Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N mar 16, 2025 1:52 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Trans-substancja-cja - czy zachodzi gdy zjadamy jedzenie? 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Trans-substancja-cja - czy zachodzi gdy zjadamy jedzenie
"mały rozumek, ignorancja bije, odrzucasz, absurdy, dywagacje, herezja, bzdurne tezy, gdybologia, człowieku, bluźnierstwo"
taki sposób rozmowy.

Cytuj:
Ale rozmawiamy o tym co może Bóg zrobić czy co zrobił?

O tym co zrobił. Usiadł i zjadł chleb. A ten "włączył się do" Jego ciała.

Rozmawiamy o tym czy gdy Jezus Człowiek narodzony z Maryi Panny, chodzący "pomiędzy 1 AD a 33 AD" po planecie Ziemi, usiadł przy stole i zjadł kawałek chleba, a ten wbudował Mu się w tkankę i stał się częścią Jego ciała, to czy zaszła tam analogia Trans-substancja-cji poza-ołtarzowej. O tym jest temat.

Cytuj:
Nie zrozumiesz swoim małym rozumkiem tego co On czyni lub może czynić.

Zrozumiem to co Bóg zechce. A to czego nie zechce nie zrozumiem. Nie Ty o tym decydujesz kto co zrozumie, tylko Bóg Wszechmogący.

Cytuj:
Mam nadzieję, że rozmawiamy o faktach a nie uprawiasz gdybologi stosowanej.

To, że Jezus był Zygotą, a potem przybyło mu "70 kg atomów" do ciała jest faktem. Więc rozmawiamy o faktach.

Cytuj:
To nie są wymagania liturgiczne. To jest to co pozostawił Jezus do wierzenia. Cały czas odnosił się do siebie że Jest Chlebem który zstąpił z nieba. Widzisz twoja ignorancja w temacie aż bije. Nawet nie wiesz czyje to są ustalenia.

Gdybyś miał więcej wyrozumiałości mógłbyś zrozumieć, że to nie quiz i nie było moim celem skupić się na tym jak to nazwać, tylko na temacie. W pewnych nazwach czy pojęciach jeszcze się gubię, co nie ma istotnego znaczenia dla tego tematu.

Cytuj:
Czy ty chcesz cokolwiek zrozumieć czy tak sobie pofilozofować?

Zrozumieć.

Cytuj:
Bo jak chcesz zrozumieć to zacznij szukać dokumentów katolickich. Barney już ci tam cos podesłał. Masz podstawę do dalszych rozważań ale co robisz? Odrzucasz.

Cytat co robię:
TS7: "Poczytam sobie dogłębniej te rozdziały TzA na spokojnie i wrócę z tym co uda mi się zrozumieć."

Cytuj:
Dostałeś informację, że nie ma czegoś takiego jak atom Ciała Pańskiego.

Na tym etapie mojego zrozumienia ta "informacja" ma status: "nie rozumiem lub nieprawda".

"Próbny Wniosek" z tej "informacji" na tym etapie mojego zrozumienia tych zdań:
"Ciało Jezusa chodzącego po Jerozolimie nie składało się z atomów tylko było monolitem. Podobnie Hostia Konsekrowana traci strukturę atomową i wzięta pod mikroskop elektronowy nie zobaczysz żadnych atomów, bo ich nie posiada."

Cytuj:
Że żeby było Ciało Pańskie to musi być chleb.

W 33 roku AD też było Ciało Pańskie i czy było zrobione z chleba?

Cytuj:
I co z tym zrobiłeś widać w temacie.

Zrobiłem to, że próbuję zrozumieć to czego nie rozumiem. Wydawało mi się, że taki jest cel tego forum. A to co Ty mówisz jest dla mnie nie na temat.

Cytuj:
Dochodzisz do absurdów. Naprawdę twoje dywagacje przypominają dysputy ile diabłów mieści się na główce szpilki.

Na tym etapie mam inną opinię na temat tego co piszę.
Albo więc kompletnie nie rozumiesz o czym piszę (głębokie nieporozumienie komunikacyjne), albo ja nie rozumiem czegoś (po to ten wątek m.in. by zrozumieć), albo piszę niezrozumiałym językiem, albo coś pomiędzy. Nie mam złej woli.

Cytuj:
Nośnik nie jest żadnym symbolem. (...) Można powiedzieć, że to jest ZNAKIEM ale nie symbolem.

Nie rozróżniam tych dwóch pojęć: "znak", "symbol".
Mam braki w wiedzy. Jeżeli zechcesz podzielić się swoją wiedzą to możesz je uzupełnić wyjaśniając mi różnicę.

Cytuj:
Rozważania o ryżu czy makaronie to ociera się o bluźnierstwo.

Nie widzę tu śladu bluźnierstwa. Sumienie nawet nie drgnęło. Ale możesz mi udowodnić, że to jest otarcie się o bluźnierstwo. A może jesteś przewrażliwiony na punkcie zwykłych rozważań intelektualnych na ważne tematy, gdy ja nie mam złych intencji. ""Już to widzę jak się Bóg Ojciec z Jezusem obraża o żart z ryżem i makaronem."" Nie bardzo.

Pn lis 25, 2024 10:59 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):

Rozmawiamy o tym czy gdy Jezus Człowiek narodzony z Maryi Panny, chodzący "pomiędzy 1 AD a 33 AD" po planecie Ziemi, usiadł przy stole i zjadł kawałek chleba, a ten wbudował Mu się w tkankę i stał się częścią Jego ciała, to czy zaszła tam analogia Trans-substancja-cji poza-ołtarzowej. O tym jest temat.

Może fragment Modlitwy Eucharystycznej Ci pomoże:
On to za sprawą Ducha Świętego stał się człowiekiem, *narodził się z Maryi Dziewicy * i był do nas podobny we wszystkim oprócz grzechu
...

Jak siadał przy stole i sobie jadł, to jadł jak każdy człowiek. Ze zjedzonym pokarmem działo się dokładnie to samo, co u każdego człowieka.
Tyle i aż tyle.

Wt lis 26, 2024 1:01 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Zawsze odnoś się do teologii Kościoła Katolickiego. Jeżeli coś pomieszałem to postaram się naprawić.

Odnosząc się do teologii katolickiej, to przyjmując dosłownie, powtarzam dosłownie to co Pan Jezus mówił w wieczerniku o jedzeniu ciała musisz uznać, że jego ciało było zbudowane z ciasta chlebowego.
Tylko wtedy dosłowne rozumienie jego słów ma sens.

Jecie chleb <--> to moje ciało <--> jestem zbudowany z ciasta chlebowego
Można to czytać w obie strony.
Taki ciastolinowy Pan Jezus.
Gdyby uczniowie chociaż dostali do zjedzenia mięso baranka, to miałoby to więcej sensu niż zjadanie chleba.
Jednak nie mogli jeść mięsa, bo to był Dzień przaśników, kiedy na kolację jedzono niekwaszony chleb.
To zaś wskazuje na symbolikę chleba i wina.

Chleb nie stał się więc ludzkim mięsem, więc żadna transsubstancjacja nie miała miejsca.
W kielichu nie było krwi, bo Prawo Mojżeszowe zakazywało picia jakiejkolwiek krwi - bez wyjątku, a Jezus wypełnił Prawo doskonale aż do śmierci na krzyżu, bo nawet tam stał się przekleństwem zgodnie z Prawem.

W świetle Listu do Hebrajczyków transsubstancjacja również nie istnieje, gdyż ofiara Golgoty została złożona raz na zawsze. Tak więc ani ostatnia wieczerza się nie powtarza, ani ofiara krzyża się nie powtarza. I Pan Jezus niczego już nie rozdaje.
Ciało Pana Jezusa było w całości przeznaczone na krzyż, aby w nim potępić grzech, a krew trafiła na ołtarz w niebiańskiej świątyni, aby dokonać nią wiecznego odkupienia.
Tak więc to co się dzieje podczas mszy nie ma nic wspólnego z ofiarą krzyża.
To magia.

Tak więc Biblia podając fakt, że Pan Jezus nie złamał Prawa Mojżeszowego
oraz Listem do Hebrajczyków zamyka/obala sprawę transsbstancjacji raz na zawsze.
Z mojej strony jest więc po temacie.

Wt lis 26, 2024 2:20 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Gregor napisał(a):
Odnosząc się do teologii katolickiej, to przyjmując dosłownie, powtarzam dosłownie to co Pan Jezus mówił w wieczerniku o jedzeniu ciała musisz uznać, że jego ciało było zbudowane z ciasta chlebowego.
Jest bardzo charakterystyczne, że Gregor, aby w ogóle móc polemizować z nauką Kościoła na temat Eucharystii, musi ją całkowicie wykrzywić (inaczej, w świetle Biblii, nie ma szans).

Sporo to mówi zarówno o trwałości i prawdziwości nauki Kościoła, jak i o braku uczciwości Gregora w tym, co uprawia tu na forum.

Wt lis 26, 2024 9:47 am
Zobacz profil WWW
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Barney napisał(a):
Sporo to mówi zarówno o trwałości i prawdziwości nauki Kościoła, jak i o braku uczciwości Gregora w tym, co uprawia tu na forum.

Owa "prawdziwość" nauki katolickiej opiera się na pogańskiej filozofii arystotelesowskiej, która mówiła o niewidocznej istocie (substancji) przedmiotu.
To co widoczne (chleb, opłatek, wino) to tzw. "przypadłość" - wygląd, smak, zapach itp. Pod nią kryje się istota rzeczy - "substancja", której nie jesteśmy w stanie dojrzeć.
Stąd też powstał termin "transsubstancjacja" - czyli przemiana tego co nie widoczne w coś innego. Tak więc wino w swej przypadłości jest winem, ale co do substancji zamienia się w krew.

Tak więc w eucharystii mamy do czynienia z pogańskim/filozoficznym/arystotelesowskim przeistoczeniem, o którym w Biblii nie ma mowy.
A taka "prawdziwa" nauka katolicka robi ludziom jajecznicę z mózgu używając terminu "sakramentalny" - czytaj magiczny.

Prawdziwy pokarm dla ducha był i jest duchowy, a nie fizyczny - i o tym Biblia świadczy.

N mar 09, 2025 1:42 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
I tu klasyczne pytanie:
Co to jest "Duch"?

(Czy uzyskamy od Protestanta "z amnezją" niewykrętną odpowiedź, która nie sprowadza się do bełkotu, cytowania Biblii bez interpretacji plus "trzeba mieć magię by zrozumieć"?)

N mar 09, 2025 2:35 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
I tu klasyczne pytanie:
Co to jest "Duch"?

Czytam tu słowo "Duch" - pisane z dużej litery.
Ja pisałem o duchu - z małej litery.

Może sprecyzuj bardziej, bo nie zamierza się domyślać co "poeta" miał na myśli.

N mar 09, 2025 2:41 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Opisz to co istnieje w Twojej teologii.
Resztę napisz, że nie ma.
Duch, duch, Dusza, dusza.

Człowiek poza ciałem, które ma z tych rzeczy?
A Bóg?
A Jezus wcielony?

N mar 09, 2025 2:48 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Opisz to co istnieje w Twojej teologii.
Resztę napisz, że nie ma.
Duch, duch, Dusza, dusza.

Człowiek poza ciałem, które ma z tych rzeczy?
A Bóg?
A Jezus wcielony?

Powtórzę: jak wyjaśnisz swoje zdanie:
TS7 napisał(a):
I tu klasyczne pytanie:
Co to jest "Duch"?

Czekam...

So mar 15, 2025 12:49 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
To poczekasz, bo nie chce mi się bawić w Twoje przedrzeźnianki.

So mar 15, 2025 1:28 am
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3