Dlaczego Bóg stworzył nieidealny świat?
Autor |
Wiadomość |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Re: Dlaczego Bóg stworzył nieidealny świat?
Barney napisał(a): Nie ma "paradygmatu kreacjonistycznego" i "paradygmatu ewolucyjnego". Bóg stworzył nas (kreacja) w procesie biologicznym (ewolucja) i tyle. To są wzajemnie sprzeczne stwierdzenia: kreacja ≠ ewolucja . Biblia nie mówi nic o ewolucji, więc mamy dwa paradygmaty. Ewolucja to przypadek, a kreacja to świadome działanie. Takiego Boga kreacjonistę przedstawia Biblia. Barney napisał(a): No, ale skoro wg Ciebie "opis stworzenia jest faktograficzny i nie ma najmniejszego powodu, aby w niego nie wierzyć" to rozumiem, że uważasz, iż: Nad ziemią jest sklepienie niebieskie, nad którym znów jest woda (ziemia pływa w takim "bąblu" we Wszechświecie wypełnionym wodą)? Rdz 1,6-8 Słońce i Księżyc przyczepione sa do owego "sklepienia Nieba" z p. 2 nad którym są "wody górne"? Rdz 1, 17 + Rdz 1,6 Bóg się trudził i zmęczył stworzeniem? Rdz 2,2 Zanim się odniosę do powyższego, to trzeba wyjaśnić fundamentalną rzecz.W oparciu o pogańską filozofię grecką (Arystoteles) Augustyn sformułował następującą zasadę: "Gdy pojawia się sprzeczność między dosłownym rozumieniem tekstu biblijnego, a dobrze ustaloną prawdą rozumową, trzeba się odwołać do interpretacji metaforycznej tekstu biblijnego."Czyli wg Augustyna tekst biblijny nie mówi tego co mówi. To zaś są tylko słowa człowieka. I właśnie pisząc Barney takie rzeczy, stosujesz (raczej nieświadomie) tą zasadę Augustyna, a potem Tomasza z Akwinu opartą na pogańskiej filozofii.Odnośnie Twoich punktów: 1. co do sklepienia wody masz wyjaśnienie co się z nim stało w [I Mojż.7.11]: W roku sześćsetnym życia Noego, w miesiącu drugim, siedemnastego dnia tego miesiąca, w tym właśnie dniu wytrysnęły źródła wielkiej otchłani i otworzyły się upusty nieba.[I Mojz.8.2]: Zamknęły się źródła otchłani i upusty nieba i ustał deszcz z nieba.Do czasu potopu na ziemi nie padał deszcz [II Mojż.2.5-6] 2. Odpoczynek Pana Boga w 7-ym dniu wskazuje tak na prawdę na to, do czego my zmierzamy i o tym czytamy w [Hebr.4.1,10,11]. 1.Gdy tedy obietnica wejścia do odpocznienia jego jest jeszcze ważna miejmy się na baczności, aby się nie okazało, że ktoś z was pozostał w tyle. 9 A tak pozostaje jeszcze odpocznienie dla ludu Bożego; 10 Kto bowiem wszedł do odpocznienia jego, ten sam odpoczął od dzieł swoich, jak Bóg od swoich. 11 Starajmy się tedy usilnie wejść do owego odpocznienia, aby nikt nie upadł, idąc za tym przykładem nieposłuszeństwa.3. wąż: ten tekst nic nie mówi o posiadaniu nóg przez węża. Czyli Twoja nadinterpretacja. 4. Eden: grzech wprowadził śmierć, a więc zakończył wieczność całego stworzenia, w tym ogrodu Eden. Dziś drzewo życia znajduje się w innym miejscu [Obj.2.7]: Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów. Zwycięzcy dam spożywać z drzewa żywota, które jest w raju Bożym.5. Dzień i noc: to opis w tzw. strukturze chiastycznej znanej w literaturze bliskiego wschodu. Czyli to samo wydarzenie opisywane jest w różny sposób. Patrz np. [Ps.124.7, Ps.19.8-9] 6. Rośliny przed słońcem: dziś w szklarniach rośliny są sztucznie naświetlane i wydają owoce. Pan Bóg nie jest ograniczony przez to co tworzy. Poza tym Pan Bóg jest wystarczającą światłością dającą życie [Obj.21.23]: A miasto nie potrzebuje ani słońca ani księżyca, aby mu świeciły; oświetla je bowiem chwała Boża, a lampą jego jest Baranek. 7. Tzw. grzech pierworodny: polegał nie na konsumpcji, tylko na uznaniu Boga za kłamcę i złamaniu Bożego przykazania. Biblia przedstawia w sposób jasny i prosty obraz stworzenia dokonanego przez wszechmocnego Boga, który nie musi się uciekać do alegorii, dwuznaczności itp. Pogańska filozofia przeniknęła do Kościoła i zakłóciła ten obraz Boga. Zarówno Augustyn jak i Tomasz z Akwinu ugruntowali filozoficzne/pogańskie podejście do rozumienia Biblii, które pokutuje do dziś. Dlatego Ap. Paweł przestrzegał przed jej zgubnym wpływem na wiarę [Kol.2.8]: Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie;
|
So sty 11, 2025 2:36 am |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18702 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
Gregor, czemu - zamiast opowiadać bajki - nie odpowiedziałeś wprost na moje pytanie? Cytuj: No, ale skoro wg Ciebie "opis stworzenia jest faktograficzny i nie ma najmniejszego powodu, aby w niego nie wierzyć" to rozumiem, że uważasz, iż: - Nad ziemią jest sklepienie niebieskie, nad którym znów jest woda (ziemia pływa w takim "bąblu" we Wszechświecie wypełnionym wodą)? Rdz 1,6-8
- Słońce i Księżyc przyczepione sa do owego "sklepienia Nieba" z p. 2 nad którym są "wody górne"? Rdz 1, 17 + Rdz 1,6
- Bóg się trudził i zmęczył stworzeniem? Rdz 2,2
- Wąż przed grzechem pierworodnym miał nogi? Rdz 3,14
- Ogród Eden rośnie sobie ciągle w Turcji (bowiem Eufrat który wg Genesis bierze początek w Edenie, ma źródła właśnie w tym kraju), a nie możemy do niego wejść bo stoją przed nim cheruby z mieczami? Rdz 3,24
- Dzień i noc powstały zanim powstało Słońce? Rdz 1,5 + Rdz 1,15
- Rośliny rosły na Ziemi wcześniej, zanim zaistniało Słońce? Rdz 1,11 + Rdz 1,15
- Grzech pierworodny polegał na zjedzeniu owocu z drzewa? Rdz 3,5
Śmiało! Opowiedz nam o niemetaforycznym rozumieniu pierwszych rozdziałów Księgi Rodzaju
So sty 11, 2025 1:30 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Gregor, czemu - zamiast opowiadać bajki - nie odpowiedziałeś wprost na moje pytanie? Odpowiedziałem na Twoje zapytania.Punkty od 1 do 7. Dodatkowo wyjaśniłem Ci podstawę Twojej niewiary zakorzenionej w regule Augustyna, który bazował na pogańskiej filozofii i jej rozumieniu świata. Ja ze stworzeniem opisanym w Biblii nie mam problemu.
|
N sty 12, 2025 1:09 am |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
N sty 12, 2025 1:45 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): pytałem, bo myślałem, ze z tymi "wyjaśnieniami" żartujesz. Szczególnie się uśmiałem przy znikającej "kopule wody" Pomijając śmieszność tej hipotezy (no nie, nie wytrzymam ) to jest niezgodna z tekstem literalnym: kopuła nie była w nim z wody, tylko utrzymywała bąbel powietrza nad Ziemią, oddzielając Ziemię od tych wód wypełniających Wszechświat. A do niejpoprzyczepiane były gwiazdy, Słońce i Księżyc. Raczej Twoje rozumowanie jest niezgodne z biblijnym tekstem. Kwestia tego , kto ma do kogo się dostosować: tekst do Ciebie, czy Ty do tekstu? Przy okazji polecam artykuł: https://tech.wp.pl/astronomowie-znalezli-wode-w-kosmosie-kryla-sie-w-miejscu-powstawania-planet,7000991431887840aBarney napisał(a): I co, przy Potopie Słońce i Księżyc przyczepione do kopuły spadły na Ziemię? Masz odpowiedź w tekście biblijnym.
|
Pn sty 13, 2025 12:09 am |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Zamiast się wymigiwać, pomstować (bezpodstawnie) na mnie, spróbuj wyjaśnić swoje stanowisko na poważnie (choć to będzie raczej trudne...)
"A potem Bóg rzekł: Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj oddzieli ono jedne wody od drugich! Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi."(Rdz 1,6-8) Jak widzisz, literalnie czytając, sklepienie wód oddziela wody na Ziemi od wód w kosmosie. I nie była zbudowana z wody, jak twierdzisz.
"Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią;"(Rdz 1,16-17) Jak widzisz, Słońce, Księżyc i gwiazdy są - przy lekturze literalnej - na tym sklepieniu.
Ponawiam zatem pytanie : Czy przy Potopie Słońce i Księżyc przyczepione do kopuły spadły na Ziemię?A może owo sklepienie nadal istnieje, i ciała niebieskie są do niego poprzyczepiane?
(zająłem się tą jedną kwestią - nie ma sensu omawiać wszystkich absurdów jakie napisałeś w odpowiedzi, ale na życzenie mogę i tam pokazać podobne kocopoły jak te, które napisałeś w tej sprawie)
Pn sty 13, 2025 10:23 am |
|
|
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 14233 Lokalizacja: Polska
|
Gregor napisał(a): Raczej Twoje rozumowanie jest niezgodne z biblijnym tekstem. Kwestia tego , kto ma do kogo się dostosować: tekst do Ciebie, czy Ty do tekstu?
A to piszesz do siebie? Jak rozumiem nawracasz się? W końcu przestajesz naciągać tekst do swoich teorii?
_________________ Bobry, wszędzie bobry
|
Pn sty 13, 2025 9:01 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Zamiast się wymigiwać, pomstować (bezpodstawnie) na mnie, spróbuj wyjaśnić swoje stanowisko na poważnie (choć to będzie raczej trudne...)
"A potem Bóg rzekł: Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj oddzieli ono jedne wody od drugich! Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi."(Rdz 1,6-8) Jak widzisz, literalnie czytając, sklepienie wód oddziela wody na Ziemi od wód w kosmosie. I nie była zbudowana z wody, jak twierdzisz. W moim zdaniu zabrakło litery "i" - mój błąd. Sklepienie oczywiście nie jest z wody. Poza tym nie pomstuję na Ciebie, tylko wskazałem na jakiej podstawie masz takie, a nie inne zdanie. Przyswoiłeś pewną niebiblijną zasadę, która doprowadziła Cię do wybiórczej wiary w tekst biblijny. Widzę też, że na siłę chcesz abym dostosował swoje odpowiedzi do Twoich oczekiwań, ale sorki tak nie będzie. Uważam, że zalinkowany artykuł: https://tech.wp.pl/astronomowie-znalezli-wode-w-kosmosie-kryla-sie-w-miejscu-powstawania-planet,7000991431887840a świetnie pasuje do biblijnego tekstu, bo pokazuje proces z innej perspektywy i wręcz go wspiera. Wyjaśnienie więc mojego stanowiska jest wręcz banalnie proste. Trzeba zrozumieć gdzie znajduje się obserwator i z jakiego punktu przestrzeni opisuje proces. Obserwator patrzący z Ziemi widzi sklepienie/niebo jako sferyczną powierzchnię. Tu nie widać różnicy w odległości. Definicja sklepienia niebieskiego jest następująca: Abstrakcyjna sfera o nieokreślonym promieniu otaczająca obserwatora znajdującego się na Ziemi, utożsamiana z widzianym przez niego niebem.Tak więc wody "nad sklepieniem" mogły się znajdować np. 500 mln km od Ziemi ( Słońce jest ~ 150 mln, a Księżyc ~ 0,38 mln km). Tak więc wody w swej odległości były nad sklepieniem, na którym widać Słońce, Księżyc, widoczne gwiazdy czy planety. To też pokazują naukowcy w zalinkowanym artykule. Proste? - banalnie proste. Barney napisał(a): "Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią;"(Rdz 1,16-17) Jak widzisz, Słońce, Księżyc i gwiazdy są - przy lekturze literalnej - na tym sklepieniu. Ponawiam zatem pytanie : Czy przy Potopie Słońce i Księżyc przyczepione do kopuły spadły na Ziemię?A może owo sklepienie nadal istnieje, i ciała niebieskie są do niego poprzyczepiane? Powyżej opisałem Ci kwestię postrzegania sklepienia ze względu na miejsce obserwatora - sferyczna powierzchnia widziana w 1D. Wyjdź Barney przed dom i spójrz w niebo - ujrzysz sklepienie z gwiazdami, ale nie w 3D. Wszystkie gwiazdy widzisz na sklepieniu. Stąd opis wód ponad sklepieniem jest jak najbardziej poprawny. Wody opadły więc na ziemię, a na sklepieniu pozostały nadal wszystkie ciała niebieskie. Proste? - banalnie proste. Barney napisał(a): (zająłem się tą jedną kwestią - nie ma sensu omawiać wszystkich absurdów jakie napisałeś w odpowiedzi, ale na życzenie mogę i tam pokazać podobne kocopoły jak te, które napisałeś w tej sprawie) Możesz sobie wykazywać. W ten sposób "wykażesz" również jakie bzdury/głupoty/absurdy napisał Ap. Piotr do chrześcijan i jak bardzo wprowadził ich w błąd tym tekstem [II Piotr.2.5]: 5 Obstając przy tym, przeoczają, że od dawna były niebiosa i była ziemia, która z wody i przez wodę powstała mocą Słowa Bożego, 6 Przez co świat ówczesny, zalany wodą, zginął. Biedny, niedouczony Ap. Piotr. Takie głupoty napisał, a Duch Św. to przyklepał i stwierdził, że ten tekst jest natchniony Duchem prawdy. Jednym słowem Bóg, Duch Św., Biblia to trójca kłamców, wprowadzających ludzi w błąd. Jedyne co wykazałeś do tej pory to to, że Twoje postrzeganie tekstu biblijnego zostało uformowane przez pogańską filozofię, na bazie której Augustyn sformułował swoją zasadę alegorycznej interpretacji tekstów biblijnych. Tak czy owak sam wystawiasz sobie świadectwo, że wierzysz wybiórczo Biblii, a co za tym idzie de facto podważasz wiarygodność całej Biblii. Tym samym podważasz fakt zmartwychwstania Jezusa bo on też, podobnie jak opis stworzenia, przeczy wiedzy rozumowej, a więc wg zasady Augustyna należy odczytać go alegorycznie. Brawo Barney.
|
Wt sty 14, 2025 2:04 am |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Niestety, wykręty polegające na cytowaniu dzisiejszego znaczenia pojęcia "sklepienie niebieskie" to tylko wyklęty. Tekst biblijny jest jasny:
"A potem Bóg rzekł: Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj oddzieli ono jedne wody od drugich! Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi."(Rdz 1,6-8) Jak widzisz, literalnie czytając, sklepienie wód oddziela wody na Ziemi od wód w kosmosie. I nie była zbudowana z wody, jak twierdzisz.
"Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią;"(Rdz 1,16-17) Jak widzisz, Słońce, Księżyc i gwiazdy są - przy lekturze literalnej - na tym sklepieniu.
Zatem odnieś się do literalnego tekstu biblijnego, a nie do definicji naukowych sklepienia (które przecież masz za "pogaństwo" które "wtargnęło" do egzegezy biblijnej) i odpowiedz w końcu - tym razem nie kręcąc - na moje pytania:
Czy przy Potopie Słońce i Księżyc przyczepione do kopuły spadły na Ziemię?A może owo sklepienie nadal istnieje, i ciała niebieskie są do niego poprzyczepiane?
Tak tak, nie nie.
Wt sty 14, 2025 9:25 am |
|
|
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Podobna wizja płaskiej ziemi nakrytej taflą jest w Psalmach, które powstały dlugo po potopie. Bo Biblia to tekst natchniony a nie podyktowany.
_________________ W końcu bądźcie mocni w Panu - siłą Jego potęgi. Ef,6,10
|
Wt sty 14, 2025 10:12 am |
|
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor Zwykle w życiu należy być konsekwentnym. Skoro wg. Ciebie należy dosłownie odczytać przekaz o Stworzeniu Świata, to czemu negujesz wiarę katolików w rzeczywistą przemianę chleba w Ciało Chrystusa i wina w Jego Krew? Skoro zapisano słowa Chrystusa bierzcie i jedzcie - to jest Ciało Moje, bierzcie i pijcie to jest Krew Moja, dlaczego tych słów nie bierzesz dosłownie, tłumacząc że to przenośnia?
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr sty 15, 2025 10:37 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Niestety, wykręty polegające na cytowaniu dzisiejszego znaczenia pojęcia "sklepienie niebieskie" to tylko wyklęty. Tekst biblijny jest jasny: "A potem Bóg rzekł: Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj oddzieli ono jedne wody od drugich! Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem; a gdy tak się stało, Bóg nazwał to sklepienie niebem. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień drugi."(Rdz 1,6-8) Jak widzisz, literalnie czytając, sklepienie wód oddziela wody na Ziemi od wód w kosmosie. I nie była zbudowana z wody, jak twierdzisz. Sprostowałem też kwestię sklepienia w poprzednim poście. Nie jest z wody tylko oddziela wody. W zalinkowanym artykule uczeni stwierdzają, że woda jest istotnym czynnikiem w procesie formowania się planet. Czyli potwierdzają relację biblijną. To też żadne wykręty tylko stwierdzenie faktu odnośnie rozumienia terminu "sklepienie". Biblijny termin jest w pełni zgodny z naukową definicją, którą podałem. Na tym niezbyt ostrym rysunku właśnie widać to , że gwiazda znajduje się na sklepieniu - tak jak w biblijnym opisie. 1.No chociaż stwierdzasz, że tekst biblijny jest jasny - to już postęp. 2. Sklepienie nadal istnieje i możesz je widzieć gdy popatrzysz na nocne niebo - to, jak wspomniałem, jest opis z punktu obserwatora będącego na Ziemi. Barney napisał(a): "Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią;"(Rdz 1,16-17) Jak widzisz, Słońce, Księżyc i gwiazdy są - przy lekturze literalnej - na tym sklepieniu. Pełna zgoda - to opis z punktu widzenia obserwatora będącego na Ziemi. . Dziś w astronomii używa się nadal pojęcia "sklepienie niebieskie". Definicję już podawałem. Ty patrząc też widzisz Słońce, Księżyc i gwiazdy na sklepieniu. Widzisz to wszystko na sferycznej płaszczyźnie. Barney napisał(a): Zatem odnieś się do literalnego tekstu biblijnego, a nie do definicji naukowych sklepienia (które przecież masz za "pogaństwo" które "wtargnęło" do egzegezy biblijnej)... Odniosłem się już do literalnego tekstu. Do egzegezy zaś wtargnęła zasada rozumienia tekstu alegorycznie, zbudowana na bazie pogańskiej filozofii rozumienia świata. Nauka zaś chciał, nie chciał potwierdza biblijny opis. Barney napisał(a): Czy przy Potopie Słońce i Księżyc przyczepione do kopuły spadły na Ziemię?A może owo sklepienie nadal istnieje, i ciała niebieskie są do niego poprzyczepiane? Tak tak, nie nie. Barney ja już Ci odpowiedziałem i wyjaśniłem kwestię sklepienia. Z punktu wodzenia obserwatora na Ziemi tak to wygląda. Para wodna opadła na Ziemię i była składową potopu. Z punktu widzenia obserwatora będącego na Ziemi wszystkie ciała niebieskie są nadal/wciąż na sklepieniu. Takim terminem i sposobem opisu posługuje się astronomia. Naukowa definicja sklepienia nie jest sprzeczna z biblijnym opisem. Polecam Ci wizytę w planetarium. Owocnego seansu życzę.
|
So sty 18, 2025 1:32 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Podobna wizja płaskiej ziemi nakrytej taflą jest w Psalmach, które powstały dlugo po potopie. Bo Biblia to tekst natchniony a nie podyktowany. Osobiście nie dopatruję się w tekstach biblijnych płaskiej Ziemi. Jednak wśród chrześcijan płaskoziemcy też się zdarzają.
|
So sty 18, 2025 1:38 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Gregor Zwykle w życiu należy być konsekwentnym. Skoro wg. Ciebie należy dosłownie odczytać przekaz o Stworzeniu Świata, to czemu negujesz wiarę katolików w rzeczywistą przemianę chleba w Ciało Chrystusa i wina w Jego Krew? Skoro zapisano słowa Chrystusa bierzcie i jedzcie - to jest Ciało Moje, bierzcie i pijcie to jest Krew Moja, dlaczego tych słów nie bierzesz dosłownie, tłumacząc że to przenośnia? Gdyż liczy się kontekst wypowiedzi. Kontekstem do opisu stworzenia Ziemi jest choćby [II Piotra,2.5] W tym przypadku kontekstem jest Prawo Mojżeszowe, któremu Jezus podlegał, wypełnił je i nie złamał żadnego przykazania. Jeśli chcesz dosłownie rozumieć słowa Jezusa, to musisz uznać, że jego ciało było zbudowane z ciasta chlebowego, a krew z wina, gdyż Jezus nie podał uczniom mięsa i krwi tylko chleb i wino. Jakie podstawy/korzenie ma więc doktryna o transsubstancjacji to, możesz sobie obejrzeć: https://youtu.be/e8CYVfVtW44?si=DwYQQEBjXvSngT_I
|
So sty 18, 2025 1:52 am |
|
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): Gdyż liczy się kontekst wypowiedzi. Kontekstem do opisu stworzenia Ziemi jest choćby [II Piotra,2.5]
Bzdury Waść opowiadasz. Kontekst jest taki, że człowiek psuje Boże dzieło i Bóg musi czasem ingerować. Cytuj: W tym przypadku kontekstem jest Prawo Mojżeszowe, któremu Jezus podlegał, wypełnił je i nie złamał żadnego przykazania.
Argument w stylu "ze wszystkich ciastek lubię śledzie w occie" Cytuj: Jeśli chcesz dosłownie rozumieć słowa Jezusa, to musisz uznać, że jego ciało było zbudowane z ciasta chlebowego, a krew z wina, gdyż Jezus nie podał uczniom mięsa i krwi tylko chleb i wino.
Transubstantacja. Ale co tam - dla Ciebie uznany w świecie Tomasz z Akwinu, czy Augustyn z Hippony nie są autorytetami, tylko jakiś średnio znany współczesny profesor filozofii.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
So sty 18, 2025 11:17 am |
|
|