Synkretyzm religijny - kolejne narzędzie Węża.
Autor |
Wiadomość |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18595 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
Re: Synkretyzm religijny - kolejne narzędzie Węża.
Jak widzę, propagandysty Gregora fakty nie interesują, tylko szerzenie oskarżenia (wiesz, kto jest Oskarżycielem...) Za "zrównanie z Bogiem" uważasz cześć, w której się podkreśla, że nie jest czcią boską (co wyraźnie zaznaczyłem)? Część boska (latria) – owszem. Ale Pismo mówi o różnych rodzajach czci i cześć czci nie równa. Inną cześć oddaje się Bogu, inną Rodzicom(Wj 20,12), jeszcze inną np. Mojżeszowi (Hbr 3,3), Aaronowi (Wj 28,2) czy jego synom (Wj 28,40), Saulowi i jego synowi Jonatanowi (2 Sm 1,17). Inna jest cześć żony dla męża (Est 1,20), inną cześć z powodu mądrości (Mdr 8,10), inna jest cześć oddawana kapłanowi (Syr 7,31), lekarzowi (Syr 38,1) czy innym ludziom którym cześć się należy (Rz 13,7). Inna jest wreszcie cześć oddawana innym chrześcijanom (1 Ptr 2,7) a inna oddawana królowi (1 P 2,17).
Nic chłopie nie rozumiesz z Ewangelii... Pozostałeś na poziomie ST, nie odróżniasz DAROWANEJ NAM godności od tej, którą Pierwsi Rodzice usiłowali zdobyć przeciw Bogu...
Nie rozumiesz też wyniesienia człowieka przez Chrystusa: „I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy.”/J 17,22/
„Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale. Sądzę bowiem, że cierpień teraźniejszych nie można stawiać na równi z chwałą, która ma się w nas objawić” (Rz 8:17-18).
Bóg darowuje nam wszystko co ma, usynawia nas przyjmując do Rodziny Bożej, Kościoła Jezusa, Jego Ciała. Ciała, które odbiera cześć: „Oto sprawię, iż przyjdą i padną na twarz przed twymi stopami, a poznają, że Ja cię umiłowałem.”/Ap 3,9/
Nie widzisz, bo jesteś zaślepiony walką z Kościołem Bożym.
Pt lis 29, 2024 1:37 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
TS7 napisał(a): Na wstępnym etapie mogłyby zachodzić myśli negujące (tzw. wątpliwości... "jakto?"), ale skłonność jest na "dlaczego nie rozumiem? dlaczego taka jest prawda?". Po czym jeżeli okoliczności są roztropne zajmuję się usuwaniem wątpliwości do skutku. Pamiętam, że napisałeś iż wina zawsze jest po Twojej stronie, więc usuwasz "wątpliwości" do skutku. Ja to nazywam łamaniem własnego sumienia w niewolniczym, ślepym posłuszeństwie. TS7 napisał(a): "«Bądź pozdrowiona, PEŁNA ŁASKI, Pan z Tobą, ». Masz pełną łaskę? Tak jak każde dziecko Boże, które zostało zbawione z łaski na podstawie wiary w Jezusa Chrystusa, który jest pełnią wszystkiego - również pełnia łaski objawiła się w Nim. TS7 napisał(a): Że Bóg pozwolił Im się zbuntować. A dlaczego pozwolił zabić Kainowi Abla? TS7 napisał(a): czytamy w liście do Filipian: „To Bóg jest w nas sprawcą i chcenia, i działania”. wola - jako przez przedmiot może być poruszana przez wszelkie dobro; jednak wystarczająco i skutecznie li tylko przez Boga. To Pan Bóg sprawił w Kainie chcenie i wykonanie morderstwa? TS7 napisał(a): A Jezus Panuje nad kapłanem pozwalając mu Panować nad sobą zgodnie z własną Wolą." Takiej bzdury nie przeczytasz w Biblii. TS7 napisał(a): Rodzaju 32 29 Powiedział: «Odtąd nie będziesz się zwał Jakub, lecz Izrael, bo walczyłeś z Bogiem i z ludźmi, i zwyciężyłeś». "I tu wybuch śmiechu." Komu do śmiechu? Może przeczytaj sobie o co walczył Jakub?
|
Pt lis 29, 2024 1:48 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Jak widzę, propagandysty Gregora fakty nie interesują, tylko szerzenie oskarżenia (wiesz, kto jest Oskarżycielem...) Za "zrównanie z Bogiem" uważasz cześć, w której się podkreśla, że nie jest czcią boską (co wyraźnie zaznaczyłem)? Barney daj spokój. Ewidentnie widać w tekście z encykliki, że Szatan został przelicytowany. To co napisał Pius XI o władzy kapłanów nad Bogiem/Jezusem nosi konkretny tytuł: "Władza niepojęta". I tu właśnie chodzi o władzę kapłanów nad Synem Bożym. Możesz pisać co chcesz, ale tekst jest jasny i prosty. Barney napisał(a): Nie widzisz, bo jesteś zaślepiony walką z Kościołem Bożym. Nie ja napisałem encyklikę z taką odstępczą, demoniczną treścią. Na szczęście Kościół Boży nie głosi takich herezji. Już Ci kiedyś napisałem: nie możesz dwom panom służyć. Albo Jezus Chrystus albo odstępcze chrześcijaństwo.
|
Pt lis 29, 2024 2:04 am |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Tak jak pisałem wcześniej: Gregora ani tekst, ani treść tego, do czego się odnosi nie interesuje: byle był pretekst do oskarżeń. Przerażające, bo kiedyś jeszcze była z Nim jakaś dyskusja - dziś jest już tylko propagandystą i hejterem.
Pt lis 29, 2024 9:35 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: Pamiętam, że napisałeś iż wina zawsze jest po Twojej stronie, więc usuwasz "wątpliwości" do skutku. Ja to nazywam łamaniem własnego sumienia w niewolniczym, ślepym posłuszeństwie.
Nie łamię sumienia. Usuwanie wątpliwości (zdań przeciwnych) polega na rozmyślaniu nad Nimi (z pomocą różnych źródeł jak np. TzA), aż zrozumiem dobrowolnie dlaczego są fałszywe. Pogódź się wreszcie z tym, że ten proces jest dobrowolny. To, że wina leży po mojej stronie wynikało np. z głupoty, że pewnych rzeczy nie rozumiałem, czy miałem wykrzywiony obraz czegoś, np. przez styczność z heretyckimi poglądami czy to od Protestantów czy Katolików. Cytuj: Cytuj: "«Bądź pozdrowiona, PEŁNA ŁASKI, Pan z Tobą, ». Masz pełną łaskę?
Tak jak każde dziecko Boże, które zostało zbawione z łaski na podstawie wiary w Jezusa Chrystusa, który jest pełnią wszystkiego - również pełnia łaski objawiła się w Nim. Czyli i do Ciebie Twoim zdaniem pasuje takie zdanie?: ""Zdrowyś Gregorze, łaski pełny, Pan z Tobą. Błogosławionyś Ty między mężami."" Cytuj: A dlaczego pozwolił zabić Kainowi Abla?
Dlaczego pozwolił Ewie zerwać owoc? Cytuj: To Pan Bóg sprawił w Kainie chcenie i wykonanie morderstwa?
Bóg chce aby ludzie byli DOSKONALI. Ale jeżeli ludzie wybierają tzw. "wolność", rozumianą jako "chcę robić inaczej niż Bóg chce" ("bo wtedy jestem wolny (od doskonałości) "), to jedyną opcją by "nie więzić ludzi w doskonałości" jest umożliwić im dokonywać "czyny z deficytem zalet". "Wolność do czynów wybrakowanych w dobroci" może być zrealizowana tylko w wadliwości. (no bo wszystko co człowiek chce robić co nie jest Wolą Bożą jest gorsze w jakiś sposób) Więc gdy umożliwia się swoim dzieciom stać się "wadliwie wolnymi" (syn marnotrawny?) przez "usunięcie zalet" to efektem są "wadliwe czyny". Bóg może "na życzenie" "usuwać zalety". Rodzaju 3 22 Po czym Pan Bóg rzekł: «Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło Nawet w przypadku gdy już Bóg dozwala złą wolę, człowiekowi nieraz nie wystarczy jej chcieć i o niej rozmyślać, niektórzy chcą ją realizować kosztem innych (w efekcie też Siebie). No to może wybrać czasem aby mieć ku temu możliwości. A że Bóg jest Pierwszą Przyczyną no to wszelkie możliwości pochodzą od Niego, bo od kogo innego? Jan 15 beze Mnie nic nie możecie uczynić. Izajasz 45 5 Ja jestem Pan, i nie ma innego. Poza Mną nie ma Boga.Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś, 6 aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu, że beze Mnie nie ma niczego. Ja jestem Pan, i nie ma innego. 7 Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Powtórzone Prawo 30 15 Patrz! Kładę dziś przed tobą życie i szczęście, śmierć i nieszczęście. Ja dziś nakazuję ci miłować Pana, Boga twego, i chodzić Jego drogami, pełniąc Jego polecenia, prawa i nakazy, abyś żył i mnożył się, a Pan, Bóg twój, będzie ci błogosławił w kraju, który idziesz posiąść. Ale jeśli swe serce odwrócisz, nie usłuchasz, zbłądzisz i będziesz oddawał pokłon obcym bogom, służąc im - oświadczam wam dzisiaj, że na pewno zginiecie, niedługo zabawicie na ziemi, którą idziecie posiąść, po przejściu Jordanu. Biorę dziś przeciwko wam na świadków niebo i ziemię, kładąc przed wami życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo. Wybierajcie więc życie, abyście żyli wy i wasze potomstwo, miłując Pana, Boga swego, słuchając Jego głosu, lgnąc do Niego; bo tu jest twoje życie i długie trwanie twego pobytu na ziemi, którą Pan poprzysiągł dać przodkom twoim: Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi. {Wiara, Nadzieja, Miłość?} Ezechiel 18 23 Czyż tak bardzo mi zależy na śmierci występnego - wyrocznia Pana Boga - a nie raczej na tym, by się nawrócił i żył? Ezechiel 33 10 Ty, o synu człowieczy, mów do domu Izraela: Powiadacie tak: "Zaprawdę, nasze przestępstwa i grzechy nasze ciążą na nas, my wskutek nich marniejemy. Jak możemy się ocalić?" ... (na zdjęciu ciąg dalszy cytatu) Cytuj: Cytuj: A Jezus Panuje nad kapłanem pozwalając mu Panować nad sobą zgodnie z własną Wolą."
Takiej bzdury nie przeczytasz w Biblii. Rzymian 9 Któż bowiem woli Jego może się sprzeciwić? Chodzi "pełny luzie" o: "walczyłeś z Bogiem i zwyciężyłeś" To jest śmieszne. Podobnie jak Twoje interpretacje, jakoby Pius XI twierdził, że kapłan ma władzę bezwarunkową nad Pierwszą Przyczyną. Nie masz się już czego chwycić? Przy okazji: Apokalipsa 22 14 Błogosławieni, którzy płuczą swe szaty, aby WŁADZA nad drzewem życia do nich należała A kawałek dalej: 19 A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia Jeżeli ktoś wypłucze swe szaty, a potem odejmie coś ze słów księgi, to jak Bóg wyegzekwuje za to karę, jeżeli już mają władzę nad drzewem życia?
|
Pt lis 29, 2024 11:56 am |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Nie łamię sumienia. Usuwanie wątpliwości (zdań przeciwnych) polega na rozmyślaniu nad Nimi (z pomocą różnych źródeł jak np. TzA), aż zrozumiem dobrowolnie dlaczego są fałszywe. Pogódź się wreszcie z tym, że ten proces jest dobrowolny. Ok. przyjmuję do wiadomości, choć nie do końca jestem przekonany o dobrowolności zwłaszcza że, Twój Kościół nakazuje Ci posłuszeństwo w sprawach nie ogłaszanych ex cathedra co masz zawarte w Katechizmie: [892]: (...) Nauczaniu zwyczajnemu wierni powinni okazać „religijną uległość ich ducha"389, która różni się od uległości wiary, a jednak jest jej przedłużeniem. Tak czy owak masz być uległy jak sługa wobec swojego pana, co wiąże się z łamaniem własnego sumienia. TS7 napisał(a): To, że wina leży po mojej stronie wynikało np. z głupoty, że pewnych rzeczy nie rozumiałem, czy miałem wykrzywiony obraz czegoś, np. przez styczność z heretyckimi poglądami czy to od Protestantów czy Katolików. To Twój Kościół wpoił Ci przekonanie, że mylić się możesz tylko Ty. To klasyczne zagranie w każdej sekcie. Guru jest nieomylny, a inni błądzą. Tylko Jezus jest prawdą i prawdę objawia osobiście każdemu, kto szczerze w swoim sercu jej pragnie. TS7 napisał(a): Czyli i do Ciebie Twoim zdaniem pasuje takie zdanie?: ""Zdrowyś Gregorze, łaski pełny, Pan z Tobą. Błogosławionyś Ty między mężami."" Tak jak do innych zbawionych ludzi: [I Kor.1.3]: 3 Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i Pana Jezusa Chrystusa[Ef.1.3]: Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;To znaczy nawet więcej niż Twoja parafraza. TS7 napisał(a): Dlaczego pozwolił Ewie zerwać owoc? A powiedział jej, że pozwala lub nie pozwala? TS7 napisał(a): Ale jeżeli ludzie wybierają tzw. "wolność", rozumianą jako "chcę robić inaczej niż Bóg chce" ("bo wtedy jestem wolny (od doskonałości) "), to jedyną opcją by "nie więzić ludzi w doskonałości" jest umożliwić im dokonywać "czyny z deficytem zalet". "Wolność do czynów wybrakowanych w dobroci" może być zrealizowana tylko w wadliwości. (no bo wszystko co człowiek chce robić co nie jest Wolą Bożą jest gorsze w jakiś sposób) Więc gdy umożliwia się swoim dzieciom stać się "wadliwie wolnymi" (syn marnotrawny?) przez "usunięcie zalet" to efektem są "wadliwe czyny". Bóg może "na życzenie" "usuwać zalety". Pan Bóg stworzył nas do wolności i dał ludziom niezbywalne prawo do dokonywania wyborów. Jednak wolność wg Boga i w relacji z Bogiem opiera się na innych zasadach [Gal.5.13]: Bo wy do wolności powołani zostaliście, bracia; tylko pod pozorem tej wolności nie pobłażajcie ciału, ale służcie jedni drugim w miłości.TS7 napisał(a): Chodzi "pełny luzie" o: "walczyłeś z Bogiem i zwyciężyłeś" To jest śmieszne. Podobnie jak Twoje interpretacje, jakoby Pius XI twierdził, że kapłan ma władzę bezwarunkową nad Pierwszą Przyczyną. Nie masz się już czego chwycić? To może jeszcze raz przeczytaj co Pius XI napisał? TS7 napisał(a): Przy okazji:
Apokalipsa 22 14 Błogosławieni, którzy płuczą swe szaty, aby WŁADZA nad drzewem życia do nich należała Takie tłumaczenie wpisuje się w teologię katolicką panowania nad Bogiem. Przecież Jezus jest życiem, więc inni ludzie będą mieć nad nim władzę? Uważasz, że będziesz miał władze nad Jezusem? Królem królów i Panem panów? Zastanowiłeś się nad sensem tego?Inne tłumaczenia zupełnie inaczej to opisują: Błogosławieni, którzy czynią przykazania jego, aby mieli prawo do drzewa żywota, i aby weszli bramami do miasta. (BG) Błogosławieni, którzy piorą swoje szaty, aby mieli prawo do drzewa żywota i mogli wejść przez bramy do miasta (BW) TS7 napisał(a): Jeżeli ktoś wypłucze swe szaty, a potem odejmie coś ze słów księgi, to jak Bóg wyegzekwuje za to karę, jeżeli już mają władzę nad drzewem życia? No właśnie. To nie ma sensu. Czas TS7 na refleksję.
|
So lis 30, 2024 1:50 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: [892]: (...) Nauczaniu zwyczajnemu wierni powinni okazać „religijną uległość ich ducha"389, która różni się od uległości wiary, a jednak jest jej przedłużeniem. Tak czy owak masz być uległy jak sługa wobec swojego pana, co wiąże się z łamaniem własnego sumienia.
Hebrajczyków 13 17 Bądźcie posłuszni waszym przełożonym i bądźcie im ulegli, ponieważ oni czuwają nad duszami waszymi i muszą zdać sprawę z tego. Niech to czynią z radością, a nie ze smutkiem, bo to nie byłoby dla was korzystne. KKK 1790 Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swojego sumienia. Gdyby dobrowolnie działał przeciw takiemu sumieniu, potępiałby sam siebie. Także widzisz, nie jest tak. Zresztą co takiego strasznego znalazłeś w tym nauczaniu zwyczajnym? Cytuj: To Twój Kościół wpoił Ci przekonanie, że mylić się możesz tylko Ty. To klasyczne zagranie w każdej sekcie. Guru jest nieomylny, a inni błądzą.
Nic mi nie wpoił. Jaki masz dowód na to, że mi coś wpojono? Cytuj: Tylko Jezus jest prawdą i prawdę objawia osobiście każdemu, kto szczerze w swoim sercu jej pragnie.
No więc jeżeli mi coś objawił to Kościół Katolicki, ten oficjalny. Cytuj: Cytuj: Czyli i do Ciebie Twoim zdaniem pasuje takie zdanie?: ""Zdrowyś Gregorze, łaski pełny, Pan z Tobą. Błogosławionyś Ty między mężami.""
Tak jak do innych zbawionych ludzi: To znaczy nawet więcej niż Twoja parafraza. No to mnie się zdaje, że masz zbyt ubogą wyobraźnię by rozumieć co znaczy Pełna Łaska. Cytuj: Cytuj: Dlaczego pozwolił Ewie zerwać owoc?
A powiedział jej, że pozwala lub nie pozwala? 1 Królewska 13 4 (...) A wtedy uschła mu ręka, którą wyciągnął ku niemu, i nie mógł jej cofnąć ku sobie. Cytuj: Pan Bóg stworzył nas do wolności i dał ludziom niezbywalne prawo do dokonywania wyborów. Jednak wolność wg Boga i w relacji z Bogiem opiera się na innych zasadach [Gal.5.13]: Bo wy do wolności powołani zostaliście, bracia; tylko pod pozorem tej wolności nie pobłażajcie ciału, ale służcie jedni drugim w miłości.
No więc: Galatów 5 19 Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: (...) SPÓR , (...), NIEZGODA, ROZŁAMY, (...) eris dichostasiai haireseis Rozumiesz znaczenie tych słów? ... Denominacje. Jest to "wolność odpowiedzialna", odpowiadasz za swoje czyny konsekwencjami. To właśnie głosi Kościół Katolicki. Możesz łamać wszystkie przepisy, możesz się wypisać, ale poniesiesz konsekwencje. Tylko tyle i aż tyle. Cytuj: To może jeszcze raz przeczytaj co Pius XI napisał?
Ja rozumiem, że Ci księża to mówią czy piszą czasami w taki sposób, który dla wielu może wydawać się dziwny, że można to różnie interpretować, ale bez przesady by pisali, że zarządzają bezwarunkowo Trójcą Świętą. Przeczytaj sobie początek i zastanów się kto jest adresatem tych treści i po co jest to pisane: "Od chwili, w której niezbadane wyroki Opatrzności Bożej wyniosły Nas aż na szczyt kapłaństwa katolickiego (Ad catholici sacerdotii fastigium), nie przestaliśmy nigdy żywej poświęcać uwagi tym z wielu synów Naszych w Chrystusie, którzy, kapłańską obdarzeni godnością, podjęli się powinności stania się "solą ziemi i światłem świata" (Mat. V, 13, 14); nigdy też nie zaniechaliśmy szczególnej pieczy około tej wielce Nam drogiej młodzieży, która w cieniu uświęconych murów przygotowuje się i urabia do objęcia tak wzniosłego posłannictwa. (...) Podobnie też zarządziliśmy Konstytucją Apostolską "Deus scientiarum Dominus", z dn. 24 maja 1931 r., reorganizację studiów w Uniwersytetach kościelnych w tej myśli, aby poziom wykształcenia i zbożnej wiedzy duchowieństwa podnosił się coraz to wyżej[/v] (AAS t. XXIII, 1931, str. 241 nn.). (...) Pragniemy, aby dokładnie rozważyli to [b]ci przede wszystkim, których głos wewnętrzny i łaska niebiańska do stanu duchownego pociąga. (...) Lecz zanim Encyklikę tę zakończymy, zwracamy do was, młodzieńcy do kapłaństwa dorastający, myśli swe i uczucia gorące i napominamy was z całej duszy, abyście gorliwie i godnie przygotowali się na dostojne i tak upragnione swoje posłannictwo. Na was zasadza się cała nadzieja Kościoła oraz narodów & Nie wydaje Ci się, że to jednak jest taka trochę "mowa do studentów kapłaństwa na rozpoczęcie roku akademickiego", np. "żeby im dać poczucie, że to co robią jest ważne"? Cytuj: Uważasz, że będziesz miał władze nad Jezusem? Królem królów i Panem panów? Zastanowiłeś się nad sensem tego?
Ty zastanów się nad tym: Jan 15 16 Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje. Jeżeli masz prawo, to masz formę władzy, jeżeli ten kto prawo egzekwuje jest uczciwy. A chyba nie podejrzewasz Boga o nieuczciwość czy łamanie praw, które sam daje? Więc jeżeli masz pewność, że Twoje prawo będzie egzekwowane ze 100% pewnością, to można to innym językiem nazwać władzą. A tutaj masz Twoje wersje Biblii jak używają słowo "władza" w innym miejscu: BW - Mateusz 8 9 Bo i ja jestem człowiekiem podległym WŁADZY i mam pod sobą żołnierzy; BG - Mateusz 8 9 Bo i ja jestem człowiekiem podległym WŁADZY i mam pod sobą żołnierzy. No więc chyba nie uważasz, że żołnierz nie może tej władzy zignorować, jeżeli to uzna za słuszne? Czy słowo "władza" tu oznacza "bezwarunkowa kontrola"? Biblia w wersji, którą Ty polecasz, tego słowa w takim kontekście używa. Więc tłumacz się z tego. Albo może zacznij patrzeć na wypowiedzi Kościoła ze zrozumieniem, a nie doszukwaniem się złej wersji w "dwuznacznościach".
|
So lis 30, 2024 3:37 am |
|
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Cytuj: , co wiąże się z łamaniem własnego sumienia.
KKK 1790 Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swojego sumienia. Gdyby dobrowolnie działał przeciw takiemu sumieniu, potępiałby sam siebie. Także widzisz, nie jest tak. To niemozliwe zeby Gregor nie znal KKK bo czasami dosyc rzeczowo sie wypowiada. Ale zeby tak klamac o lamaniu sumienia to niewielu potrafi. Na marginesie - widzimy to wsrod naszych politykow.
|
So lis 30, 2024 11:44 pm |
|
|
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): Zresztą co takiego strasznego znalazłeś w tym nauczaniu zwyczajnym? Chodziło mi o zasadę, że nie tylko ulęgłość w stosunku do ex cathedra. TS7 napisał(a): Hebrajczyków 13 17 Bądźcie posłuszni waszym przełożonym i bądźcie im ulegli, ponieważ oni czuwają nad duszami waszymi i muszą zdać sprawę z tego. Niech to czynią z radością, a nie ze smutkiem, bo to nie byłoby dla was korzystne. Jednak tu nie chodzi o feudalną podległość tylko o to, że tzw. przewodnicy mają być autorytetem jako wzór, o czym pisał Ap. Piotr. [I Piotra 5.2-3]: 2 Paście trzodę Bożą, która jest między wami, nie z przymusu, lecz ochotnie, po Bożemu, nie dla brzydkiego zysku, lecz z oddaniem, 3 Nie jako panujący nad tymi, którzy są wam poruczeni, lecz jako wzór dla trzody. TS7 napisał(a): Nic mi nie wpoił. Jaki masz dowód na to, że mi coś wpojono? Twoje słowa: Cytuj: To, że wina leży po mojej stronie wynikało np. z głupoty, że pewnych rzeczy nie rozumiałem, czy miałem wykrzywiony obraz czegoś, np. przez styczność z heretyckimi poglądami czy to od Protestantów czy Katolików. TS7 napisał(a): No więc jeżeli mi coś objawił to Kościół Katolicki, ten oficjalny. Kościół Katolicki - oficjalny ≠ Jezus Chrystus TS7 napisał(a): No to mnie się zdaje, że masz zbyt ubogą wyobraźnię by rozumieć co znaczy Pełna Łaska. Nie trzeba wyobraźni tyko znajomości charakteru Pana Boga. On nie dzieli swojej łaski na: 100%, 75% czy 20%. TS7 napisał(a): 1 Królewska 13 4 (...) A wtedy uschła mu ręka, którą wyciągnął ku niemu, i nie mógł jej cofnąć ku sobie. Bez związku z Edenem. TS7 napisał(a): Jest to "wolność odpowiedzialna", odpowiadasz za swoje czyny konsekwencjami. To właśnie głosi Kościół Katolicki. Możesz łamać wszystkie przepisy, możesz się wypisać, ale poniesiesz konsekwencje. Tylko tyle i aż tyle. Nic ponad to co napisał Ap. Paweł [I Kor.6.12]: Wszystko mi wolno, ale nie wszystko jest pożyteczne. Wszystko mi wolno, lecz ja nie dam się niczym zniewolić.TS7 napisał(a): Ja rozumiem, że Ci księża to mówią czy piszą czasami w taki sposób, który dla wielu może wydawać się dziwny, że można to różnie interpretować, ale bez przesady by pisali, że zarządzają bezwarunkowo Trójcą Świętą. To jednak jest napisane prostym językiem. Wiem, że to może być dla Ciebie szok, ale tak właśnie sądzi kasta kapłanów jak napisał Pius XI. TS7 napisał(a): Przeczytaj sobie początek i zastanów się kto jest adresatem tych treści i po co jest to pisane: To o kapłanach, których Jezus nie powoływał. TS7 napisał(a): Nie wydaje Ci się, że to jednak jest taka trochę "mowa do studentów kapłaństwa na rozpoczęcie roku akademickiego", np. "żeby im dać poczucie, że to co robią jest ważne"? Nie gdyż konkretny rozdział encykliki nosi tytuł "Władza niepojęta" i odnosi się nie do władzy Pana Boga tylko kapłana, który ma władzę nad Jezusem/Bogiem, Przytaczałem ten fragment. Z resztą kard. S. Wyszyński powoływał się na tą encyklikę kierując do nowych kapłanów poniższe słowa: „Otrzymaliście w tej chwili straszliwą władzę. To jest władza nie tylko nad szatanami, nie tylko nad znakami sakramentalnymi, ale przede wszystkim – nad samym Bogiem! Jesteście przecież „spirituales imperatores” , a jako tacy, macie władzę rozkazywać nawet samemu Bogu. On tego zapragnął, on tego od was chciał! Będziecie Mu rozkazywać, gdy na wasze słowa, zstępować będzie na ołtarze – Bóg żywy, choć zakryty, lecz prawdziwy...TS7 to jest wiara katolickich kapłanów. Demoniczna wiara. TS7 napisał(a): Jan 15 16 Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje.
Jeżeli masz prawo, to masz formę władzy, jeżeli ten kto prawo egzekwuje jest uczciwy. A chyba nie podejrzewasz Boga o nieuczciwość czy łamanie praw, które sam daje? Więc jeżeli masz pewność, że Twoje prawo będzie egzekwowane ze 100% pewnością, to można to innym językiem nazwać władzą. Proszenie to przywilej, a nie prawo, które jest wg Ciebie formą władzy. Poza tym Pan Bóg jasno określił swoje pozycję względem człowieka [Rzym.9.15-16]: 15 Mówi bowiem do Mojżesza: Zmiłuję się, nad kim się zmiłuję, a zlituję się, nad kim się zlituję. 16 A zatem nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegów, lecz od zmiłowania Bożego.TS7 napisał(a): No więc chyba nie uważasz, że żołnierz nie może tej władzy zignorować, jeżeli to uzna za słuszne? Czy słowo "władza" tu oznacza "bezwarunkowa kontrola"? Biblia w wersji, którą Ty polecasz, tego słowa w takim kontekście używa. Więc tłumacz się z tego. Albo może zacznij patrzeć na wypowiedzi Kościoła ze zrozumieniem, a nie doszukwaniem się złej wersji w "dwuznacznościach". Bóg nie jest podległy żadnej władzy. Syn Boży posiada wszelką władzę i moc na niebie i na ziemi. Twoi kapłani przelicytowali Szatana i chcą mieć władzę nad Bogiem i ludźmi. Pius XI jasno to przedstawił. Taki jest katolicyzm - masz to czarno na białym.
|
N gru 01, 2024 3:33 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: Cytuj: Zresztą co takiego strasznego znalazłeś w tym nauczaniu zwyczajnym?
Chodziło mi o zasadę, że nie tylko ulęgłość w stosunku do ex cathedra. Czyli nic nie znalazłeś złego w nauczaniu zwyczajnym? KKK 1790 Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swojego sumienia. Gdyby dobrowolnie działał przeciw takiemu sumieniu, potępiałby sam siebie. Co na ten zapis powiesz? Skomentujesz go jakoś? Cytuj: Cytuj: TS7 napisał(a):
Nic mi nie wpoił. Jaki masz dowód na to, że mi coś wpojono?
Twoje słowa: Cytuj TS7: To, że wina leży po mojej stronie wynikało np. z głupoty, że pewnych rzeczy nie rozumiałem, czy miałem wykrzywiony obraz czegoś, np. przez styczność z heretyckimi poglądami czy to od Protestantów czy Katolików. Czyli jeżeli oceniam, że źle coś rozumiałem, albo że sprzedano mi wykrzywiony obraz czegoś, tzn. że mam wpojoną tą ocenę? Czyli ja w ogóle nie mam prawa ocenić, że czegoś nie rozumiałem czy się w czymś pomyliłem, bo wtedy mam zawsze wpojone? To jeżeli by się tak zdarzyło, że przeszedłbym na Twoją wiarę i ocenił, że "pewnych rzeczy nie rozumiałem i że miałem wykrzywiony obraz czegoś np. przez styczność z poglądami Katolickimi", to by znaczyło wtedy, że Gregor mi coś wpoił? Cytuj: Kościół Katolicki - oficjalny ≠ Jezus Chrystus
1 Koryntian 12 Wy przeto jesteście Ciałem Chrystusa i poszczególnymi członkami. Dzieje Apostolskie 9 «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz. Cytuj: Cytuj: No to mnie się zdaje, że masz zbyt ubogą wyobraźnię by rozumieć co znaczy Pełna Łaska.
Nie trzeba wyobraźni tyko znajomości charakteru Pana Boga. On nie dzieli swojej łaski na: 100%, 75% czy 20%. Rzymian 12 Mamy zaś według udzielonej nam łaski różne dary: bądź dar proroctwa - [do stosowania] zgodnie z wiarą; Filipan 1 Wam bowiem z łaski dane jest (...) wierzyć Mateusz 8 «Zaprawdę powiadam wam: U nikogo w Izraelu nie znalazłem tak wielkiej wiary. Mateusz 15 «O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!» Mateusz 17 «Dlaczego my nie mogliśmy go wypędzić?» On zaś im rzekł: «Z powodu małej wiary waszej. Dlaczego tu jest mowa o małej i wielkiej wierze, jeżeli nie dzieli Łaski na 100% i 10%? 1 Koryntian 12 Różne są dary łaski(...) innemu łaska uzdrawiania(...) innemu łaska tłumaczenia języków(...) Czy wszyscy posiadają łaskę uzdrawiania? Czy wszyscy przemawiają językami? Czy wszyscy potrafią je tłumaczyć? Lecz wy starajcie się o większe dary: a ja wam wskażę drogę jeszcze doskonalszą. Jeżeli masz pełną łaskę to umiesz uzdrawiać? Jeżeli mowa jest o staraniu się o "większe dary" to jak ktoś ma 100% Łaski, jeżeli może coś jeszcze więcej dostać? Cytuj: To jednak jest napisane prostym językiem. Wiem, że to może być dla Ciebie szok, ale tak właśnie sądzi kasta kapłanów jak napisał Pius XI.
Taki język kapłański nie jest dla mnie pisany "prostym językiem". To bardziej taka "poezja". Kto tak mówi na codzień na ulicy albo w sklepie? Często słyszysz jak ludzie "rozmawiają ze sobą stylem encyklicznym" w codziennych sytuacjach? I Ci "władcy ludu od 2000 tysięcy lat", którzy tyle czasu tak "ukrywali swoje manipulacje" nagle się "tak wydali z tą pychą"? Czyli Pius XI i reszta, nie czytali tego poniżej, czy jednak wreszcie "strzała zbytnio zabolała"?: Mądrość Syracha 19 kto nienawidzi wielomówstwa, uniknie nieszczęścia. Nigdy nie powtarzaj słów zasłyszanych, a nic na tym nie stracisz. Nie mów ich ani przyjacielowi, ani wrogowi, i jeśli to nie będzie grzechem dla ciebie, nie wyjawiaj! Gdyż wysłuchają, ale unikać cię będą, a w swoim czasie okażą ci nienawiść. Posłyszałeś słowo? Niech umrze z tobą! Nie obawiaj się - nie rozsadzi ciebie. Głupi z powodu słowa usłyszanego czuć będzie boleści jak rodząca z powodu dziecięcia. Jak strzała tkwiąca w mięsistym udzie, tak słowa we wnętrzu głupiego.Upomnij przyjaciela, aby tak nie czynił, a jeśliby uczynił, by już nie powtórzył czynu. Upomnij bliźniego, aby tak nie mówił, a jeśliby już powiedział, aby nie powtarzał. Upomnij przyjaciela, często bowiem rzuca się oszczerstwa, i nie wierz każdemu słowu! Czasem się ktoś poślizgnął, ale nieświadomie, i któż nie zgrzeszył swym językiem? To oni nie wiedzą, żeby "trzymać buzię na kłódkę", bo "cały ten misterny plan kreowany przez tysiące lat, za które męczennicy oddawali swoje życie, może się cały rozpaść, bo oni chcą się pochełpić kim to nie są"? Cytuj: To o kapłanach, których Jezus nie powoływał.
Dzieje Apostolskie 1 I tak się pomodlili: «Ty, Panie, znasz serca wszystkich, wskaż z tych dwóch jednego, którego wybrałeś, by zajął miejsce w tym posługiwaniu i w apostolstwie, któremu sprzeniewierzył się Judasz, aby pójść swoją drogą». I dali im losy, a los padł na Macieja. I został dołączony do jedenastu apostołów. Na kogo tu wybrali Macieja? Jakie miał spełniać funkcje? Jezus powołał Macieja czy nie Jezus powołał Macieja? Cytuj: Nie gdyż konkretny rozdział encykliki nosi tytuł "Władza niepojęta" i odnosi się nie do władzy Pana Boga tylko kapłana, który ma władzę nad Jezusem/Bogiem,
A kto ma Biblijną WŁADZĘ nad setnikiem i żołnierzami? Cytuj: Z resztą kard. S. Wyszyński powoływał się na tą encyklikę kierując do nowych kapłanów poniższe słowa: „Otrzymaliście w tej chwili straszliwą władzę. To jest władza nie tylko nad szatanami, nie tylko nad znakami sakramentalnymi, ale przede wszystkim – nad samym Bogiem! Jesteście przecież „spirituales imperatores” , a jako tacy, macie władzę rozkazywać nawet samemu Bogu. On tego zapragnął, on tego od was chciał! Będziecie Mu rozkazywać, gdy na wasze słowa, zstępować będzie na ołtarze – Bóg żywy, choć zakryty, lecz prawdziwy...
Przeczytaj "On tego zapragnął, on tego od was chciał!". "Strasznie dramatyczne i w ogóle, ale bez Woli Bożej inkantacja by się nie udała. Ale może niektórzy kapłani mogą potrzebować takich przemówień, żeby ich zmotywować czy coś tam." Jan 2 A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: «Nie mają już wina». (...) Rzekł do nich Jezus: «Napełnijcie stągwie wodą!» Czy tutaj nie był posłuszny Maryi? A co z tym jak była rozmowa o 12 letnim Jezusie-Bogu, a Ty piszesz: Gregor: "Nieświadoma SAMOWOLA i niewiedza, że tym co zrobi wyrządzi swoim rodzicom przykrość i narazi ich na kupę nerwów. Poza tym zapomniał, że PODLEGA ICH WŁADZY RODZICIELSKIEJ."
Gregor: "Bóg nie jest podległy ŻADNEJ WŁADZY."
To w końcu Bóg podlega władzy czy nie podlega? Cytuj: Proszenie to przywilej, a nie prawo, które jest wg Ciebie formą władzy.
wsjp.pl przywilej 1. uprawnienie szczególne UPRAWNIENIE przysługujące tylko jakiejś osobie lub grupie osób uprawnienie nadane przez kogoś PRAWO do wykonywania czegoś przez daną osobę Czym się różni przywilej od prawa? Łukasz 11 I Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane "Proszenie nie jest przywilejem". Każdy może prosić, ale można mu odmówić. Przywilejem jest gdy ktoś prośbę spełnia. Ale jeżeli ktoś mówi "proś a będzie Ci dane" (nie ma tu nic o możliwości odmowy?), no to gdzie to nie jest Prawo? Dla Ciebie jak się mówi, że Państwo ma WŁADZĘ, Król czy Rząd Demokratyczny, tzn. że to nie funkcjonuje na postawie Prawa? A na podstawie czego Król ma WŁADZĘ jak nie Prawa? Podobnie kto ma Biblijną WŁADZĘ nad setnikiem i na jakiej innej podstawie jak nie Prawa? Cytuj: nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegów, lecz od zmiłowania Bożego.
No i zmiłowanie się nie jest w formie Prawa? A czego? Cytuj: Syn Boży posiada wszelką władzę i moc na niebie i na ziemi.
Więc ma także władzę nad tym komu udziela władzy. +++++++ Replay: Gregor: "Nieświadoma SAMOWOLA { Jezusa-BOGA } i niewiedza, że tym co zrobi wyrządzi swoim rodzicom przykrość i narazi ich na kupę nerwów. Poza tym zapomniał, że { BÓG } PODLEGA ICH WŁADZY RODZICIELSKIEJ."
|
N gru 01, 2024 11:52 am |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: To niemozliwe zeby Gregor nie znal KKK bo czasami dosyc rzeczowo sie wypowiada. Ale zeby tak klamac o lamaniu sumienia to niewielu potrafi.
|
N gru 01, 2024 12:14 pm |
|
|
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Doszedłem do wniosku, że dyskutując tu z Gregorem, daję mu możliwość szerzenia jego kłamliwej propagandy. Skoro moderacja uważa, że dopuszczalne i właściwe jest tolerowanie tego, że uczynił sobie z forum trybunę do tego rodzaju działalności, czuję się zwolniony z obowiązku polemiki z nawet największymi absurdami, jakie pisze.
N gru 01, 2024 3:37 pm |
|
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Doszedłem do wniosku, że dyskutując tu z Gregorem, daję mu możliwość szerzenia jego kłamliwej propagandy. Ale rowniez masz mozliwosc poznania innego spojrzenia na rozne zagadnienia. W przeciwnym razie poruszalibysmy sie w kolku wzajemnej adoracji. I nalezalo by zamknac forum bo zbyt wielu forumowiczow to tutaj nie ma. A propaganda naszego przyjaciela chyba nie za bardzo dziala bo nie znam zadnych wypowiedzi przyklaskujacych jego odkryciom.
|
N gru 01, 2024 8:27 pm |
|
|
TS7
Gaduła
|
Cytuj: Ale rowniez masz mozliwosc poznania innego spojrzenia na rozne zagadnienia.
Tak. Pogłębianie zrozumienia wzajemnego. Poznawanie się. Aby wiedzieć dogłębniej z czego wynikają te pomysły u korzeni. A docelowo gromadzić informacje jak należy postępować z takimi poglądami. Szlifowanie lepszych kontrargumentów. Zbliżanie się do aksjomatyki. Cytuj: A propaganda naszego przyjaciela chyba nie za bardzo dziala bo nie znam zadnych wypowiedzi przyklaskujacych jego odkryciom.
Żaden "Biblijny Chrześcijanin" jakoś nie podejmuje wspierania tych pomysłów. Cisza na łączach. Wymiotło już wszystkich? Nikt nie chce wspomóc Gregora i powiedzieć jak to się z Nim zgadza? Czemu taka cisza? Prędzej się pogrąża z każdym tematem. A przy okazji pogrąża "Biblijne Chrześcijaństwo" w oczach obserwatorów. Wzmacniając odporność ludzi na takie poglądy, gdy widzą do czego to zmierza gdy się tą drogą idzie. Potencjalnie dając nowe argumenty gdy spotkają się z osobami o takich poglądach. Gregor za darmo pomaga w tym procesie lepszego poznawania się. Droga do jedności wymaga wzajemnego poznawania. Siedzi po nocach nawet w tym celu. A Ty robaczku czujesz, że od tych rozmów ciągnie Cię do zboru Gregora?
|
N gru 01, 2024 11:03 pm |
|
|
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
TS7 napisał(a): A Ty robaczku czujesz, że od tych rozmów ciągnie Cię do zboru Gregora? Tylko oddala. Wypowiedzi Gregora wskazuja na kogos kto jako jedyny zna prawde. To jest podejscie guru jakiejs sekty a nie naleze do ludzi ktorzy polegaja tylko na liderze.
|
Pn gru 02, 2024 2:07 pm |
|
|