Synkretyzm religijny - kolejne narzędzie Węża.
Autor |
Wiadomość |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
 Re: Synkretyzm religijny - kolejne narzędzie Węża.
merss napisał(a): Kościół powiada, że utraciłeś wszelkie łaski. Bóg nie musi się w twoim przypadku zgadzać, jeśli widzi nieprzekraczalne przeszkody zdrowotne. Po ludzku wewnętrzne zamknięcie jest przeszkodą zdrowotną lub wychowaniem w zamkniętym środowisku patologicznym/sekciarskim Twój Kościół może twierdzić co chce. Na szczęście Bóg jest nienależny od Twojego Kościoła, więc w kwestii łaski sam decyduje. merss napisał(a): Nie wykluczył, ale sam odszedłeś. Anatema z urzędu wymaga wcześniejszych grzechów grożących wykluczeniem. Najpierw grzech, potem wykluczenie. Postanowienia zawarte w kanonach Soboru Trydenckiego działają, jeśli nie wierzysz tak jak Ci Kościół narzucił. Nie jesteś więc wolnym człowiekiem. Anatema jest warunkowa: " jeśli ktoś twierdzi, że (...), niech będzie wyklęty".Ja właśnie twierdzę, że... i zostałem wyklęty przez Twój Kościół już 500 lat temu. Moje odejście było więc oczywistością. Bóg zaś okazuje swą łaskę niezależnie od postanowień soborowych. Tak czy owak czas zweryfikuje wszystko, bo na sądzie Chrystusowym każdy odpowie za samego siebie. Ja jestem tego świadomy, a Ty? z chrześcijańskim pozdrowieniem
|
Pn paź 14, 2024 12:06 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Czy Ojciec każdemu człowiekowi objawia? To po co Biblia ( ~= ciało i krew ) i ludzie (ciało i krew) którzy głoszą, jeżeli nie stąd ma pochodzić Wiara w Mesjasza? Tak, Bóg objawia każdemu poprzez misję Ducha Św. [Jana 16.8]: A On, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, i o sprawiedliwości, i o sądzie;Poprze Biblię również działa Duch Św., ale nie tylko. Każdego kto szczerze szuka, tego Bóg znajdzie. TS7 napisał(a): A Ty jesteś Tylko Pismo? Więc jak chcesz w Pismach (w tym w Nowym Testamencie) coś znaleźć? Gdzie jest Twój Jezus do którego masz przychodzić jeżeli uważasz, że ten Jezus to czytanie Pism (ST i NT)? W Biblii znajdujesz bo Duch Św. tłumaczy i odkrywa prawdy. Sama lektura litery to za mało. Biblia to księga duchowa. Gdzie jest mój Jezus? To już osobista kwestia między mną a moim Zbawicielem. Choć Biblia też o tym mówi. TS7 napisał(a): Po co "być bliźnim" jeżeli to nic nie daje? Po co Jezus mówi by tak czynić jeżeli to nic nie da? Puścił ludzi na fałszywy trop? (tzw. red herring) W kwestii zbawienia nie ma to znaczenia. Wielu tzw. dobrych ludzi pójdzie na zatracenie. Zbawienie jest z łaski, ale jeśli za postawę "bycia bliźnim" oczekujesz zapłaty, to odrzucał Bożą łaskę. Dla każdego kto został zrodzony z Boga, "bycie bliźnim" dla innych jest częścią jego nowej duchowej natury. Wtedy Bóg może przez człowieka działać [Ef.2.10]: Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili.TS7 napisał(a): Po co Jezus mówi, żeby okazywać miłosierdzie ludziom jeżeli to nie da im zbawienia? Bo mamy być w tym doskonali na Pan Bóg skoro jesteśmy jego dziećmi. Poza tym każdy człowiek sam podejmuje decyzję odnośnie swego zbawienia. Dla jednego okazanie miłosierdzia będzie punktem zwrotnym, a dla innego nie. TS7 napisał(a): "Papież może mieć na myśli to, że lepiej być "wierzącym" w tą czy inną religię niż w nic. Lepiej mieć jakieś zasady moralne, niż żadne. Teizm ma wartość. Monoteizm ma wartość. itd. W efekcie, że ludzie płyną do Katolicyzmu przez inne religie. I tym sposobem, jeżeli inne religie zbliżają do Boga w jakimś stopniu to są jakby rzekami i dopływami rzek. A Ocean Światowy jest Katolicyzmem." Papież może mówić jak uważa, ale Ewangelia mówi inaczej. Jezus nie powiedział uczniom: Idźcie na cały świat i poprowadźcie dialog z innymi religiami.Nasza rola to mówienie i bycie światkami zmartwychwstałego Jezusa, który zmarł za grzechy każdegoo człowieka, aby każdy mógł się teraz pojednać z Bogiem i otrzymać dar życia wiecznego. TS7 napisał(a): Aby móc przekonywać kogoś potrzebne jest miejsce spotkań by te rozmowy prowadzić i chęć by w ogóle te rozmowy toczyć. Lepsze relacje są gdy ktoś dostrzega w innych to co dobre niż gdy tylko wytyka błędy, bo tym stylem może doprowadzić do zakończenia dialogu. A jak się kończy dialog to może się rozpocząć coś innego... Ale papież właśnie nie chce przekonywać, bo twierdzi, że każda religia jest ok. i Jezus każdego włączy w swoje dzieło odkupienia. Papież nic nie mówi o porzuceniu swoich wierzeń na rzecz inny. To jest właśnie zwodniczy synkretyzm, który przecież też bije w doktryny katolicyzmu. merss już kupiła ten pogląd i bezrefleksyjnie tak uważa wypowiadając się dodatkowo w Waszym imieniu: merss napisał(a): Nie Bóg Biblii, ale my wierzymy, że istnieje tylko jeden Bóg w trzech osobach. Ten jeden Bóg jest różnie widziany w różnych religiach monoteistycznych. Podałem jej przykład Islamu, że nie przedstawia on Boga objawionego w Biblii. Jednak po tym co napisała widać, że już została zatruta jadem synkretyzmu religijnego.
|
Pn paź 14, 2024 1:03 am |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
Gregor, wyobraź sobie, że jesteś Papieżem i zaproponuj przemówienie jakie byś dał zamiast Papieża na tych spotkaniach. I powiedz jakich się spodziewasz konsekwencji tej przemowy.
Sam mówiłeś. Gregor: "Tak dla ścisłości to będąc tu od ponad 8 lat jakoś nie udało mi się nikogo przerobić na prozelitę i wyrwać go z owczarni katolickiej. Chyba za cienki na to jestem." To jakie Ty masz kompetencje by pouczać Papieża co ma mówić?
Czy jeżeli nie daje się kogoś przekonać do Wiary, tzn. że należy zakończyć całkiem dialog z tą osobą i nie próbować innych cnót kształtować czy choćby prowadzić w kierunku "pokoju"? Tylko "przyjmujesz Naszą wiarę albo zrywamy stosunki dyplomatyczne"?
A może po prostu tłuc w kółko i na okrągło to samo licząc, że dziewiątego roku zadziała?
Zaproponuj Twoje "Papieskie" przemowy. Ale wątpię, bo łatwiej krytykować w puste i mieć poczucie, że się coś robi.
|
Pn paź 14, 2024 12:25 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18739 Lokalizacja: Gdynia
|
Gregor napisał(a): Na szczęście Bóg jest nienależny od Twojego Kościoła, więc w kwestii łaski sam decyduje. No cóż, wiem, że myślisz po ludzku i masz za nic te części Pisma Świętego, które zaprzeczają tym Twoim ludzkim spekulacjom, ale dla nas Pismo ma znaczenie: "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie."(Mt 16,19)
Pn paź 14, 2024 2:54 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Sam mówiłeś. Gregor: "Tak dla ścisłości to będąc tu od ponad 8 lat jakoś nie udało mi się nikogo przerobić na prozelitę i wyrwać go z owczarni katolickiej. Chyba za cienki na to jestem." To jakie Ty masz kompetencje by pouczać Papieża co ma mówić? Nie pouczam papieża, tylko rozpoczynając wątek stwierdziłem: Cytuj: Nie zamierzam tu krytykować papieża, ale raczej zwrócić Waszą - katolików uwagę, i nie tylko katolików, że jego przedstawione poniżej wypowiedzi uderzają bezpośrednio w chrześcijaństwo oraz w doktryny Kościoła katolickiego, a co za tym idzie w Waszą wiarę. Przytaczam jego wypowiedzi i analizuję co mówi i to w kontekście katolickich doktryn (pomijam zestawienie z Biblią) odnośnie jedynozbawczości Kościoła katolickiego czy wartości sakramentów w tej kwestii. Twoja wiara katolicka okazuje się zaledwie jedną z opcji dotarcia do Boga. Ma taką samą wartość ja inne religie. To przecież nie moje słowa. TS7 napisał(a): Gregor, wyobraź sobie, że jesteś Papieżem i zaproponuj przemówienie jakie byś dał zamiast Papieża na tych spotkaniach. I powiedz jakich się spodziewasz konsekwencji tej przemowy.
Zaproponuj Twoje "Papieskie" przemowy. Ale wątpię, bo łatwiej krytykować w puste i mieć poczucie, że się coś robi. Wyzbądź się zwątpienia - więcej wiary. Ok. Fajny pomysł. Wchodzę w to. No więc wyobraź sobie..., jednak nie będzie to przemowa "papieska" tylko "apostolska" zwiastująca Ewangelię ludziom różnych religii - tym którzy spotkali się z papieżem w Singapurze w dniach 2-13.IX.2024. Nie muszę też wymyślać przemowy, bo skorzystam z gotowca przygotowanego 2000 lat temu, lekko go dostosowując: Szanowni uczestnicy spotkania.
Przebywając w Waszych krajach zwróciłem uwagę na Wasze świętości: posągi, świątynie, ołtarze. Widzę więc, że pod każdym względem jesteście ludźmi nadzwyczaj pobożnymi. Pozwólcie mi więc podzielić się z Wami nową dobrą wiadomością.
Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych. Ani też nie służy mu się rękami ludzkimi, jak gdyby czego potrzebował, gdyż sam daje wszystkim życie i tchnienie, i wszystko. Z jednego pnia wywiódł też wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi, ustanowiwszy dla nich wyznaczone okresy czasu i granice ich zamieszkania, Żeby szukały Boga, czy go może nie wyczują i nie znajdą, bo przecież nie jest On daleko od każdego z nas.
Albowiem w Nim żyjemy i poruszamy się, i jesteśmy. Nie powinniśmy sądzić, że bóstwo jest podobne do złota albo srebra, albo do kamienia, wytworu sztuki i ludzkiego umysłu. Bóg wprawdzie puszczał płazem czasy niewiedzy, teraz jednak wzywa wszędzie wszystkich ludzi, aby się upamiętali. Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego - Jezusa dał, aby każdy, kto w niego wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
Bóg wyznaczył też dzień, w którym będzie sądził świat sprawiedliwie przez Jezusa, którego ustanowił Sędzią i Zbawicielem, potwierdzając to wszystkim przez wskrzeszenie go z martwych.
Dlatego dziś zwiastując Wam Jezusa Chrystusa, Bóg Stwórca Nieba, Ziemi i nas tu zgromadzonych, kładzie przed Wami propozycję w słowach:
Położyłem dziś przed tobą życie i śmierć. Wybierz przeto życie, abyś żył. Decyzja należy do Was moi drodzy.TS7 napisał(a): I powiedz jakich się spodziewasz konsekwencji tej przemowy. Jeśli na spotkaniu byli tacy co szczerze szukają prawdziwego Boga, to ich serca zostaną poruszone przez Ducha Św. [Jana 16.8-11], a inni się zbulwersują i odejdą być może wykrzykując jakieś obelgi pod moim adresem lub przeciwko Jezusowi.
|
Wt paź 15, 2024 1:08 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Gregor napisał(a): Na szczęście Bóg jest nienależny od Twojego Kościoła, więc w kwestii łaski sam decyduje. No cóż, wiem, że myślisz po ludzku i masz za nic te części Pisma Świętego, które zaprzeczają tym Twoim ludzkim spekulacjom, ale dla nas Pismo ma znaczenie: "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie."(Mt 16,19) Jako człowiek, który 500 lat temu został wyklęty przez Twój Kościół , mogę sobie pozwolić na ignorowanie katolickich interpretacji Pisma. A tak przy okazji, co tam ostatnio zostało związane w niebie? Masz jakieś wiadomości z ubiegłego miesiąca? 
|
Wt paź 15, 2024 1:36 am |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): Jako człowiek, który 500 lat temu został wyklęty przez Twój Kościół , mogę sobie pozwolić na ignorowanie katolickich interpretacji Pisma.
Gregor - pogrążasz się i zdaje się że jesteś z tego dumny. Nie wiedziałem że żyjesz 500 lat... Byłeś może na Hołdzie Pruskim? Matejko dobrze go namalował? Cytuj: A tak przy okazji, co tam ostatnio zostało związane w niebie? Masz jakieś wiadomości z ubiegłego miesiąca?  Łał... No to Ewangelię Mateusza wrzucamy do śmietnika. Dekalog nie, Mateusz nie, co tam jeszcze? Jak już gdzieś tam wspomniałem - Ty nawet nie jesteś protestantem, tylko członkiem klubu biblijnego. Może jako sekcja klubu czytelniczego w lokalnej bibliotece?
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Wt paź 15, 2024 10:31 am |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Ma taką samą wartość ja inne religie. To przecież nie moje słowa. A czyje? Bede wdzieczny za zrodlo.
|
Wt paź 15, 2024 12:59 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18739 Lokalizacja: Gdynia
|
Gregor napisał(a): Jako człowiek, który 500 lat temu został wyklęty przez Twój Kościół , mogę sobie pozwolić na ignorowanie katolickich interpretacji Pisma. Możesz, jak każdy. I, jak każdy, poniesiesz odpowiedzialność za nieposłuszeństwo Pismu w tym względzie. Arogancko możesz odpowiadać tu - przed Bogiem to nie przejdzie...
Wt paź 15, 2024 1:13 pm |
|
 |
TS7
Niesamowity Gaduła
|
Cytuj: Wyzbądź się zwątpienia - więcej wiary.
Okazuj się konsekwentnie bardziej godny zaufania, to wiara w Ciebie może urosnąć. Cytuj: Nie muszę też wymyślać przemowy, bo skorzystam z gotowca przygotowanego 2000 lat temu, lekko go dostosowując:
Uśmiałem się trochę. "Papieżom się płyta zacięła. Od 2000 lat opowiadają to samo." A co z różnicowaniem przekazu pod odbiorcę jak mówił Św. Niewielki? "Zgodnie z danymi ze spisu ludności Singapuru, podział religijny (na podstawie najnowszych dostępnych danych, które pochodzą z 2020 roku) wygląda mniej więcej tak: Buddyzm – 31,1% Chrześcijaństwo – 18,9% Islam – 15,6% Taoizm – 8,8% Hinduizm – 5,0% Brak przynależności religijnej (ateiści, agnostycy, itp.) – 20,0%" Gregor: "zwróciłem uwagę na Wasze świętości: posągi, świątynie, ołtarze. Widzę więc, że pod każdym względem jesteście ludźmi nadzwyczaj pobożnymi." Czyli jednak chwalisz wartość pobożności w innych religiach? Cytuj: Z jednego pnia wywiódł też wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi
Cytuj: Jeśli na spotkaniu byli tacy co szczerze szukają prawdziwego Boga, to ich serca zostaną poruszone przez Ducha Św.
Jakoś tutaj twierdzisz, że Ci nie idzie. Co skłania Cię do myślenia, że lepiej by poszło w Singapurze? TzA 23 łask darmo danych, tj. charyzmatów, udziela się dla pożytku innych. Otóż poznanie prawdy, które ktoś od Boga otrzymuje, nie może być inaczej obrócone na korzyść drugiego, jak tylko za pośrednictwem mowy. A Duch Święty, który nie zawodzi w tym, czego wymaga pożytek Kościoła, troszczy się również dla jego członków o mowę; i to nie tylko, aby ktoś tak mówił, żeby go inni mogli rozumieć: co należy do daru języków, ale także aby mówił skutecznie: co należy do łaski mowy. Tej więc łaski mowy udziela dla trzech celów: pierwsze, aby umysł poznał prawdę; osiąga się to wtedy, gdy ktoś tak mówi, że uczy; drugi, aby poruszyć serce, tzn. by człowiek chętnie słuchał słowa Bożego; osiąga się to wtedy, gdy ktoś tak mówi, że się to słuchaczom podoba. A tego nie powinien kaznodzieja szukać dla swojego samozadowolenia czy chwały, ale by ludzi pociągać do słuchania słowa Bożego; trzeci, by słuchacze pokochali to, co się słowem wyraża, i chcieli to spełniać; osiąga się to wtedy, gdy kaznodzieja tak mówi, że słuchaczy skłania. Dla osiągnięcia tych celów Duch Święty posługuje się mową człowieka jakby jakimś narzędziem: sam zaś dokańcza działania wewnątrz. Grzegorz tak to jędrnie ujmuje: „Na próżno brzmią słowa kaznodziejów w cielesnych uszach słuchaczy, jeżeli Duch Święty nie napełni ich serc”. łaski mowy udziela się komuś dla pożytku innych. Stąd też odbiera się ją niekiedy z winy słuchacza, a niekiedy z winy samego mówcy. Dobre uczynki obydwu nie wysługują wprost tej łaski, a tylko usuwają to, co tej łasce stoi na przeszkodzie. Również i łaskę uświęcającą traci się na skutek popełnionej winy &
|
Wt paź 15, 2024 2:48 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Uśmiałem się trochę. "Papieżom się płyta zacięła. Od 2000 lat opowiadają to samo." Ewangelia jest opowiadana od 2000 lat, ale ona nie nie ma nic wspólnego z papiestwem. Miałem przecież wyobrazić sobie, że jestem papieżem, a nie że piszę przemówienia dla papieża. Sam zapomniałeś o co prosiłeś. Napisałem, że to nie będzie "papieski" przekaz - nie doczytałeś? TS7 napisał(a): Czyli jednak chwalisz wartość pobożności w innych religiach? Nadinterpretujesz moją wypowiedź. Stwierdzenie faktu to nie chwalenie. Szanowanie cudzych wierzeń to nie ich chwalenie. Napisałem to co napisałem - wszystko w temacie.
|
Wt paź 15, 2024 11:18 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): A czyje? Bede wdzieczny za zrodlo. Odsyłam do pierwszego wpisu w tym wątku. PeterW napisał(a): Nie wiedziałem że żyjesz 500 lat... Byłeś może na Hołdzie Pruskim? Matejko dobrze go namalował? Anatemy Trydentu obowiązują do dziś, więc od 500 lat obejmują również mnie wykluczeniem i wyklęciem. Tylko uważaj żebyś się nie zaraził...
|
Wt paź 15, 2024 11:25 pm |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Odsyłam do pierwszego wpisu w tym wątku.. Nigdzie nie widze stwierdzenia "Ma taką samą wartość ja inne religie" Ladnie to tak klamac.
|
Śr paź 16, 2024 2:20 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
robaczek2 napisał(a): Gregor napisał(a): Odsyłam do pierwszego wpisu w tym wątku.. Nigdzie nie widze stwierdzenia "Ma taką samą wartość ja inne religie" Ladnie to tak klamac. robaczkowi 2 trzeba pisać literalnie jak widzę,bo nie rozumie sensu tego co napisane. Nie mój problem.
|
Śr paź 16, 2024 9:17 am |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): robaczek2 napisał(a): Gregor napisał(a): Odsyłam do pierwszego wpisu w tym wątku.. Nigdzie nie widze stwierdzenia "Ma taką samą wartość ja inne religie" Ladnie to tak klamac. robaczkowi 2 trzeba pisać literalnie jak widzę,bo nie rozumie sensu tego co napisane. Nie mój problem. Twoj bo sklamales i wiesz kto jest ojcem klamstwa.
|
Śr paź 16, 2024 1:04 pm |
|
|