postrzeganiem. Nauka zaś tylko pokazuje jak wielką mądrością dysponuje Stwórca - Bóg Biblii.
|
N sty 19, 2025 1:19 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Ani Jezus, ani apostołowie nie wypowiadali się na ten temat. To Ty pokładasz nadzieję w człowieku. Co gorsze, w człowieku słabo zorientowanym w temacie. Tj. w sobie...
N sty 19, 2025 1:13 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Ani Jezus, ani apostołowie nie wypowiadali się na ten temat. To Ty pokładasz nadzieję w człowieku. Co gorsze, w człowieku słabo zorientowanym w temacie. Tj. w sobie... No cóż z braku rzeczowych argumentów pozostaje Ci brzytwa - czyli ad personam. Owszem Jezus i apostołowie nie nauczali astronomii, zwłaszcza współczesnej, jednak to właśnie Ap. Piotr potwierdzał opis stworzenia Ziemi [I Piotra 3.5], co okazuje się zgodne ze współczesnymi obserwacjami procesu powstawiania planet - co wskazałem w zalinkowanym tekście. Mało tego. Biorąc pod uwagę, że wyznajesz w istocie pogańską zasadę alegorycznej interpretacji tekstów biblijnych, również poniższy poetycki tekst powinien być w ten alegoryczny sposób rozumiany [Ps.19.2-5]: 2 Niebiosa opowiadają chwałę Boga, A firmament głosi dzieło rąk jego. 3 Dzień dniowi przekazuje wieść, A noc nocy podaje wiadomość. 4 Nie jest to mowa, nie są to słowa, Nie słychać ich głosu... 5 A jednak po całej ziemi rozbrzmiewa ich dźwięk I do krańców świata dochodzą ich słowa...(...) To przecież poezja, a więc trzeba zastosować zasadę Augustyna o alegorycznym rozumieniu tekstu. - dziś nic bardziej mylnego. Od dawna uczeni wiedzą o tzw. " falach chóralnych" - rodzaju promieniowania elektromagnetycznego występującego w kosmosie. Nazwano je tak, gdyż po przekształceniu ich na dźwięk przypominają świergot/śpiew ptaków o poranku. Wiedziano, że występują one w otoczeniu planet, również Ziemi, ale ostatnie badania przeprowadzone przez satelity Magnetospheric Multiascale Satellites (MMS) pokazały, że są one generowane w znacznej odległości od Ziemi. Zbieżność wyników badań naukowych z przytoczonym tekstem biblijnym jest zaskakująca, ale nie jest zbiegiem okoliczności, gdyż jest to kolejny przykład na rzetelność tekstu biblijnego, który jest wspierany przez odkrycia naukowe. Warto uświadomić sobie, że ten Psalm 19 został napisany ok. 3000 lat temu. Wniosek jest oczywisty: warto w pełni zaufać Biblii i całkowicie oprzeć o nią swoją wiarę, a nie opierać się na intelektualnych konstruktach budowanych na pogańskim sposobie postrzegania świata. Dedykuję Ci i innym poniższą prawdę biblijną [I Kor.3.20]: Pan zna myśli mędrców, że są marne.
|
So sty 25, 2025 12:41 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
So sty 25, 2025 2:00 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): https://100-zabobonow.blogspot.com/2008/04/belkot.html No raczej niczego wartościowego nie należało się spodziewać po kimś z wybiórczą wiarą, dziurawą jak ser  Tak z czystej ciekawości czy możesz Barney oszacować ile % Biblii jest poza zasięgiem Twojej wiary? Jeśli miałbyś z tym problem, to mogę Ci pomóc poprzez zestaw pytań odnośnie różnych opisów wydarzeń biblijnych - w co wierzysz, a w co nie wierzysz? Mogę przygotować taki przekrojowy zestaw pytań dla Ciebie. Idziesz w to?daj znać...
|
So lut 15, 2025 1:22 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Jak wyżej. Bełkoczesz i trolujesz. To się nazywa "katarynka:.  Nie chce mi się dyskutować z trollowaniem.
So lut 15, 2025 12:45 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14248 Lokalizacja: Polska
|
Gregor napisał(a): Barney napisał(a): https://100-zabobonow.blogspot.com/2008/04/belkot.html No raczej niczego wartościowego nie należało się spodziewać po kimś z wybiórczą wiarą, dziurawą jak ser  Tak z czystej ciekawości czy możesz Barney oszacować ile % Biblii jest poza zasięgiem Twojej wiary? Jeśli miałbyś z tym problem, to mogę Ci pomóc poprzez zestaw pytań odnośnie różnych opisów wydarzeń biblijnych - w co wierzysz, a w co nie wierzysz? Mogę przygotować taki przekrojowy zestaw pytań dla Ciebie. Idziesz w to?daj znać... I to mówi ktoś kto ocenzurował biblię i interpretuje Słowo jak mu wygodniej i jak pasuje to wcześniej wymyślonych teorii. Komedia
_________________ Pan jest Pasterzem moim
|
So lut 15, 2025 3:20 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): I to mówi ktoś kto ocenzurował biblię i interpretuje Słowo jak mu wygodniej i jak pasuje to wcześniej wymyślonych teorii. Komedia Z tego co pamiętam to cenzurą Biblia była objęta przez Twój Kościół. Poza tym zanim ja się urodziłem, to Twój Kościół już odpowiednio "zinterpretował" Słowo - efekty widać. Polecam https://youtu.be/yS2LJGWlwdA?si=crs93u1BLcXMTf5N
|
N lut 16, 2025 1:28 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
N lut 16, 2025 1:45 am |
|
|